Rawatan untuk kulit – Kolagen atau Vitamin antioksidan pilihan anda?

By | December 21, 2011
Semalam rakan saya menghantar SMS mengatakan yang beliau dalam perjalanan untuk membeli kolagen. Saban hari semakin banyak produk berasaskan kolagen yang dijual di pasaran. Krim kolagen, minuman berkolagen malahan ada spa yang menyediakan rawatan muka kolagen.

Persoalan yang menarik untuk diperbincangkan adalah yang mana lebih baik di antara KOLAGEN dan VITAMIN ANTIOKSIDAN seperti Vitamin A, Vitamin C dan Vitamin E.
Kita mulakan persoalan dengan mengenal apa itu kolagen.
Kolagen merupakan komponen utama dalam kulit dan terdapat dalam bentuk molekul sebagai rantaian protein molekul besar. Kolagen wujud di lapisan dermis kulit dan apabila kuantitinya berkurang, kedut akan mula terhasil.
Kulit bertindak sebagai perisai terhadap toksid  alam sekitar dan melindungi badan daripada pencemaran alam. Memandangkan saiz molekul kolagen adalah besar maka ianya tidak dapat diserap melalui permukaan kulit.Apabila kolagen rosak, ia akan mengalami perubahan struktur serta menjadi tidak teratur. Kita akan melihatnya sebagai garisan-garisan tua dan kedut daripada pandangan kasar.
Penting :
RADIKAL BEBAS DIKATAKAN PUNCA UTAMA KEMUSNAHAN KOLAGEN. Radikal bebas adalah bahan kimia tidak baik yang mempengaruhi tubuh kita dan daripada segi kesihatan kulit, sinaran UV adalah antara puncanya. Selain itu, penuaan semulajadi juga menyumbang kepada pelepasan radikal bebas dan kita akan mula sakit selari dengan peningkatan umur.
Sekarang kita sudah tahu yang KOLAGEN MUSNAH disebabkan oleh RADIKAL BEBAS. Jadi, APA YANG PERLU UNTUK MELAWAN RADIKAL BEBAS?
JAWAPANNYA, adalah pengambilan ANTIOKSIDAN yang bertindak melawan radikal bebas. Antioksidan adalah molekul yang berinteraksi dengan radikal bebas dan  menamatkan tindakbalas rantai sebelum molekul yang penting dirosakkan. Vitamin antioksidan yang diperlukan adalah Vitamin A, Vitamin E dan Vitamin C yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan perlu diambil daripada diet harian.
Berbalik kepada persoalan di atas.
Saya rasa anda sudah tahu jawapannya kerana kita perlu membetulkan puncanya dan bukannya bertindak menutup lubang yang rosak. Jika puncanya masih ada, lubang itu akan terus rosak.
Selain Vitamin ACE set, mychibibox juga menyediakan set kecantikan kulit asas yang terdiri daripada B-complex, Vitamin C dan Vitamin E.Jangan risau tentang kekangan kewangan kerana pakej ekonomi selama sebulan disediakan. Namun diingatkan yang sel hidup selama 90-120 hari dan sel muka hidup 21hari. Pengambilan konsisten selama 3 bulan dengan cara serta tips yang betul akan membantu anda mendapat kulit yang jernih, cantik dan bersinar.

 

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

2 thoughts on “Rawatan untuk kulit – Kolagen atau Vitamin antioksidan pilihan anda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge