Tidak semua vitamin sesuai untuk ibu hamil

By | January 11, 2012

Saya menerima berita gembira petang tadi daripada pelanggan mychibibox, Pn Patricia yang beliau telah hamil.Beliau mengalami keguguran baru-baru ini dan mula mengambil vitamin Shaklee untuk membantu dalam usahanya hamil lagi. Pn Patricia ingin mengetahui vitamin apa yang perlu diambil ketika hamil.
Vitamin yang penting ketika hamil
Ibu hamil hanya memerlukan vitamin asas ketika hamil kerana apa yang penting sekarang adalah kandungan ibu. Antara viamin yang disarankan adalah Protein, Multivitamin dengan Iron, B-complex yang lengkap dengan asid folik, Vitamin C, Kalsium serta Omega ( Minyak Ikan).
Fungsi setiap vitamin
Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah :

Protien : untuk bina sel. Sel terbina dari protien. Tanpa protien, pembinaan dan
perkembangan sel boleh terbantut.

Multivitamin dengan zat besi : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin.

B complex : penting untuk pembinaan sel darah, sarah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.

Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi.

Kalsium : pembinaan sel darah merah serta tulang bayi. Pastikan kalsium anda lengkap dengan Vitamin D serta Magnesium.

Omega : membantu pembentukan sel otak.Perhatian!! Pengambilan Omega hanya selepas memasuki trimester ke 2 atau 6 bulan kandungan untuk lebih selamat.

Saya memahami ada di antara ibu-ibu yang mengamalkan sesetengah vitamin untuk kecantikan kulit mahupun diet. Vitamin seperti Vitamin E, Alfalfa, GLA complex, VIVIX dan Cinch perlu DIHENTIKAN PENGAMBILANNYA SERTA MERTA kecuali atas saranan doktor sendiri.

Vitamin2 yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.

Kredit : AnakkuWiraku diedit oleh mychibibox


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!
Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge