>

Promosi Februari 2014

Promosi Februari 2014

Tuesday, 27 September 2011

Hubungan Suami Isteri ++ Baik



Mesti tertanya-tanya tentang tajuk entry hari ini..Saya seronok dengan testimoni daripada pelanggan GenkiMomma. Mari kita bongkar rahsia tajuk ini.
---------------------------------------------------------------------------------
Sue merupakan salah seorang customer baru GenkiMomma, dan juga pertama kali mencuba produk Shaklee. Beliau sememangnya mengutamakan kesihatan, dan sebelum ini juga pengamal suplemen tegar yang dibeli dari farmasi biasa.

Masih ingat lagi, 1 Ramadhan yang lepas saya terima SMS darinya yang ingin mencuba suplemen Shaklee dengan tujuan untuk menambah tenaga, mencantikkan kulit, mengelakkan rambut gugur dan membuang sedikit lemak di badan.

Jadi suplemen yang beliau ambil buat permulaan ialah B-Complex, Vita-C, Zinc & Fiber unflavored. Dan, jom ikuti apa kata Sue selepas seminggu mengambilnya...


"Saya rasa baru tak sampai seminggu ambik vit tu semua. Tapi perasan badan tak letih, ngantuk, hubungan suami isteri ++ baik. Tak sangka... tapi rasa perubahan!"
 
Alhamdulillah, seriously saya juga tumpang happy!!!

Inilah kelebihan mengambil suplemen, terutama suplemen Shaklee. Asalnya kita mungkin mengambil suplemen untuk tujuan A-B-C, namun, tanpa kita sedari, kita turut menikmati khasiat X-Y-Z yang pastinya sangat-sangat berbaloi dengan RM yang telah anda belanjakan! Suami pun bertambah sayang... opppsss!

Owh, saya tahu, ramai yang menyangka vitamin Shaklee nie mahal, kan? Tak kurang juga yang menggelarkan Shaklee sebagai vitamin mewah. Sebenarnya, tidaklah mahal manapun jika nak dibandingkan dengan harga kesihatan anda. 


"Bagus vits ni sume kak. Berbaloi2 dengan harga.
Saya ingatkan Shaklee ni mahal. Heh"
Ramai sukakan vitamin Shaklee kerana apa yang diperolehi adalah setimpal dengan harga yang dibayar. Orang menyangka Shaklee adalah Vitamin Orang Kaya tapi yang sebenarnya kualitinya yang kita bayar kerana SHaklee sentiasa menjalankan kajian bagi memperbaiki mutu product nya daripada semasa ke semasa




** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Monday, 26 September 2011

Perlukah ambil Euphoria Breasfeeding Set


“Saya sudah mengambil longan kering milk booster jadi saya rasa saya tidak memerlukan set Breastfeeding Shaklee” kata seorang ibu.

Tahukah puan-puan apakah set Breastfeeding Shaklee yang kini hangat diperkatakan?
Ia adalah susunan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh seorang wanita, terutama ibu menyusu, kerana kita dapati tidak semua orang sedar akan pertambahan ‘keperluan nutrien’ bagi setiap ibu yang menyusukan anaknya.

Lihat senarai ini:

1. Tenaga (kilokalori)
Wanita Normal : 2000
Wanita Mengandung : + 150 – 350
Wanita Menyusu : + 550

2. Protein (g)
Wanita Normal : 37
Wanita Mengandung : + 13
 • Wanita Menyusu : + 24

3. Kalsium (mg):
Wanita Normal : 450
Wanita Mengandung : + 750
Wanita Menyusu : + 750

4. Ferrum (mg) :
Wanita Normal/Mengandung dan Menyusu : 28

5. Vitamin A (mcg) :
Wanita Normal/ Mengandung : 750
Wanita Menyusu : + 450

6. Vitamin D (mcg):
Wanita Normal : 2.5
Wanita Mengandung/Menyusu : + 7.5

7. Thiamine (mg) :
Wanita Normal : 0.8
Wanita Mengandung/Menyusu : + 0.2

8. Riboflavin (mg) :
Wanita Normal : 1.2
Wanita Mengandung : + 0.2
Wanita Menyusu : + 0.3

9. Niacin Equivalent:
Wanita Normal : 1.3
Wanita Mengandung : + 2.3
Wanita Menyusu : + 3.6

10. Asid Folik (mcg) :
Wanita Normal : 200
Wanita Mengandung : + 200
Wanita Menyusu : + 100

11. Vitamin B 12 (mcg):
Wanita Normal : 2.0
Wanita Mengandung : + 1.0
Wanita Menyusu : + 0.5

12. Asid Askorbik (mg) :
Wanita Normal : 30
Wanita Mengandung / Menyusu : + 20

Lihat sahaja betapa ibu menyusu memerlukan LEBIH BANYAK dari wanita biasa. ternyata milk booster seperti longan kering tidak dapat membekalkan keperluan tersebut.

Antara nutrisi yang agak kritikal semasa penyusuan ialah protein, kalsium dan kalori. Termasuklah vitamin-vitamin lain seperti vitamin B complex dan sebagainya.

Kebanyakan milk booster membekalkan cuma satu ciri saja dalam keperluan nutrisi, misalnya soya membekalkan protein, longan kering membekalkan kalori, alfalfa membekalkan kalsium, dan sebagainya. Tapi dalam set breastfeeding Shaklee ni lengkap semua.

Pernahkan ibu-ibu dengar bahawa stress boleh memberi kesan kepada susu? Apakah yang menyebabkan stress? Kebanyakan kes stress adalah disebabkan oleh kekurangan nutrient fizikal dan nutrient hati. Nurient fizikal ialah zat yang mencukupi manakala nutrien hati adalah zikrullah dan perkara-perkara yang mendekatkan kita kepada Allah. Jadi, sebagai individu yang bertanggungjawab, apa lagi ibu yang ingin memberikan yang terbaik untuk bayinya, diri ibu juga perlukan zat yang terbaik.

Cukupkah sekiranya hanya mengamalkan pemakanan sihat? Anda sendiri boleh menilainya… Zat makanan boleh hilang dalam proses-proses sebelum sampainya bahan makanan tersebut kepada kita; kemudian hilang lagi semasa proses memasak dan menyimpan, dan tubuh kita sendiri menjadi penghalang kepada penyerapan zat yang tinggal sikit tu akibat pengambilan makanan rapu, kafein berlebihan, stress dan sebagainya. Set breastfeeduiing Shaklee ni membekalkan nutrient dalam bentuk ‘pekat’ jadi tubuh kita akan mendapat semua kebaikannya.

Yang  menariknya, set breastfeeding Shaklee boleh dikongsi bersama-sama suami dan ahli keluarga yang lain (kecuali kanak-kanak).

Kredit : Vitaminsemulajadi
 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Saturday, 24 September 2011

JANGAN AMBIL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI

Semasa saya masih bekerja di kilang dahulu, saya ada mendapat artikel ini tentang bahaya pengambilan panadol serta kesan jangka panjangnya. Menyesal pula tidak saya simpan artikel ini di tempat lain. Alhamdulillah, setelah sekian lama mencari berjaya juga saya dapatkan artikel ini yang saya perolehi melalui perkongsian rakan-rakan di facebook.

Ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya…

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun . Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

 Alternative Treatment ( Tips )

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak .

Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan.. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.

Sumber :- omaQ.org

Saya sejak berusia 18 tahun sering mengalami migrain dan bekalan seperti paracetamol, ponstan memang sentiasa ada. Memang betul semakin lama saya perlukan dos yang lebih tinggi sampai satu tahap saya terpaksa ambil ubat untuk hentikan migrain serta dibekalkan sejenis ubat yang berharga RM4 sebiji.

Petua untuk demam di atas memang sangat berkesan. Saya memang mengamalkannya sejak mengetahui petua ini 3-4 tahun dahulu. Minuman isotonik yang saya ambil dahulu adalah 1** Pl*s..Memang mujarab..

Semenjak mengenali Shaklee, saya telah berjumpa dengan minuman isotonik tanpa gas dan kurang gula. iaitu PERFORMANCE DRINK...Tentunya lebih elok daripada jenama di atas..Bagi Ibu menyusu, gunakanlah petua ini sebelum anda bertindak mengambil panadol. Sayangi bayi anda.

Anda boleh teruskan pembacaan dengan artikel di bawah.:

Nasihat saya untuk pembaca yang dikasihi, harga sepapan panadol mungkin murah tidak sampai RM2 tapi fikirkan kesan jangka panjang jika diambil secara berterusan.Seolah-olah kita menaburkan baja racun ke dalam diri sendiri.



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Friday, 23 September 2011

Manual Ringkas Penyusuan


Saya seronok dengan manual ini yang telah diolah oleh Along Azrina

Ringkas dan padat. Khas untuk ibu baru yang mahu menyusukan anaknya ataupun ibu-ibu yang masih mencari-cari ilmu penyusuan.

Faedah kolostrum dan susu ibu kepada bayi;

1. lindungi bayi dari jangkitan dan alahan (kaya dgn antibodi)
2. lindungi bayi dari jangkitan (kaya dengan sel darah putih)
3. mencegah jangkitan dan penyakit mata(kaya dengan vit A dan E)
4. kematangan usus dan mencegah alahan(mengandungi faktor pertumbuhan)
5. mengeluarkan mekonium dan mencegah jaundis(susu ibu juga sejenis laksatif)
6. ada protein, lemak dan asik lemak yg tinggi dan mudah dihadam
-asid lemak Omega FA, DHA dan AA (yang ini susu formula selalu nak tiru)
-DHA-perkembangan sistem penglihatan,bayi menyusu juga mengumpul DHA di dlm kortex
-kajian menunjukkan IQ bayi yang menyusu adalah 5.2point lebih tinggi daripada yang tidak
menyusu susu ibu
7. lindungi dari kolik, lelah,penyakit kulit,hidung dan alahan pd makanan
8. kurangkan batuk, jangkitan telinga, bronchitis, pneumonia, meningitis, cirit birit
9. kurang risiko penyakit jantung, kencing manis, kanser dan obesiti pd kanak-kanak
10. kurangkan risiko sindrom kematian bayi
11. kurangkan masalah karies gigi, penglihatan, pertuturan serta menguatkan pertumbuhan rahang

Cara Menggalakkan Pengeluaran Susu

1. Yakin bahawa kita boleh menyusukan, kena byk bersabar,dptkan sokongan suami, jgn dengar mitos dari orang tua kita
2. Mulakan seawalnya 1 jam selepas bersalin (pada waktu ini baby sgt alert dengan ibunya)
3. Susukan bayi sekerap mungkin untuk mengelakkan jaundis.
4. Ibu perlu makan/minum yg berkhasiat,bykkan minum air masak(jgn dengar kata org tua kata byk minum nanti bawah tu berair, fakta ini SALAH! JANGAN amik jamu lagi effect pada baby sprt cirit-birit)
5. Pastikan latching (lekapan) betul, kalau salah boleh buat nipple kita crack, berdarah ini pun ramai ibu boleh jadi give up, pleasssseeeeeeeeeeeee jangan give up,

Kekerapan Penyusuan

1. Susukan mengikut kemahuan bayi "on demand". Kalau baby asik tidur itu petandan baby jaundis, jaundis buatkan baby suka tidur, tidak aktif. Ingat jaundis yg tinggi boleh effect OTAK.
2. Sentiasa bersama bayi (rooming-in)
3. 2-7 hari pertama - susukan lebih kerap, bayi yang tidur 2-3 jam perlu dikejutkan untuk menyusu
4. Bayi yang sudah biasa(sudah besar) - menyusu 8-12 kali dalam 24jam

Tanda bayi dapat cukup susu

1. Bayi berhenti menghisap sndiri, ada bayi yg tak boleh lepas nipple kita, dia bukan lapar sebenarnya tapi bayi kita rasa selesa bila di dalam dakapan kita ialah masa lam prot iakan rasa terkepung, gelap bila jumpa dunia sebenar penuh dengan cahaya, terang, bising dia rasa terkejut sedikit...belajar untuk sesuaikan diri dengan bayi anda OK.
2. Penyusuan kerap (8-12 kali)
3. dengar bunyi menelan - hisap-telan-hisap
4. Kencing lebih 6kali/hari
5. Kerap buang air besar, itu adalah normal jika baby dpt cukup susu
6. breast penuh sebelum menyusu dan 'ringan' selepas menyusu

Cara penyimpanan

1. Suhu bilik - 4 jam(ini ikut waktu malaysia, kalau barat boleh 8 jam)
2. peti sejuk - tahan hingga 48 jam, walau guideline 72jam akak tak yakin) yg ini dibahagian chiller
3. p/ais 1 pintu - 2 minggu - ini untuk bahagian frozen
4. p/ais 2 pintu - 3 bulan - untuk untuk bahagian frozen
5. Deep freezer - 6 bulan
* Untuk frozen EBM, ikut tarikh dimasukkan ke dalam bahagian beku. Jika pindahkan daripada P/ais 2 pintu ke Deep Freezer, tempoh EBM tetap 3 bulan bukan menjadi 6 bulan.

Cara nak panaskan

1. letakkan susu frozen di bahagian bawah peti ais semalaman dengan merendam di dalam air
2. bila nak bagi baby minum rendamkan bekas susu di dalam air suam selama 5 minit, BUKAN RENDAM DENGAN AIR MENGGELEGAK yerr sbb boleh merosakkan susu(hanya panaskan kuantiti yang hendak diminum oleh baby sahaja, contohnya kalau bayi minum 2oz..rendam 2oz jer)
3. Jgn PANASKAN di dalam MICROWAVE atau ATAS DAPUR
4. Susu yang telah cair hendaklah dihabiskan dalam masa 1 jam, selepas itu kalau tak habis discard(tidak boleh disimpan semula)


Credit : MamaYangCekal



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Thursday, 22 September 2011

Katakan TIDAK pada pil pocai untuk cirit birit ( diarrhea)


Pada bulan ramadhan yang lalu, saya alami cirit-birit yang teruk tapi suami saya tidak pula. Bila saya periksa makanan berbuka pada hari sebelumnya, saya perasan ikan bakar tu saya seorang sahaja yang makan. Saya memang beli sahaja lauk berbuka kerana kesuntukan masa. Esok harinya saya berpuasa seperti biasa dan daripada pagi saya asyik bertandang ke tandas. Menjelang lepas asar saya memang sudah lembik tapi saya teruskan berpuasa. Dalam fikiran cuma bila berbuka, saya akan terus ambil fiber. Selalunya orang yang ada masalah sembelit yang akan ambil fiber bagi memudahkan proses pelawasan.

Alhamdulillah, cirit-birit saya terus pulih lepas saya ambil fiber. Zaman dahulu kala, saya akan ambil pil pocai..ala, herba cina tu tapi lepas saya dengar satu fakta ni, jadi was-was untuk ambil.

Kebetulan semasa pulang ke kampung untuk beraya, sepupu saya pun kena cirit birit lepas berbuka puasa. Kes ikan bakar juga. Kasihan juga la sebab asyik keluar masuk tandas. Ibunya berikan pil pocai tu dan dia masih ke tandas lepas tu. Saya terus suruh bancuh susu dan letak 1 sudu teh fiber. Wallau, terus pulih dan sepupu saya pun dok cakap kat orang yang dia dah tak sakit perut lepas ambil fiber tu.

Kenapa fiber adalah penawar untuk cirit birit?

Saya mencari kaitan fiber dengan cirit birit serta sembelit. Ini penjelasan yang saya rasa cukup jelas menerangkan.

"Fiber is a stool regulator, a stool normalizer," says Paul McNeely, MD, a gastroenterologist at the Ochsner Health System in New Orleans. "Fiber knows exactly how to fix constipation or diarrhea."

Like a sponge, fiber works by soaking up water, he explains. Fiber also adds bulk to the stool.

"If you have hard constipation stools, fiber pulls water out of the colon to make stools more normal, softer, give them more bulk," says McNeely. "When stools are bulkier, the colon wall can more efficiently push against them when it contracts -- so elimination is smoother."

When there's too much water in the stool, you've got diarrhea. Fiber can help loose stool. "Fiber can't work miracles," McNeely says, "but if you have a loose stool, a lot of excess liquid in the stool, the fiber in your colon will absorb and firm up the stool -- which helps diarrhea."

Baca di sini untuk keterangan lanjut 

Menarikkan fakta mengenai fiber ni..Anda tidak perlu risau jika terlebih mengambil fiber kerana lebihan akan dibuang melalui pembuangan najis.

AWAS!!
Jika anda mula mengambil fiber di dalam pemakanan, pastikan ambil dalam kuantiti yang sedikit supaya badan dapat sesuaikan diri. Kuantiti fiber yang banyak secara mengejut akan menyebabkan masalah gas berlebihan

Apakah product fiber yang saya maksudkan sejak tadi?
Shaklee Fiber Unflavoured Plan adalah produk yang saya war-warkan sejak awal artikel ini. Rasanya sedikit masam-masam dan sedap jika dibancuh dengan air oren.

Cara bancuhan yang disarankan: 1 sudu teh dengan sebarang minuman selain teh dan kopi. Sila minum dengan segera selepas dibancuh kerana minuman anda akan menjadi jeli jika ditinggalkan lama.



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Tuesday, 20 September 2011

Keburukan memberi air masak kepada bayi bawah 6 bulan


Pada minggu lepas, saya telah membuka balik nota penyusuan saya semasa menghadiri kelas penyusuan Pn. Farah Farhan (Sarakids) dan terdapat satu fakta yang menyentap hati saya. Fakta itu berkenaan dengan kesan air masak kepada bayi di bawah 6 bulan di mana boleh menghakis usus bayi berkenaan.

Amni akan menjejak umur 6 bulan dan seminggu sebelumnya my MIL telah memberi Amni air masak di depan mata saya..Saya tidak sempat berbuat apa-apa kerana semuanya berlaku dengan pantas. Remuk hati saya di kala itu tetapi saya tersenyum lebar apabila Amni mengeluarkan balik air masak tersebut. Mana tidaknya, air masak itu tidak berperisa seperti susu ibu..Pandai anak mama ( ^-^)v

Di sini saya kongsikan lebih lanjut mengenai kesan buruk-buruk lain.

Sumber dari :
  1. Buku "Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Berkerjaya" oleh Kumpulan Sokongan Susu Ibu Wilayah Persekutuan Putrajaya & Kuala Lumpur
  2. Yoursupermom 
MERENCATKAN
Amalan memberikan air kpd bayi boleh merencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa dan menyebabkan sawan tarik. Tumbesaran bayi akan terencat jika selalu diberi air kerana perutnya yg masih kecil dan belum matang sepatutnya diisi dengan susu ibu yg penuh khasiat dan nutrisi penting utk tumbesaran bayi seawal 6-bulan yg pertama.*Air masak tidak mengandungi ape2 khasiat. Ia adalah semata-mata air KOSONG*

PENCEMARAN
Air boleh menjadi pembawa kuman kerana pencemaran boleh berlaku pada pelbagai peringkat samada dari sumber air itu sendiri atau dari bekas yg digunakan untuk mengisi air. Ini akan mendedahkan bayi kpd cirit-birit.*Susu ibu diberi kpd bayi secara direct dari breast dan tidak ada possibility ianya dicemari DAN susu ibu yg diperah mempunyai anti-bacterial properties dan bakteria tidak akan mudah membiak di dalam susu ibu. CONFIRM selamat untuk bayi!*


MENGHAKIS
Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yg terhasil daripada susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.*Susu ibu build ups protection in baby's stomach. That's why bayi yg menyusu badan mempunyai imuniti yg kuat*

JAUNDIS/DEMAM KUNING
Bayi jaundis yg diberikan air masak yg banyak boleh merencatkan AKAL bayi tersebut. Untuk bayi yg berusia 5-minggu ke bawah, jika diberikan air masak yg banyak akan menyebabkan kandungan garam di dalam badannya cair. Apabila kandungan garam di dalam badan cair, suhu badan akan menjadi rendah dan ini akan mengakibatkan bayi kembung atau sawan tarik.*Ramai yg bagi petua kat saya semasa preggy dulu, kalau nak avoid anak kena jaundis, bagi baby minum air masak banyak2. Teori ini adalah SALAH sama sekali. Ubat jaundis ada DUA shj --> SUSU IBU & PHOTOTHERAPY! Susukan bayi sekerap mungkin supaya bayi dapat menyingkirkan bilirubin dari tubuhnya melalui najis*  

Sila catitkan dalam buku nota anda yea..Mungkin ada yang mengatakan "Saya beri air masak pada bayi saya daripada saya berpantang, tiada apa-apa berlaku pun." Syukur kerana tiada apa yang berlaku. Adalah lebih baik mencegah daripada merawati kan?? Sekarang ibu-ibu sudah tahu tentang keburukannya, jadi janganlah dilakukan.Bertegas dengan keluarga anda, pengasuh anda jika mereka mahu memberikan bayi anda air masak.

Tegurlah secara berhemah dengan menggunakan fakta-fakta yang saya kongsikan ini.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Monday, 19 September 2011

Vitamin untuk pelajar fokus belajar dan smart brain


Ibu bapa yang mempunyai anak yang akan menduduki peperiksaan sangat mengambil berat tentang pembelajaran anak mereka. Malahan kebanyakan anak-anak ini akan dihantar ke pusat tuisyen pada waktu malam sebagai persediaan tambahan. Tidakkah anda terfikir yang anak anda sangat keletihan samada daripada segi fizikal ataupun mental kerana kita yang berkerja juga menggunakan waktu malam sebagai waktu rehat.

Semasa saya berada di Ambang Asuhan Jepun (AAJ), UM, saya mengadu kepada abah yang saya sering letih dan abah telah belikan saya sebotol minyak ikan@Omega sebagai bekalan. Saya ambil walaupun tidak berapa suka dan pengambilan yang konsisten mengurangkan keletihan serta saya lebih fokus. Yang lebih kelakar, bilik saya telah dimasuki monyet akademik peliharaan kolej 3 dan habis sebotol minyak ikan saya ditelannya. Tengok, monyet pun pandai memilih makanan yang bagus untuk dirinya..(selingan sahaja yea).

Malahan sering saya nyatakan yang B-complex juga adalah vitamin yang wajib saya ambil semasa saya belajar di peringkat Masters.

Saya mencadangkan 3 jenis vitamin untuk anak-anak yang sedang belajar samada di peringkat sekolah rendah, sekolah menengan mahupun kolej atau universiti.

(1)   Omega Guard

Mengandungi satu rangkaian penuh 7 asid lemak omega 3 semulajadi iaitu EPA,DHA,ALA,dll. EPA menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA pula penting bagi perkembangan otak dan fungsi2 otak.. yes pemakanan yang berzat dan berkualiti amat penting supaya otak dapat berkembang....

(2)   Lecithin

Lecitin mengandungi choline which is essential in the proper functioning of the brain.Lecitin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine.Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman,etc.Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat.30% otak adalah terdiri daripada lecitin, manakala 70% lemak di hati adalah lecitin. 

(3)   B-complex

Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu pelajar berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik pemikiran & daya penumpuan akan lebih baik. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah yang cantikberseri dan tidak kusam


Bagi mereka yang berminat, saya boleh menyediakan set di atas dalam bentuk Pek Mini jika anda mempunyai bajet terhad. Jika ingin dikongsikan untuk 2-3 orang anak, lebih baik anda membeli full pack kerana lebih jimat dan berbaloi..

Untuk pengetahuan anda, OmegaGuard boleh diambil oleh si anak kecil seawal usia 1 tahun tapi perlu dapatkan konsultasi daripada saya untuk dos yang sesuai.

Insya Allah, pengambilan vitamin yang konsisten akan membantu anak anda untuk lebih cemerlang dan sihat tubuh badan.



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Saturday, 17 September 2011

Kenapa nak ambil suplement sedangkan susu ibu adalah yang terbaik?


Sesungguhnya saya tak paksa pun atau katakan anda tergolong dalam golongan yang teruk jika tak ambil supplement. Supplemen ni makanan tambahan. Terdiri dari pelbagai nutrisi seperti vitamin yang memang ada dalam makanan harian kita. Namun, kenapa walaupun kita dah makan at least 3x sehari, badan masih tidak bermaya? Tidur malam masih tak cukup untuk bagi kesegaran di pagi hari? Kenapa anak kerap jatuh sakit walaupun diberi susu badan?

Inilah antara sebab-sebab penting, kita yang berkemampuan mencuba supplemen Shaklee. Supplemen Shaklee lebih kosentrate. Bermakna apa yang ditulis dilabel, itulah kandungannya. Ia dah dibuat kajian saintifik supaya penyerapannya optimum dan memberi kesan pada tubuh.

Berbalik pada konsep penyusuan. Untuk berjaya, badan ibu perlu sihat, mood kena baik. Jadi, pengambilan vitamin-vitamin dalam set penyusuan Shaklee membantu untuk ibu terus cergas, kurang stress, kurang penat dan dengan stimulasi yang tetap akan membantu menambah susu ibu, insyaAllah.

Oleh kerana nutrisi yang banyak, anti bodi ibu juga akan bertambah. Sedangkan susu formula pun telah ditambah dengan pelbagai vitamin dan mineral untuk menambah baik kualiti susu supaya dapat menyerupai susu ibu. Jadi, demi memberi khasiat yang baik untuk disalurkan pada anak yang disusui dengan susu ibu, kesihatan dan pemakanan ibu perlu dijaga. Berbelanjalah demi kualiti kesihatan anda sendiri dan mudah-mudahan ia dapat disalurkan pada bayi anda juga.

Alhamdulillah, berkat kesabaran, ramai yang sudah berjaya dan yakin. Kesihatan itu nikmat yang terindah dan bukan wang ringgit yang jadi ukuran.  Nak tau tentang set penyusuan Shaklee, boleh email saya. Ia terdiri dari vitamin C, B Complex, Alfalfa dan Vitalea. Untuk kalsium yang penting untuk wanita dan ibu menyusu, boleh tambah Ostematrix. Bagi yang sukakan soya dan ada lebihan wang, Energizing Soy Protein sangatlah best. Boleh bantu dapatkan kulit yang cantik dan kurus juga.

Kredit : mysupervitamins



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Thursday, 15 September 2011

Shaklee Untuk Persediaan Bakal Haji & Umrah


Rombongan pertama bakal haji akan berlepas pada hujung bulan September ini. Saya ingin kongsikan bekalan Shaklee supplement yang boleh dibawa bersama kerana kita sedia maklum cuaca di Tanah Suci Mekah sangat berbeza pada waktu siang dan malamnya. Semasa ibu bapa saya pergi menunaikan haji dua tahun lepas, antara bekalan yang saya lihat diberikan secara percuma adalah ubat-ubatan serta vitamin untuk memastikan jemaah haji sentiasa berada dalam keadaan sihat.

Anda bolehlah membelikan supplement ini sebagai hadiah kerana kebiasaanya orang akan memberikan duit untuk dijadikan bekalan. Lebih unik jika berikan mereka Shaklee agar ibadah Haji dapat ditunaikan dengan penuh khusyuk dan tawadduq. Lagipun kita perlu bersedia untuk kemungkinan yang datang dan bersedia untuk sihat juga adalah penting.

Supplement yang kami cadangkan :

Pada asasnya, kami mencadangkan vitalea@multivitamin, b-complex, vitamin c, ostematrix dan performance drink. Bagi ibu bapa atau anda yang mempunyai penyakit kencing manis, sembelit, kolestrol tinggi atau darah tinggi, kami galakkan untuk membawa Shaklee Fiber Unflavored sebagai bekalan anda.

Pakej Asas Haji & Umrah
(1)   Set A ( Vitalea, B-complex, Vitamin C)
(2)   Performance Drink
(3)   Ostematrix

Pakej Advance Haji & Umrah ( Pesakit Kencing Manis@Diabetes, Darah Tinggi, Kolestrol)
(1)   Set A ( Vitalea, B-complex, Vitamin C)
(2)   Performance Drink
(3)   OsteMatrix
(4)   Fiber Unflavored Plan

Walaubagaimanapun, ingin saya ingatkan bahawa supplements ini hanyalah usaha kita untuk memastikan kesihatan optimum sepanjang menunaikan ibadah di Tanah Suci. Namun, nikmat kesihatan (dan sakit) itu datangnya dari Yang Maha Esa, dan kepada-Nya lah kita bertawakkal. Insya Allah.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Wednesday, 14 September 2011

Tips kempiskan perut buncit tanpa senaman


Senaman antara elemen penting dalam proses penurunan berat badan. Namun begitu ramai yang memberi alasan SIBUK menyebabkan mereka memandang remeh hal ini. Salah satu senaman mudah untuk mengempiskan perut adalah melakukan bangkit tubi atau nama popularnya SIT UP.

Saya tidak nafikan keberkesanannya kerana saya telah melakukannya secara konsisten selama setahun di tahun akhir di Jepun. Cara yang saya amalkan adalah

  1. Bagi peringkat awal, lakukan 10 kali selepas bangun tidur sebelum bangkit daripada katil.
  2. Lakukan 10 kali lagi sebelum tidur.
  3. Apabila sudah serasi, tambahkan jadi 20 kali bagi setiap sesi.

Pada saya, tidak perlu melakukan pada kuantiti yang banyak TETAPI paling penting adalah konsisten dan berterusan.Anda tidak akan merasa perubahannya serta merta tapi setelah sebulan, pasti seluar yang dipakai terasa longgar.

Ok, itu adalah bahagian senaman. Bagaimana dengan tajuk asal entry ini.

Ya, ini jawapannya. Saya mendapat tips ini daripada senior saya yang telah melakukannya. Sangat mudah kerana anda boleh lakukan walau di mana anda berada..Terima kasih kepada FeezaGB atas perkongsian ini.

Ini cara2nya:
1. Kempiskan perut anda seberapa kempis yang boleh.
2. Tahan selama 10 saat(atau lebih).
3. Lepaskan.
4. Ulangi langkah2 di atas sebanyak 8 kali dan lebih.

In fact, sewaktu anda baca post ini, anda boleh kempiskan perut dan tahan 10 saat. Bila diulangi lebih dari 8 kali, anda boleh rasakan ‘effect’ seperti buat sit ups. Mudahsangatkan? Technically, kita mahukan perut berasa ‘letih’. Ini akan membantu pembakaran lemak supaya lebih mudah bertukar kepada muscle.

Jika anda sukakan ‘extra’, anda juga boleh melakukan senaman kemut(kegel) untuk mengetatkan faraj/vagina pada masa yang sama..

Cara2nya:
1. Tarik nafas, kempiskan perut seberapa kempis yang boleh, kemut seberapa kemut yang boleh pada masa yang sama.
2. Tahan nafas, tahan kempis perut, tahan kemutan selama 8-10 saat.
3. Lepaskan nafas, kempisan perut dan kemutan perlahan2..
4. Ulangi sebanyak 8 kali atau lebih.

Taraaa...Sangat mudahkan dan boleh dilakukan di mana jua anda berada..Memasak, membaca, lihat TV, sambil melayan FB..Paling utama kenalah istiqamah..

Bila senaman ringkas ini dilakukan bersama dengan pengambilan  Lecithin , mesti perut anda semakin mantap. Jom sama-sama lakukan dengan saya kerana saya pun alami masalah perut buncit..Ada lagi nak dikempiskan ini.



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Tuesday, 13 September 2011

HOT MUMMY SET untuk ibu menyusu yang ingin berdiet


Sila jawab kuiz di bawah :

  1. Anda adalah seorang ibu menyusu?
  2. Anda ingin tambahkan susu badan?
  3. Anda ingin berdiet sambil menyusukan bayi?
  4. Anda berasa penat dan stress?

Adakah jawapan anda adalah YA untuk semua soalan di atas?

Hasil ujikaji ke atas diri sendiri saya merumuskan yang HOT MUMMY SET memang sesuai untuk ibu menyusu yang ingin berdiet.

Apa yang terkandung di dalam set ini?
Euphoria Breastfeeding Set aka Set B, Energizing Soy Protein (ESP) dan Lecithin.

Rebut peluang ini kerana saya yakin yang ibu menyusu masih boleh kekal sebagai HOT MUMMY walaupun sudah beranak pinak.

Faedah yang akan diperolehi
Ø      Susu badan akan bertambah atau maintain dengan 3 syarat utama
Ø      Badan anda akan lebih segar, kurang letih dan tidak tertekan
Ø      Hidup lebih ceria dan tenang
Ø      Berat badan turun walaupun secara perlahan
Ø      Ada bentuk badan serta badan tidak menggelebeh




** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Jadual pengambilan Shaklee dan pantang larang


Bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai?

Bagi setiap pelanggan mychibibox, saya akan sediakan jadual pengambilan vitamin bersesuaian dengan jenis-jenis vitamin yang diambil. Oleh itu, jadual bagi setiap pelanggan mungkin berbeza tetapi asasnya tetap sama.

Terdapat rule of thumb yang boleh dijadikan panduan:

Vitamin larut air ( B-complex dan Vitamin C) :
Seelok-eloknya diambil dengan segelas air untuk penyerapan yang efektif dan elakkan diambil bersama-sama makanan berlemak/berminyak.

Vitamin Larut Lemak ( A, D,E K) :
Diambil selepas mengambil makanan berlemak / berminyak kerana vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan.

OsteMatrix@Calcium :
Diambil bersama produk tenusu seperti susu. Selain itu, pastikan calcium anda mempunyai magnesium kerana magnesium membantu calcium lebih mudah diserap.

Iron:
Diambil bersama dengan vitamin C kerana iron memerlukan vitamin C untuk lebih mudah diserap

Bagi mereka yang baru mengambil supplement, anda boleh gunakan jadual di bawah sebagai panduan. Ini secara umum yea.

Selepas sarapan : 1x Vitalea, 1x B-complex
Antara sarapan dan makan tengahari : secawan ESP
Selepas makan tengahari : 1x Vitamin C, 2x Alfalfa
Antara makan tengahari dan makan malam : Secawan ESP
Selepas makan malam : 1x Omega, 1x Vitamin E
Sebelum tidur : 2@4x OsteMatrix

Bagi anda yang mengamalkan lecithin untuk berdiet atau merendahkan kolestrol, ambil 2 caps selepas sarapan, makan tengahari dan makan malam berserta dengan 2 biji alfalfa.

Pantang Larang pengambilan vitamin yang perlu dipatuhi

  1. Alfalfa bersama Vitamin E -  Vitamin E akan menghalang penyerapan Alfalfa
  2. OsteMatrix bersama Iron  - Kalsium akan menghalang penyerapan iron. Vitalea mempunyai Iron jadi elakkan pengambilan bersama ostematrix atau produk tenusu. Produk tenusu=kalsium kan?
  3. Alfalfa bersama GLA complex – GLA complex mempunyai vitamin E jadi berbalik kepada pantang no. 1
  4. Pengambilan vitamin bersama kafein seperti kopi dan teh kerana kedua-dua minuman ini mengurangkan keberkesanan penyerapan vitamin.
  5. Pesakit thalasemia tidak boleh mengambil vitalea kerana vitalea mengandungi iron.


Selain itu, anda perlu baca entry berikut untuk mengetahui cara mengoptimumkan pengambilan vitamin



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Monday, 12 September 2011

Bayi alahan kepada susu ibu.


Jika dilihat tajuk di atas, pasti anda akan tertanya-tanya. Bolehkah bayi mengalami alahan kepada susu ibu? Sebenarnya perkara ini jarang sangat berlaku dan jika anda menyusukan bayi anda secara eksklusif pada 6 bulan pertama, punca alahan itu sudah semestinya datang daripada susu badan anda. TETAPI, bukan susu badan itu punca alahan yea sebaliknya kandungan dalam susu ibu itu.

Pernah dengar apa yang ibu makan akan disalurkan kepada bayi melalui susu badan? Inilah puncanya. Berkemungkinan bayi anda alah kepada makanan yang anda ambil.
Antara makanan yang berkemungkinan adalah susu lembu, telur, kekacang dan soya.

Simptom-simptomnya
Bayi anda akan meragam, muntah, perut kembung, menangis atau cirit birit. Ada juga yang mengalami ruam, gegata, gatal-gatal,kulit kemerahan dan kering serta masalah sukar bernafas.

Langkah-langkah yang perlu diambil

  1. Senaraikan makanan yang anda ambil selama seminggu sebelum alahan bermula terutamanya barangan daripada produk tenusu.
  2. Lakukan try and error test untuk melihat makanan yang memberi alahan kepada bayi anda.
  3. Hentikan pengambilan makanan berkenaan

AWAS!!
Makanan yang diambil boleh berada di dalam susu badan sehingga 7 hari.

Kemungkinan lain ( sumber : Livestrong )

Jika bayi anda tidak boleh menerima susu badan, berkemungkinan besar bayi anda mengalami lactose intolerance yang jarang berlaku di kalangan bayi baru lahir. Perkarai ini biasanya dialami oleh kanak-kanak berusia 2 tahun ke atas. Anda boleh memberikan bayi anda enzim lactase dalam bentuk supplement untuk menguraikan laktosa dalam badan. Pastikan anda mendapat nasihat doktor sebelum mengambil sebarang lactase. Lactose intolerance juga sering berlaku di kalanganm bayi pramatang.

Selain itu, bayi yang mengalami masalah galactosemia juga tidak dapat mencernakan susu. Situasi ini hanya berlaku berlaku satu dalam 60,000 bayi. Mengikut Pub Med Health, galactosemia mengganggu kebolehan bayi baru lahir untuk mengurai galactosa, salah satu gula di dalam susu badan dan susu binatang.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Recommended Product

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads

MyCHibiBox Vitamin StoRe Copyright © 2009 Shopping Bag is Designed by Ipietoon