Nursing In Public (NIP) – Banggalah ibu-ibu sekelian

By | January 26, 2012

Apa yang anda rasa dan fikirkan apabila melihat situasi ini :
Seorang ibu menyusukan anaknya di bangku yang terletak di koridor sebuah shopping complex. Orang ramai sedang lalu lalang dan memerhatikan sahaja perbuatan ibu itu.
Mungkin ada yang merasakan tindakan itu tidak wajar dengan alasan “MALU” atau ‘TIDAK SOPAN”
Namun pada saya, saya sangat berbangga dengan ibu itu yang tanpa segan silu menyusukan anaknya walau di mana jua berada. Seorang ibu tidak akan sanggup  membiarkan anaknya kehausan semata-mata untuk mencari NURSING ROOM yang selalunya penuh dan hanya disediakan dalan 2-3 bilik sahaja,
Terma yang digunakan untuk perbuatan ibu itu adalah NURSING IN PUBLIC (NIP). Saya sendiri adalah ibu yang susukan my lil Amni di khalayak ramai. Eh, bukanlah selak je terus macam tu tapi saya menggunakan NURSING COVERuntuk memberi keselesaan kepada Amni untuk menyusu serta dapat menutup aurat juga. Amni adalah seorang bayi yang mudah tertarik pada bunyi dan orang ramai. Ini akan mengganggu penyusuaannya.
Penyusuan sekarang lebih mudah kerana terdapat banyak peralatan sebagai pemudahcara. Selain nursing cover, ada juga ibu yang menggunakan poncho atau shawl.
Saya sentiasa pastikan untuk membawa nursing cover walau ke mana saya pergi bersama my lil Amni. Saya telah mengalaminya di mana menunggu nursing room kosong hampir setengah jam dan hampir terlupa tentang nursing cover yang saya bawa. Masa itu pertama kali saya membawa Amni berjalan di Shopping Mall jadinya perasaan segan itu masih ada.
Setelah Amni merengek-rengek dan saya pun tidak larat untuk menunggu lagi, maka saya terus sarung nursing cover dan susukan Amni. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar malahan ada seorang makcik yang duduk di sebelah saya kagum dengan orang yang mereka nursing cover. “A brilliant Idea,” kata makcik itu. Saya akuinya kerana banyak sangat berjasa untuk saya.
Saya dan my lil Amni ( dalam nursing cover)
 Oleh itu untuk ibu-ibu menyusu, NIP bukanlah satu perbuatan tidak bermoral sedangkan ibu-ibu yang sebaya dengan ibu kita telah lama mengamalkannya cuma kita sahaja yang perlu memartabatkannya kembali.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge