Apakah keperluan vitamin untuk ibu hamil??

By | June 8, 2011

Ibu mengandung akan dibekalkan dengan vitamin sejak daripada awal mengandung untuk memastikan pertumbuhan bayi yang sihat. TETAPI, saya baru perasan yang kebanyakan vitamin yang dibekalkan lebih bertujuan untuk BAYI sedangkan IBU HAMIL juga memerlukan vitamin bagi menjamin kesihatan diri sepanjang tempoh mengandung. Jika ibu itu sendiri sentiasa sakit, bagaimana pula dengan bayi di dalam kandungannya.

Saya sendiri melalui pengalaman yang sama. Saya mengalami alahan yang teruk di mana sentiasa muntah-muntah dan perlu memilih makanan untuk mengelakkan rasa mual. Doktor membekalkan saya dengan asid folik di awal kandungan dan saya mengambil hanya asid folik sehingga kandungan 6 bulan. Obimin tidak diberikan selepas kandungan 4 bulan kerana saiznya yang lebih besar daripada asid folik.
Apabila kandungan masuk bulan ke 6, saya selang selikan antenatal checkup saya antara klinik ker****n dan swasta. Saya mendapat Vit C, Iron, Asid Folik dan Calcium di klinik ke****an. Saya teruskan pengambilan yang dibekalkan sehingga saya di diagnos sebagai hemoglobin rendah yang membawa kepada anemia. Saya mencari alternatif lain selepas bacaan hemoglobin tetap rendah walaupun saya mengambil Iron dua kali ganda.
Oh, sebenarnya ada satu sebab lain. Semasa di klinik ke****an tersebut, jururawat bercakap sesama sendiri yang vitamin yang telah mereka bungkus semula bertukar warna dalam tempoh 2 hari selepas pembungkusan. Ish, takut la saya dengar bila vitamin bertukar warna sedangkan kita mengambil vitamin untuk kesihatan bayi. Ditambah pula botol vitamin yang asal mempunyai silika gel.
Untuk pengetahuan, vitamin yang mempunyai silika gel adalah vitamin sintetik bukan vitamin semulajadi. Walaupun dihasilkan menyerupai bahan semulajadi hakikatnya struktur vitamin adalah berbeza.
Saya telah berjumpa dengan jenama vitamin yang dibuat daripada bahan semulajadi dan tidak mempunyai pewarna tiruan serta mempunyai sejarah lebih 50 tahun di dalam bidang nutrisi..Apakah dia?? Sudah tentulah SHAKLEE.
Pengambilan Shaklee semasa masuk kandungan bulan ke 7, benar-benar mengubah pengalaman mengandung saya daripada sentiasa letih kepada lebih bertenaga dan cergas.Saya juga mahu anda mengalami pengalaman yang sama seperti saya. Insya Allah untuk rezeki anak kedua saya akan mengambil Shaklee daripada trimester pertama lagi.
Vitamin apakah yang kami cadangkan untuk anda ambil??
B- Complex : Mengandungi 8 jenis vitamin B yang lengkap termasuk asid folik. Jadi tidak perlu mengambil asid folic berasingan.
Vita-Lea with Iron : Vita-Lea adalah multivitamin dan mineral. Anda tidak pelu ambil Obimin lagi dan pelengkap untuk menampung vitamin yang kurang.
Vitamin C – Meningkatkan antibodi badan, natural antihistamine dan sumber kolagen. Dapat mengurangkan kesan stretch mark
OsteMatrix – Memberikan 1000mg kalsium yang diperlukan sehari. Setiap satu tab mengandungi 250mg Kalsium. Ibu mengandung memerlukan 1000mg-1300mg kalsium sehari untuk membentuk tulang yang kuat & gigi untuk bayi.
Petikan daripada Baby Center
When you’re pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don’t get enough calcium in your diet when you’re pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on.
 Protein ( ESP) – ESP akan memberikan ibu hamil tenaga yang berterusan dan cepat letih. Selain itu akan mencantikkan kulit dan mengurangkan stretch-mark effect.
Petikan daripada Baby Center
The amino acids that make up protein are the building blocks of your body’s cells – and of your baby’s body as well. It’s important to get enough protein throughout your pregnancy, but especially during the second and third trimesters, when your baby is growing the fastest and your breasts and organs are getting bigger to accommodate the needs of your growing baby.
OmegaGuard –DHA dan EPA daripada Omega penting untuk pembentukan otak dan mata bayi. Ia juga akan mengawal paras kolestrol dalam badan ibu hamil.
Nah, cuba anda lihat. Vitamin yang kami cadangkan akan memberikan faedah kepada kedua-dua belah pihak : IBU HAMIL & BAYI

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge