Kaitan Hormon Oksitosin dan Penyusuan

By | January 31, 2012
Sepanjang tempoh saya menyusukan Amni, antara tips penyusuan yang saya dapat adalah :
(1) Jangan STRESS / tertekan
(2) Semasa pam tu sentiasa tenangkan fikiran
(3) Lihat gambar anak atau video berkaitan anak
(4) Membaca Al-Quran dan berzikir
Semua tips-tips inu bertujuan untuk memastikan ibu sentiasa berada di dalam keadaan HAPPY, RIANG RIA serta GEMBIRA.
Apa yang menentukan METER kegembiraan seseorang itu samada lelaki mahupun wanita adalah HORMON OKSITOSIN. Semakin banyak hormone oksitosin dirembeskan, semakin tinggi METER HAPPY anda.
Tahukah anda yang Oksitosin yang membuatkan serorang wanita itu bersifat penyayang.Ibu yang mempunyai paras oksitosin yang tinggi semasa mengandung dan juga selepas bersalin, akan mempunyai ikatan yang istimewa dengan bayinya. Lebih banyak hormone oksitosin dalam badan, maka lebih penyayang seorang ibu itu serta lebih memberi perhatian kepada bayinya.
Hormon oksitosin akan membuat sesorang ibu itu tenang, merendahkan tekanan darah serta menjadikan seseorang itu mesra dan mudah didekatio.
Bagaimana untuk meningkatkan hormone oksitosin?
Oksitosin tidak dapat ditingkat dengan pengambilan pil hormone. Badan perlu bekerja untuk meningkatkannya.TETAPI, otak kita mudah untuk menghasilkan hormone ini dan boleh ditingkatkan paras oksitosin setiap hari.
Caranya mudah dan ringkas serta menyeronokkan :
Lakukan aktiviti yang menyenangkan hati ibu-ibu serpeti menyentuh / memeluk orang tersayang, memeluk serta mencium anak, menyanyi, bermain dengan anak. Sebrarang aktiviti yang membuatkan anda gembira akan meningkatkan hormone oksitosin anda.
Cuba bandingkan dengan tips penyusuan di atas. Kebanyakan berkaitan perasaan untuk menggembirakan hati kan???
Apa kaitan hormon oksitosin dan penyusuan ( breastfeeding )?
Paras hormon oksitosin dan hormon prolaktin (hormon yang menghasilkan susu) adalah sangat penting dalam menjayakan penyusuan.
(1) Jika hormon oksitosin TINGGI, hormon prolaktin RENDAH atau sebaliknya
  ==> SUSU MERUDUM

(2) Jika hormon oksitosin TINGGI, hormon prolaktin TINGGI 
===> SUSU BANYAK
Paras hormon prolaktin dapat ditinggikan dengan meningkatkan permintaan ( demand ).
Jadinya saya berharap agar ibu-ibu sentiasa ceria selalu. B-complex adalah vitamin yang dicadangkan untuk diambil seawal pagi supaya ibu akan lebih tenang dan ceria kerana B-complex bersifat anti-stress. Apabila badan kita sihat, kita akan gembira serta tidak letih. Vitamin C memainkan peranan untuk melindungi sel-sel daripada rosak serta meningkatkan antibodi badan.
Oleh itu, janganlah hanya mementingkan pengambilan MILK BOOSTER sahaja tapi pentingkan juga kesihatan diri ibu sendiri kerana itu juga kunci kejayaan penyusuuan.
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!
Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge