Vitamin E punca kanser prostat???

By | October 13, 2011

Kenyataan di Berita Harian bertarikh 13 Oct 2011 :
NEW YORK: Lelaki yang mengambil vitamin E setiap hari berkemungkinan mendapat barah prostate berbanding mereka yang tidak mengambil makanan tambahan itu, lapor satu kajian yang dijalankan terhadap 35,000 orang di Amerika Utara. Klein dan rakan penyelidiknya TIDAK JELAS bagaimana vitamin E boleh meningkatkan risiko kanser prostate dan kajian terdahulu tidak menunjukkan sebarang bahaya vitamin itu.  Baca di sini untuk lebih lanjut
Ini pula fakta yang dikeluarkan oleh majalah iSihat:
VITAMIN E banyak kelebihannya. Antaranya termasuklah mengurangkan risiko kanser prostate. Ini kerana kajian mendapati, kesan jangka panjang terhadap pengambilan vitamin E mampu mengurangkan risiko kanser prostate di kalangan penghisap rokok. Selain itu, ia turut berperanan untuk meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. Sumber : Majalah iSihat & Iffa

Jadinya, mana satu yang betul. Vitamin E MENINGKATKAN atau MENGURANGKAN risiko kanser prostat ? Mesti anda sudah pening kepala. Walauapapun kesimpulannya, ini yang anda perlu tahu mengenai Vitamin E sebelum mengambilnya.
———————————————————————————————————————————–
Artikel kredit to Kak N
” Saya memang amalkan makan vitamin E sejak dulu lagi, sebab saya tahu kebaikannya. Vitamin E Shaklee mahal la dan pada saya semua vitamin E sama sahaja”
Iini adalah antara jawapan ringkas salah seorang customer saya baru-baru ini apabila saya mencadangkan mencuba pengambilan Vitamin E Shaklee.

Bila baca tajuk atas entry tersebut pasti pengamal Vitamin E terutama para suami akan jadi gundah gulana memikirkan risiko yang bakal dihadapi. Memang ada kebenaran pada kata-kata itu dan saya tidak menafikannya. Ini kerana ada bermacam jenis vitamin E dalam pasaran.

Melalui bahan bacaan saya dari penulisan Dr Bruce Miller, kita perlu tahu apakah ciri-ciri vitamin  E yang selamat diambil bukan dalam jangka masa pendek tetapi juga dalam jangka panjang.

Saya cuba scan buku yang telah dialih bahasa dalam Bahasa Melayu demi memudahkan pembacaan kalian.

dan PALING PENTING PERLU TAHU KEPENTINGAN LABEL PADA BOTOL
 * Sila klik pada gambar untuk besarkan imej.
Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].

Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee, pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik.

Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro-Vitamin  A seperti Beta Carotene yang manaia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

Makanlah vitamin E bersumber semulajadi dan ini boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia ‘d’ atau ‘l’.Bagi yang bertulis pada label dengan ‘d’ ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala ‘l’ adalah sumber tiruan atau sumber kimia. 

Mengapa perlu memilih sumber asli? 
Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan , ini akan menyebabkan toksik kemudian hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.

Mungkin anda merasakan vitamin E Shaklee mahal berbanding vitamin E di luar sana [ dalam pasaran] tetapi kita perlu tahu nilai yang kita bayar. 

Vitamin E Shaklee adalah bersumberkan asli dan lengkap dengan selenium.


Adakah kerana hendak jimat hari ini anda menanggung risiko yang besar kemudian hari?  

Renung -renungkan…… 

Jangan lupa cuba belek vitamin E yang ada di rumah anda!


————————————————————————- 
Saya yakin persoalan anda sudah terjawab. Apa yang penting adalah anda mengambil Vitamin E daripada sumber semulajadi /asli serta mengandungi selenium.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge