Betulkah supplement ini memudaratkan kesihatan dan merbahaya?

By | December 29, 2011
Tajuk yang pasti membuatkan anda terdiam sebentar. Eh, mychibibox kanpenjual supplement. 


Kenapa mahu menulis sesuatu yang boleh menurunkan jualan. Pada saya, ini adalah peluang cerah untuk saya kerana saya dapat berkongsi dengan lebih lanjut tentang supplement serta apa yang perlu anda tahu tentang supplement. “SUPPLEMENT” adalah satu tema yang luas dan perlu dilihat daripada banyak perspektif. Ingin saya kongsikan dengan anda artikel daripada Puan Norita yang merupakan pengamal tegar supplement  Shaklee selama 12 TAHUN, satu jangka masa yang panjang ya. Beliau mengamalkan Shaklee sejak daripada zaman anak dara sehingga berkeluarga.
————————————————-

Satu artikel pendek ini telah memenuhkan email inbox saya….mereka terutama customer saya jadi risau tak tentu pasal. Mana taknya, mereka pengamal tegar supplement dan bila membaca penulisan ini menjadikan mereka terkedu sebentar dan meminta penjelasan lanjut dari saya. Masih saya ingat satu video yang pernah saya tonton…dalam video tersebut dinyatakan bermula 2011 seterusnya manusia lebih banyak hidup dalam tekanan, maka pengambilan supplement adalah salah satu cara yang disarankan untuk mengatasinya selain memastikan keperluan rohani dipertingkatkan.

Maka bagi mereka yang opportunist, pastinya mengambil ini satu peluang perniagaan dengan menghasilkan supplement mereka sendiri. Maka sampai satu peringkat kita dapati lambakan supplement dalam pasaran sehingga membuatkan manusia keliru untuk memilihnya.

Tidak perlu pergi jauh, memadai kita melangkah masuk satu farmasi….dan kita mula bertanya, saya perlukan vitamin C…pasti kita ditunjukkan dengan pelbagai jenama vitamin C. Bagi penjual yang pentingkan keuntungan, pasti mengesyorkan vitamin c yang mahal yang kononnya setanding dengan kualiti. Namun tidak dijelaskan mengapa dengan lebih lanjut. Sedangkan vitamin c yang bagus adalah jenis pelepasan masa kerana ia adalah vitamin larut air.

Pernahkah anda terlintas….Apakah sebenarnya vitamin yang selamat di ambil?

Sebagai pengamal tegar supplement selama 12 tahun , saya memilih Shaklee kerana :

(1) Dr Forest C Shaklee adalah orang pertama yang menghasilkan Vitalized Mineral yang kini digelar VITALEA

(2) Vitamin Shaklee adalah asli, tiada pewarna, pengawet malah perasa tambahan.

(3) Vitamin Shaklee tiada silika gel dengan ini membantu penyerapan dengan lebih baik.

UJI Vitamin anda. 

Cuba anda ambil sebiji multivitamin yang sedang anda amalkan….genggam selama 5 minit, jika anda dapati tangan anda melekit serta warnanya melekat dengan tangan anda, maka saya sarankan anda memilih vitamin yang lebih baik.

Vitamin yang sintetik biasanya mengandungi silika gel, pewarna, perasa dan pengawet tambahan….bahan-bahan ini boleh memudaratkan kesihatan kerana tubuh kita hanya perlukan yang asli.

Hakikatnya pewarna, pengawet dan perasa tambahan ini tidak diperlukan oleh badan dan jika diambil secara berterusan dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan. 

Kesihatan itu sangat mahal…maka amalkan pengambilan supplement dengan ilmu dan  bukan kerana trend semata-mata.
Kenali Set FAMILY WELLNESS kami yang merupakan set asas yang penting dan keunikannya.
1. ENERGIZING SOY PROTEIN
· Sumber terbaik daripada kacang soya
· Mengandungi protin lengkap (9 essential amino asid)
· Protin mental
· Kolesterol “0” serta rendah lemak
· PER(Protein Efficiency Ratio) yang tinggi – 2:5

2. VITA-LEA
· Mengandungi 12 vitamin dan 7 Galian pada kadar yang seimbang
· Larutan yang cepat (17 minutes disintegration time)
· Folic Acid dan Biotin 100%
· 2 biji membekalkan 600 mg calcium
· Diuji oleh 48 saintis selama 198 jam bagi setiap ‘batch’

3. VITA -C 500 mg SUSTAINED RELEASE
· Pelepasan perlahan-lahan – 100mg setiap jam selama 5 jam
· Bio-flavonoid C complex
· Sumber terbaik – Rose hip
· 1 bij mengandungi vitamin C seperti mengambil 7.5 biji oren segar

4. B-COMPLEX
· Sumber terbaik – Torula dan Brewers Yeast
· Mengandungi 8 jenis vitamin B
· 100% Folic Acid dan 100% Biotin
· Tidak mengandungi pewarna tiruan

————————————–
Saya sendiri merupakan pengamal supplement sejak zaman universiti pada tahun 2007. Namun saya juga seperti anda ketika itu yang tidak tahu tentang perbezaan antara supplement yang terdapat di farmasi. Saya hanya tahu untuk mendapatkan B-complex namun apabila ke farmasi, saya menjadi bingung dengan mana yang perlu dipilih. Yang pasti, di dalam setiap botol vitamin itu mesti terdapat SILICA GEL yang boleh dijadikan penanda aras untuk mengetahui samada vitamin itu adalah semulajadi atau sintetik.
Kami memberikan anda pilihan vitamin yang terbaik dan terpulang untuk anda memilih mana yang anda mahu.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge