Adakah selamat menyusukan anak ketika hamil?

By | December 16, 2011

Saya menerima soalan ini daripada seorang pelanggan saya yang disahkan mengandung dan beliau masih menyusukan anaknya.
Jawapannya : SELAMAT
Orang tua mengatakan yang ibu tidak patut menyusukan anaknya lagi ketika mengandung kerana dikhuatiri kandungan akan terjejas disebabkan khasiat susu badan yang diambil oleh anak sedangkan bayi di dalam kandungan sedang membesar dan memerlukan nutrient tambahan. Perkara ini adalah MITOS.
Ibu masih boleh menyusukan anak mereka walaupun telah mengandung. Namun begitu, jika keadaan kesihatan ibu tidak mengizinkan dan doctor menyarankan untuk memberhentikan penyusuan kerana akan memudaratkan bayi serta ibu itu sendiri, sila patuhi nasihat doctor. Kesihatan diri semasa mengandung sangat penting.
Perubahan susu badan semasa mengandung
Kebanyakan ibu menyusu akan mula merasai penurunan kuantiti susu badan menjelang pertengahan mengandung dan ada juga yang mula mengalaminya seawal bulan pertama mengandung. Semasa mengandung, susu matang akan mula berubah menjadi kolostrum secara purata di antara bulan ke 4 hingga ke 8 mengandung. Kuantiti susu akan mula meningkat di akhir bulan mengandung kerana penghasilan kolostrum telah bermula.
Level hormone progesterone semakin meningkat apabila kita mengandung. Salah satu teori ( daripada Flower 2003) mengatakan yang progesterone menyebabkan alveoli menjadi telap atau “bocor” dan akhirnya tidak dapat menyimpan susu dengan elok. Semasa kelahiran ( plasenta dikeluarkan), tahap progesterone akan jatuh mendadak dan diambil alih oleh hormone prolaktin. Prolaktin membuatkan alveoli menjadi tidak telap sekaligus menyediakan badan ibu untuk menghasilkan susu yang banyak.
Sumber : Kellymom

Supplement untuk ibu hamil yang menyusukan anak


Umum mengetahui yang ibu hamil mudah letih. Apatah lagi jika masih menyusukan anak di mana si ibu memerlukan tenaga lebihan berbading orang lain. Mychibibox menyarankan Eu –Four Pack untuk anda yang bukan sahaja dapat memberikan tenaga malahan meningkatkan kuantiti susu dengan syarat penyusuan tetap diteruskan samada secara terus atau dipam. Bagi anda yang mempunyai kemampuan lebih, Energizing Soy Protein (ESP) sangat digalakkan untuk diambil bersama-sama dengan Eu-Four Pack.

Testimoni Pn Shida (Ibu hamil yang menyusukan anaknya berusia 11bulan)

“Alhamdulillah..Sy lebih bertenaga n baby mlm2 tido nyenyak. Tq dengan tips yg diberi sebab sblum ni xcukup pun minum air bnyak tu”


“wlaupun pregnant, air susu tetap banyak spt dlm pantang..yg penting, slalu susukan baby or pam” 


Komen terakhir tu I LIKEEEEE..Anda masih perlu susukan bayi anda atau pam untuk penuhi demand yea walaupun anda mengandung.

Oh, lagi satu..Perasan tak ade tips untuk minum air banyak sampai 3 liter..ehem..ehem..nak tahu??? Kenalah menjadi hubungi saya yea..

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!P

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge