Vivix & Resveratrol : Bagaimana proses penuaan sel dilambatkan??

By | December 8, 2011

Artikel ini agak panjang tapi penuh dengan ilmu..Setelah membacanya, anda akan faham bagaimana resveratrol di dalam VIVIX dapat membantu melambatkan penuaan sel.

Apa itu RESVERATROL?
Kajian berkenaan resveratrol bermula apabila para saintis menyedari satu fenomena menarik di dalam budaya masyarakat Perancis. Walaupun mereka mengamalkan pemakanan keju yang tinggi lemak, pasta dan wain, orang Perancis hidup lebih lama daripada penduduk Negara lain di dunia ini. Penemuan  RESVERATROL, sejenis polifenol yang terdapat di dalam wain merah mempunyai keupayaan untuk mengaktifkan refleks survival kuno yang menyerupai kesan diet rendah kalori.
Saintis menyarankan resveratrol mampu memanjangkan jangka hayat manusia sehingga 30%. Pelopor dalam kajian resveratrol, Dr Leonard Guarente daripada MIT berkata, “ Walaupun seseorang yang mula mengambilnya pada usia 50 tahun mampu mendapat tambahan 10 tahun usianya”
Dengan penemuan ini, wain merah menjadi semakin popular dan disarankan untuk minum segelas wain merah setiap hari bagi kesihatan optimum. Walaubagaimanapun, pengambilan wain merah bukanlah cara terbaik untuk mendapatkan resveratrol. Kepekatan resveratrol berbeza untuk setiap jenis wain malah ada sesetengahnya tidak mempunyai sebarang resveratrol. Sebaliknya, pengambilan wain yang berlebihan boleh menyebabkan masalah obesity serta ketagihan alcohol. Resveratrol juga akan tersejat daripada botol wain setelah 24 jam botol dibuka.
Mungkin ada yang menyarankan untuk makan anggur kerana wain diperbuat daripada anggur. Namun, cara itu juga tidak berkesan. Walaupaun resveratrol terdapat di dalam kulit anggur merah dan putih, ianya menjadi 10 kali ganda lebih kuat di dalam wain merah melalui tekanan yang dikenakan ke atas anggur semasa proses pembuatan wain.
Kadar popular resveratrol berkembang dengan pesat sehingga terdapat 2,000 artikel yang diterbitkan dan mengkaji faedah resveratrol sebagai bahan anti-penuaan.Pasukan Saintis Shaklee telah menggunakan artikel berkenaan untuk mencipta satu produk yang tidak akan merosakkan kehebatan reesveratrol serta polifenol yang lain. Bahan semulajadi ini mampu memberikan penggunanya jangka hayat yang lama seperti yang diketahui oleh para saintis selama 80 tahun ini.
Bagaimana proses penuaan berlaku?
Badan kita terdiri daripada berjuta-juta sel. Sel-sel ini mengarahkan badan untuk menjalankan fungsi seperti yang sepatutnya. Semakin kita meningkat usia, sel akan mati serta rosak seterusnya meningkatkan risiko sakit dan mendapat penyakit. Proses penuaan sel mengandungi 4 mekanisma yang membawa kepada penuaan, penyakit dan akhirnya kematian.
Di bahagian tengah satu sel terdapat nukleus. Nukleus ini menjadi rumah kepada DNA bagi setiap sel di mana mengandungi maklumat penting genetik serta menafsirkan fungsi bagi setiap sel. Apabila semua proses berfungsi sewajarnya, maka DNA telah dilindungi sepenuhnya dan boleh diduplikasi 100% apabila sel membahagi ( fungi penting sel).

Walaubagimanapun, sel menahan serangan daripada alam sekitar serta gaya hidup yang tidak sihat setiap hari yang boleh merosakkan atau mengubah struktur DNA. Apabila DNA diserang, “pengkalan data” di dalam DNA akan rosak menyebabkan fungsi serta jangka hayat sel itu akan terjejas. Tanpa dibaikpulih, sel-sel yang rosak akan mula duplikasi sehingga menghasilkan berjuta-juta salinan sel rosak. Oleh itu, mekanisma pertama penuaan pun bermula.
Mekanisma kedua penuaan sel adalah daripada pengawalan genetik yang menyumbang kepada kemerosotan sel penuaan. Apabila badan semakin tua, semakin sedikit sel akan dibaikpulih tetapi semakin banyak sel yang mati.
Mekanisma ketiga penuaan sel adalah penurunan dalam pengeluaran tenaga selular. Lama kelamaan, radikal bebas yang dibebaskan oleh mitokondria di dalam sel itu sendiri merosakkan mitokondira, seterusnya mengurangkan keberkesannya dan menyebabkan lebih banyak radikal bebas terhasil. “Snowball Effect” ini dianggap salah satu PUNCA UTAMA PENUAAN SELULAR.
Mekanisma keempat dan yang terakhir adalah disebabkan pengumpulan AGE ( Advances Glycation Endproducts) protein. Protein ini adalah hasil sampingan fungsi sel dan berkumpul dengan cara yang sama seperti plak dalam arteri. Apabila AGE Protein terhasil, ianya akan menjejaskan sel integriti dan jangka hayatnya.

Bagaimana VIVIX bertindak melawan penuaan selular?
Bahan UTAMA di dalam VIVIX memberi kesan kepada keempat-empat mekanisma penuaan selular.
POLIFENOL yang terdapat di dalam VIVIX menunjukkan :
1.      Berkesan melindungi dan membaiki DNA selular.
2.      Kesan positif dalam pengawalan genetic
3. Menggalakkan biogenesis mitokondria di mana membantu meningkatkan kuasa dan pengeluaran tenaga di dalam sel. Mitokondria yang baru terhasil daripada resveratrol adalah lebih efektif dan tidak menghasilkan bilangan radikal bebas yang tinggi di dalam sel-sel penuaan. Ini berjaya menterbalikkan kerosakan daripada “Snowball Effect”.
4.    Mengurangkan penghasilan AGE protein. Polifenol di dalam VIVIX adalah 10 kali ganda lebih kuat berbanding resveratrol itu sahaja dalam proses melambatkan pembentukan AGE protein.
Sumber : Diterjemah oleh mychibibox daripada artikel What’s New Volume 28 Issue 7 Nurturing Health and Nature Through ShakleeLangkah pertama anda untuk menjana 5 angka daripada keselesaan rumah dengan pembelian 2 botol VIVIX.

Saya mahu sebotol sahaja, bolehkah?? Sudah tentu..Yang pasti PENGHANTARAN adalah PERCUMA.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge