Set Berpantang Euphoria aka Set C

By | August 11, 2011
Hari ini saya mahu berkongsi mengenai Set Berpantang Euphoria a.k.a Set C atau nama omputihnya “Euphoria Confinement Set”.

Semasa berpantang selepas melahirkan Amni-chan, saya mengambil keputusan untuk mengamalkan supplement untuk baik pulih bahagian dalaman. Antara sebabnya adalah kerana penggunaan jamu di awal kelahiran memberi risiko jaundice kepada bayi. Lagipun memang doctor dan jururawat sudah berpesan “Jika mahu ambil jamu, mulakan selepas 2 minggu baby lahir”.
Apakah yang terkandung dalam Set C ini?
Bagaimana supplement ini membantu memulihkan badan ibu selepas melahirkan anak?
B-Complex :
Sebagai penenang (anti-stress), elak kemurungan (meroyan) & menstabilkan hormon.
Vitamin C :
 Penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, serta memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.
Multivitamin with Iron :
Multivitamin lengkap dengan pelbagai kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan). Iron pula penting untuk tubuh terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.
Zinc Complex :
membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Selain itu, turut mengurangkan masalah rambut gugur. Bagi anda yang tidak makan ikan haruan, mahupun pati ikan haruan, Zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda. Zinc turut membantu masalah ‘kedinginan’ selepas bersalin.
Supplements tambahan lain yang boleh diambil ialah Energizing Soy Protein dan Calcium-Magnesium with Vitamin-D (Shaklee OsteMatrix). Kedua-dua ini boleh membantu mengurangkan risiko jaundice, memberi tenaga dan membantu melancarkan penyusuan susu ibu. Bagi yang menghadapi masalah sukar membuang air besar, boleh ambil Lecithin kerana ianya tidak mengganggu penyusuan bayi, serta melancarkan sistem penghadaman dengan cara yang lembut sekali.
Siapa yang saya sarankan untuk mengambil set ini?
Ø      Ibu hamil yang berdarah O kerana risiko jaundice yang tinggi
Ø      Ibu yang bersalin secara caesarian
Ø      Ibu yang tidak boleh menelan ikan haruan seperti saya
Ø      Ibu yang tidak boleh menelan jamu yang pahit-pahit itu
Ø      Ibu yang ingin menyusukan anak kerana ibu perlu mempunyai badan yang sihat
Mengapa berbaloi mengambil supplement berbanding jamu?
Saya juga di kala sarat mengandung sering berkunjung ke forum-forum ibu hamil dan banyak feedback yang mengatakan mereka tidak habis menggunakan set bersalin yang dijual di pasaran. Akibatnya, set itu terbengkalai dan pembaziran duit telah berlaku.
Berbanding dengan supplement, anda masih boleh meneruskan pengambilannya walaupun selepas tempoh berpantang. Tiada istilah pembaziran dalam supplement kerana anda boleh berkongsi dengan suami, anak-anak dan seisi keluarga.
Saya sendiri sangat berpuashati dengan supplement Shaklee dan Amni-chan seorang anak yang ceria serta sihat. Alhamdulillah.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge