Kenapa Shaklee? Bukankah semua jenama vitamin sama sahaja?

By | July 12, 2011
Alhamdulillah, semakin ramai yang sedar tentang kepentingan untuk mengambil vitamin bagi menjaga kesihatan badan. TETAPI, masalah lain pula yang muncul kerana tidak tahu jenama apa yang perlu dipilih.

Mungkin ada yang pergi ke farmasi untuk membeli vitamin tapi menjadi terkedu kerana melihat deretan botol yang banyak sampai tidak tahu jenama mana satu yang perlu dipilih. Saya juga satu ketika dahulu seperti anda. Jika di Jepun, saya sudah tahu jenama yang perlu dibeli tapi di Malaysia, saya jadi keliru sehingga saya balik semula ke rumah dengan tangan kosong.
Ada juga rakan saya yang berkata,”Vitamin jenama mana pun sama je kan?“ Jika saya tidak mengenali Shaklee, saya mungkin memberikan jawapan, “Sama je la kot”.
Ramai yang bertanya,” Boleh tak jika saya ambil vitamin di farmasi atau klinik yang diberikan percuma dan beli Shaklee Milk Booster sahaja?”
Tahukah anda?
Vitamin juga dikategorikan kepada 2 jenis iaitu vitamin sintetik dan vitamin semulajadi (natural). Jom kita lihat sekilas fakta perbezaan kedua-dua jenis vitamin ini. Kredit kepada Mommy Lyna dan Mommy Icha.
1.Penghasilan
Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2. Keserasian dengan badan
Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

Vitamin sintetik memberi kesan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

3.  Harga
Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4.  Kesan kepada tubuh badan
Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang
Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macam mana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut.

Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tapi imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar.

Panjang lebar kan penerangan yang diberikan. Saya berbangga dengan anda kerana telah mengambil langkah menyediakan payung kesihatan anda sendiri tetapi biarlah payung yang dibeli itu sesuatu yang tahan lama dan terbaik untuk kesihatan berpanjangan.
Setelah sekian lama menggunakan pelbagai jenis vitamin, akhirnya saya telah menjumpai yang terbaik untuk keluarga saya. Mana lagi sayang? Sayangkan duit untuk jaga kesihatan atau sayangkan duit untuk UBAT PENYAKIT?

Pilihan di tangan anda…..

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??

Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan PROMOSI & TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge