Kesan Pil Antibiotik kepada susu ibu

By | August 15, 2011
Entry kali ni nak cerita tentang pil antibiotik dan kesan ke atas penghasilan susu ibu.… Secara umumnya pil antibiotik memberi kesan secara tak langsung,menjejaskan milk production. mungkin ada yg OK..tapi ada beberapa cases yang saya dah jumpa mmg susu drop teruk.. (pengalaman sendiri?..walaupun saya demam panas teruk..mmg saya ketepikan je antibiotik yang doktor kasi…biarla perit cemana..sabar jer lah..tak pun telan nutriferon shaklee..hehe)…..tapi saya faham ada sesetangah ibu yang kurang arif kesan pil antibiotik ni… jom kita baca antara kes yang saya encounter sepanjang berblog ni..

Case 1 :
Ni case last month..Pn Yenny dari langkawi…saya dpat sms darinya..time tu saya baru kembali dari Mekah...katanya dia baru nak sembuh dari demam panas yang kuat sehingga masuk ward,dan doktor memberikannya pil antibiotik…then dia mengadu..dia stress ..sampai menangis..sbb susunya terus stop..(alamak..sy ni tak  boleh tgk org sedih2..kang saya lak yang nangis..huhu)..saya kata SABAR..itu sebahagian dari ujian Allah….insyaAllah…susu pasti masih masih ada..cuma perlu gandakan usaha..more stimulation..kene rangsang lebih..cth mcm kereta lama dah tak tersadai tak di start enjin..jadi surelah amik masa nak panaskan enjin..bukan boleh masuk terus gear 5… 
Jadi nasihat saya..jika susu tiba2 drop terukkk selepas mkn pil antibiotik.jangan panik…..lakukan langkah berikut:
  1. mulakan kembali – PUMP secara efektif..if possible setiap 2 jam..(walau kluar 0.5 oz atau angin saje…pun kene teruskan pump..hari2 ye..ni namanya untuk stimulate/rangsang kembali….HARI2..insyaAllah lepas 1-2 minggu..flow will back to normal…)
  2. mkn supplemen – bancuh ESP 3x sehari, dan yang lain2 (alfalfa(3x sehari, bcomplex,vitalea,vita C..mkn mcm biasa)
  3. kerap minum air – 2-3liter sehari
  4. doa dan istigfar. dan selawat.
  5. baca surah Al-Waqiah..doa agar murah rezeki susu untuk anak kita…
  6. RILEKS..feel happy….
insyaAllah ..selepas 1-2 minggu..pasti flow susu akan kembali normal…..Alhamdulillah..selepas seminggu ..saya mendapat SMS dari yenny.the milk back to normal..itulah ganjaran buat ibu2 yang bersabar..dan saya mmg yakin pun yang yenny seorang ibu yang mempunyai semangat juang yang tinggi…mujur dia berfikir positif dan tak mudah putus asa…

dan ini another true story.luahan puan Has..yang saya ambil dari blog kak N…buat ibu2 sekalian…..

Salam,
Pekaba Kak N? saya harap Kak N sentiasa sihat dan ceria2 selalu…
Kak N, tujuan email ni saya layangkan buat tatapan Kak N bukanlah utk mengganggu tetapi untuk berkongsi kegembiaraan…walaupun kadang2 saya hampr putus asa tetapi kata2 semangat dari kak N membuatkan saya bangkit kembali…
selepas seminggu saya kene bengkak breast dan terpaksa makan antibiotik susu saya drop…saya stress sgt mase tu tp kepala ni sentiasa set yg stress akan menyebabkan susu saya makin kurang..tetapi saya teruskan juga makan b complex dan vitamin2 lain seperti biasa…air masak 3liter sehari…doa dan zikir yang tidak putus2 saya amalkan…pesanan kak N sentiasa saya ingat dan pesanan itulah yg membuatkan saya bangkit kembali…walaupun masa yang diambil utk susu pulih kembali sediakala agak lama juga…tapi saya tabahkan hati dan kuatkan semangat..jadual mengepam saya 1 hari sampai 5kali…kalau sebelum ni 3kali sehari…kadang2 sedih juga bila pam hanya dapat susu sedikit shj…tapi saya percaya dan yakin yang susu saya sentiasa cukup untuk Haikal..
Saya up kan alfalfa dari 2biji sehari sehingga 6biji sehari…pagi lepas sarapan 2biji,tengahari 2biji dan malam 2biji sehari…dan hasilnya bukan ambil masa sehari susu terus up tetapi ambil masa seminggu juga untuk susu saya kembali banyak dan boleh buat stok EBM untuk bulan puasa…apa yang nak saya kongsikan dengan kak N satu hari tu jadual pam saya seperti ni..
5.30am = 7oz
10.15am = 7oz
1.00pm = 5oz
4.00pm = 5oz
6.00pm = 4oz
total 28oz
Syukur sgt masa hari tu saya dpt susu yang agak meriah…selalunya 1hari hanya 20oz sahaja…saya percaya Usaha dan Istiqamah itu penting…doa dan solat 5 waktu mesti jaga..itu yang saya pegang sehingga hari ini..bulan Julai ni Haikal dah 1tahun bermakna saya dah beri dia susu ibu selama 1tahun dan perjuangan saya masih berbaki 1tahun lagi..Doakan saya ye kak N..terima kasih banyak2 atas nasihat dan semangat dari kak N..dan saya bersyukur sgt jumpa dengan kak N dan kenalkan saya dengan Shaklee..mungkin selama ini saya cuma dengar kejayaan ibu2 yang menyusukan anak sehingga 2tahun tapi untuk capai kejayaan itu bukan mudah…duagaan demi dugaan kita hadapi..sesungguhnya Allah itu maha pengasih dan penyayang…

Dan yang terbaru…lastweek….saya mendapat sms dari Pn Mariam..seorang ibu yang saya kenal di alam maya…juga kes yang sama..susunya stop production setelah mkn pil antibiotik..beliau hampir2 menangis putus asa.saya memberinya galakan dan mencadangkan supplemen yang sesuai (beliau mengambil set B dan ESP)…setelah seminggu…bersabar dan mengamalkan steps2 di atas….nilah sms dari beliau “Salam cery..syukur alhamdulillah baru jap tadi i pam i dah dpt 2 oz..lastweek langsung tak dpt..skali pam 1 oz pun tak sampai…this week dah ok..tq”.


Alhamdulillah…mariam ada emel luahan hatinya how she cope with it…nnt saya share kan kat blog ni yerr…buat perkongsian dgn ibu2 lain..insyaAllah..nnt bolehla kita baca yer..



Kesimpulannya.. apa jua ujian yang anda tempuhi lalui..yakinlah…Allah sentiasa bersama orang2 yang sabar…bersangka baikla terhadapNya...ganjaran yang besar pasti menanti org2 yang sabar…saya hanya mampu memberi sokongan moral..tetapi diri sendiri perlu tabah dan berfikiran positif…. 

Kredit to : Kak Cery


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge