POWER PUMPING – Cara paling efektif untuk masalah susu sikit / merudum

By | July 14, 2011

Memandangkan tak sampai sebulan Ramadhan akan tiba, saya rasa ramai ibu-ibu menyusu di luar sana sedang bersungguh-sungguh menyediakan stok EBM yang secukupnya sebagai bekalan anak di bulan puasa nanti kan? Maklumlah…bila si ibu berpuasa pasti ada yang risau tentang milk supply utk anak..cukupkah susu aku nanti? bila puasa susu drop ke tak? Larat ke aku nak puasa nanti..anak nak menyusu…Dan macam2 lagi..

Namun janganlah anda risau tentang semua itu. Jika betul cara pemakanan anda di waktu malamnya hingga ke sahur, InsyaAllah tiada yang mustahil. Allah Maha Berkuasa. Anda boleh rujuk cara pemakanan yang disarankan sepanjang bulan puasa nanti untuk memastikan badan anda cergas malah production susu tidak terjejas hanya kerana anda berpuasa. >_< Anda juga boleh baca entry bagaimana ESP dan Performance Drink membantu anda cergas sepanjang berpuasa. 
Ok, bagi ibu-ibu yang sedang gigih nak kumpul stok EBM untuk anak namun production susu tidak memberangsangkan…saya sarankan anda cuba buat POWER PUMPING sekali sehari selama 1 jam…jika tak mampu nak buat pada hari bekerja, boleh juga buat pada hari minggu. Sebaiknya buat di waktu pagi sebelum masuk waktu subuh..waktu lebih tenang..anda boleh bangun awal dan lakukan power pumping untuk membantu memberi rangsangan seterusnya meningkatkan penghasilan susu dalam badan.
Apa itu “Power Pumping”?
Merupakan teknik mengepam yang boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yang biasa tapi dalam cara yang lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu dan secara x langsung dapat meningkatkan bekalan susu ibu.
Power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. For more information on basic pumping techniques, see the pumping section below. Here is a brief explanation of power pumping.
Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply, as is common in the nursing relationship during a growth spurt. To power pump, hook-up as you would for a normal pumping session, pump for 10-20 minutes, rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. The mother does this for about an hour, once per day, to increase supply. At other pumping times during the day, routine pumping is used. It can take about a week to see an increase, so don’t get discouraged.
Some mothers prefer to concentrate their efforts and have a power pumping weekend, called “Power Pumping Boot Camp” by some lactation consultants. They power pump at each pumping for a couple of days before returning to routine pumping.-Quote from MOBI
Siapa yang perlukan Power Pumping?
1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu.
2. Ibu yang ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan.
3. Ibu yang kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.
4. Ibu berkerjaya yang sibuk hingga tidak dapat mengepam mengikut jadual masa tertentu di tempat kerja.
Macam mana nak buat Power Pumping?
Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.
Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.
Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sebab hormon susu sangat tinggi waktu ni. Boleh juga minum segelas air sebelum dan selepas sesi power pumping. Boleh lakukan sebelum tidur juga dan pastikan waktu melakukan power pumping adalah tetap dan konsisten.
Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?
Ibu-ibu jangan ingat sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dapat hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.
Di sini saya nak kongsikan kisah seorang ibu yang rajin buat power pumping untuk maintainkan production susunya..owh ya! Jangan lupa pastikan pengambilan air harian anda tidak kurang dari 3 liter yer…dan inilah hasilnya…
kredit to : RahsiaVitamin

PERINGATAN daripada MCB:
Kunci utama melakukan power pumping adalah istiqamah..Hasilnya bukan boleh dilihat dalam sehari yea..Saya sendiri mengamalkan power pumping semasa berpantang sekali sehari  pada waktu malam dan sekarang melakukannya pada sesi terakhir di dalam kereta..Nasihat saya apabila ibu-ibu alami susu merudum, lakukanlah power pumping dan anda akan memperolehi hasilnya.

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??

Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan PROMOSI & TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

One thought on “POWER PUMPING – Cara paling efektif untuk masalah susu sikit / merudum

  1. Pingback: Petua Susu Badan Banyak | Mychibibox Vitamin Store

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge