[ Tips Kecantikan ] Protein untuk kulit yang sihat, bersinar dan anjal

By | January 16, 2012

Baru-baru ini saya berjumpa rakan-rakan. Satu perkara yang memeranjatkan saya adalah kerana “Saya dikatakan mempunyai KULIT YANG CANTIK”..Aik, biar betul..
Almaklumlah seperti yang pernah saya katakan, hampir SETAHUN SETENGAH saya tidak mencuci muka langsung sepanjang tempoh mengandung sehinggalah My lil Amni berusia 10 bulan.Alhamdulillah kulit muka saya tidak bermasalah seperti naik jerawat dan sebagainya sepanjang tempoh tersebut. Apa yang boleh saya katakan, sejak daripada kandungan saya 7 bulan, saya konsisten mengambil supplement serta SOY PROTEIN.
Hasil kajian yang saya lakukan mendapati PROTEIN adalah penting untuk kulit yang sihat, bersinar serta anjal.
Kenapa Protein penting?
Protein terdiri daripada rantaian asid amino. Apabila kita mengambil protein dalam diet harian, protein akan dicernakan menjadi asid amino dan diangkut melalui darah ke seluruh badan. Sel akan memilih asid amino yang diperlukan untuk membina tisu baru, antibody, hormone, enzim dan sel darah merah.
Protein penting untuk pembaikpulih tisu serta membina tisu baru. Setiap sel memerlukan protein untuk menentukan jangkahayatnya. Protein adalah bahan untama untuk menggantikan sel yang rosak atau mati
  • Kebanyakan sel darah putih digantik setiap 10 hari
  • SEL KULIT DIGANTI SETIAP 24 HARI
  • Lebih daripada 98% molekul badan diganti sepenuhnya setiap tahun!!
Tahukah anda yang otot, rambut, kuku, kulit dan mata diperbuat daripada protein. Begitu juga dengan sel yang membuat hati, buah pinggang, jantung, paru-paru, otak, saraf serta kelenjar seks.
Ketahui tanda-tanda kekurangan protein
  • Mata sembab terutamanya waktu pagi
  • Bengkak air. Secara umumnya di keliling mata begitu juga buku lali yang bengkak, muka dan juga tangan.
  • KUKU DIPERBUAT DARIPADA PROTEIN bukannya kalsium. Kekurangan protein akan menyebabkan kuku pecah dan lambat tumbuh.
  • Struktru folikel rambut adalah protein.
Fakta Penting Protein
Badan memerlukan 9 jenis ASID AMINO PERLU yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan perlu diambil daripada diet harian ataupun supplement. 9 asid amino perlu ini akan membentuk 13 jenis asis amino tidak perlu.
Bagaimana protein mencantikkan kulit?
Kulit menjadi anjal disebabkan kehadiran kolagen yang bertindak seperti simen yang kuat menggabungkan di antara satu sel dengan sel yang lain. Kolagen adalah tisu berstruktur dan proses penggantiannya sangat perlahan. KOLAGEN DIPERBUAT DARIPAPA PROTEIN BERSERAT. Hakikatnya, 30% daripada keseluruhan protein dalam badan adalah kolagen. Fiber putihnya yang kuat itu adalah lebih kuat daripada wayar logam yang sama saiznya serta mempunyai rangkaian elastic kuning yang dipanggil ELASTIN, membentuk jambatan tisu yang memegang badan kita.
Kolagen menguatkan kulit, salur darah, tulang dan gigi. Kolagenadalah satu di antara PROTEIN YANG BERNILAI di dalam badan manusia. Otot-otot di bahagian kaki dan tangan akan mula menggeleber bagi orang sakit atau yang mengamalkan protein rendah diet sebagai tanda mereka sudah kehilangan kolagen.
Huraian di atas sudah cukup jelas menerangkan tentang kondisi kulit saya yang cantik walaupun saya tidak mencuci muka dalam tempoh yang panjang. 
Mychibibox menggalakkan pengambilan Energizing Soy Protein (ESP)bersama-sama dengan skin care set kerana Protein diperlukan untuk membentuk kolagen serta membaikpulih sel yang rosak dan Vitamin E, Vitamin C di dalam skin care set kulit pula bertindak sebagai pendinding kepada radikal bebas yang merosakkan kolagen.
Perisai kulit memang perlu namun kita tidak dapat nafikan kerosakan sel kulit tetap berlaku dan sel kulit diganti setiap 24hari. Oleh itu, protein la yang sangat-sangat diperlukan kulit sebagai doctor sel rosak/ sel mati.
Kita adalah SEL dan SEL memerlukan PROTEIN.!!!
[Beauty Tips] 
Amalkan pengambilan ESP sebanyak 3 sudu besarsehari selama 3 bulan untuk mendapatkan kulit yang cantik, bebas jerawat serta BEKAS jerawat. PARUT di muka juga insya Allah akan hilang.
 

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge