Selamanya perlu makan vitamin kah?

By | June 10, 2011

Ramai yang memberikan respons positive tentang vitamin Shaklee. Ada juga yang bertanya, “Bila ambil vitamin Shaklee baru rasa OK, kalau tak, lembik saja. Adakah ini petanda buruk, iaitu saya terpaksa bergantung hidup kepada vitamin?”

Vitamin yang memberi tenaga (sebenarnya menukarkan makanan kepada tenaga), iaitu B Complex adalah vitamin larut air. Vitamin jenis ini tidak bertahan lama di dalam badan, seperti juga vitamin C yang dengan cepat sekali keluar dari tubuh (namun vitamin C Shaklee adalah sustained-release bermakna dilepaskan perlahan2).
Jadi, B Complex ni diperlukan oleh tubuh kita setiap hari, umpama air dalam balang yang perlu di-refill setiap kali ia habis. Jadi tidak hairan jika saban hari sekiranya tidak mengambil vitamin, seseorang itu berasa lesu saja. Itu bukan petanda anda bergantung kepada vitamin, tetapi diet harian anda memang kurang vitamin, jadi anda memerlukan supplement tersebut bagi membantu tubuh anda bekerja.
Namun, dalam hal ini anda harus hati-hati. BUKAN SEMUA VITAMIN yang memberi kesan positif kepada tubuh. Ada vitamin yang dibuat secara sintetik yang memberi isyarat ‘mengelirukan’ kepada tubuh, sehingga tanpa mengambilnya, tubuh memang tak mampu nak bekerja, walaupun dah cukup seimbang dan bagus makanan yang anda ambil.
Kenapa saya tekankan perkataan “Ada vitamin yang dibuat secara sintetik”? Vitamin Shaklee adalah vitamin semulajadi  dan anda tidak perlu risau dengan kesan negatif diatas.
*Diedit daripada Mommy Lyna


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan PROMOSI & TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge