Tips kempiskan perut buncit tanpa senaman

By | September 14, 2011

Senaman antara elemen penting dalam proses penurunan berat badan. Namun begitu ramai yang memberi alasan SIBUK menyebabkan mereka memandang remeh hal ini. Salah satu senaman mudah untuk mengempiskan perut adalah melakukan bangkit tubi atau nama popularnya SIT UP.
Saya tidak nafikan keberkesanannya kerana saya telah melakukannya secara konsisten selama setahun di tahun akhir di Jepun. Cara yang saya amalkan adalah
  1. Bagi peringkat awal, lakukan 10 kali selepas bangun tidur sebelum bangkit daripada katil.
  2. Lakukan 10 kali lagi sebelum tidur.
  3. Apabila sudah serasi, tambahkan jadi 20 kali bagi setiap sesi.
Pada saya, tidak perlu melakukan pada kuantiti yang banyak TETAPI paling penting adalah konsisten dan berterusan.Anda tidak akan merasa perubahannya serta merta tapi setelah sebulan, pasti seluar yang dipakai terasa longgar.
Ok, itu adalah bahagian senaman. Bagaimana dengan tajuk asal entry ini.
Ya, ini jawapannya. Saya mendapat tips ini daripada senior saya yang telah melakukannya. Sangat mudah kerana anda boleh lakukan walau di mana anda berada..Terima kasih kepada FeezaGB atas perkongsian ini.
Ini cara2nya:
1. Kempiskan perut anda seberapa kempis yang boleh.
2. Tahan selama 10 saat(atau lebih).
3. Lepaskan.
4. Ulangi langkah2 di atas sebanyak 8 kali dan lebih.
In fact, sewaktu anda baca post ini, anda boleh kempiskan perut dan tahan 10 saat. Bila diulangi lebih dari 8 kali, anda boleh rasakan ‘effect’ seperti buat sit ups. Mudahsangatkan? Technically, kita mahukan perut berasa ‘letih’. Ini akan membantu pembakaran lemak supaya lebih mudah bertukar kepada muscle.
Jika anda sukakan ‘extra’, anda juga boleh melakukan senaman kemut(kegel) untuk mengetatkan faraj/vagina pada masa yang sama..
Cara2nya:
1. Tarik nafas, kempiskan perut seberapa kempis yang boleh, kemut seberapa kemut yang boleh pada masa yang sama.
2. Tahan nafas, tahan kempis perut, tahan kemutan selama 8-10 saat.
3. Lepaskan nafas, kempisan perut dan kemutan perlahan2..
4. Ulangi sebanyak 8 kali atau lebih.
Taraaa…Sangat mudahkan dan boleh dilakukan di mana jua anda berada..Memasak, membaca, lihat TV, sambil melayan FB..Paling utama kenalah istiqamah..
Bila senaman ringkas ini dilakukan bersama dengan pengambilan  Lecithin, mesti perut anda semakin mantap. Jom sama-sama lakukan dengan saya kerana saya pun alami masalah perut buncit..Ada lagi nak dikempiskan ini.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

One thought on “Tips kempiskan perut buncit tanpa senaman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge