Hamil ubat terbaik untuk endometriosis ( chocolate cyst)

By | February 8, 2012
 Samada kita sedari atau tidak, penyakit endometriosis merupakan antara penyakit yang dihidapi oleh ramai wanita namun masih ramai juga tidak menyedari kewujudan penyakit ini. Ianya boleh berlaku pada wanita seawal usia belasan tahun. Di antara masalah yang berpunca daripada masalah ini adalah senggugut dan kesakitan, kemandulan dan keguguran yang mungkin berulang-ulang. Ia juga boleh menyebabkan masalah seperti pendarahan, gangguan kencing, kesakitan dan lain-lain.
Apakah sebenarnya penyakit Endometriosis?
Penyakit endometriosis adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di bahagian yang tidak sepatutnya iaitu di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bacteria menjadikan apa yang digelar “darah kotor” atau darah haid.
Bagaimana endometriosis berlaku?
Ada yang mengatakan STRESS merupakan picu kepada masalah endometriosis. Ianya sering berlaku pada wanita yang mengalami tekanan jiwa, mudah menggelabah dan di kalangan mereka yang sangat mementingkan kerjaya dan mempunyai IQ yang tinggi.
 Ada juga yang mengatakan system ketahanan pada wanita tersebut telah lembut dan lentur oleh itu tisu-tisu yang patut keluar dari tubuhnya kini menyerang balik tubuh badannya sendiri. Apa yang terjadi ialah apabia tisu endometrium ini melekat pada tempat-tempat tertentu, ia mulai tumbuh. Lapisan endometrium menjadi tebal akibat daripada rangsangan hormon wanita dalam pusingan haid dan apabila haid berlaku, lapisan endometrium tersebut juga akan mengeluarkan darah.
Jika keadaan begini berlaku dalam telur (ovari) lama-kelamaan darah akan berkumpul serta menyebabkan apa yang digelar ovarian cysts atau chocolate cysts kerana mengandungi darah kotor yang berbentuk seperti pasta coklat.
Bagaimana endometriosis menyebabkan kemandulan?
(1)   Penyakit ini boleh merosakkan kilang telur menyebabkan ia tidak boleh keluar benih
(2)   Ia boleh menyebabkan kerosakan pada saluran fallopian menyebabkan benih lelaki tidak boleh masuk bertemu dengan telur.
(3)   Endometriosis ini juga mengeluarkan beberapa jenis racun yang mungkin mematikan benih dan telur atau embrio
(4)   Ia menimbulkan gangguan-gangguan hormone yang biasanya mengawal kesuburan wanita.
Endometriosis boleh menyebabkan keguguran berkali-kali
Endometriosis boleh menyebabkan kehamilan gugur di peringkat awal iaitu 3 bulan pertama kehamilan. Bagaimana ia menyebabkannya tidak diketahui. Tetapi ada kemungkinan endometriosis menyebabkan gangguan pada hormone wanita ataupun ia menimbulkan keadaan beracun yang boleh membunuh atau mengganggu pertumbuhan janin.
Tanda-tanda atau gangguan lain akibat penyakit endometriosis adalah :
(1)   Berbagai jenis kesakitan di bahagian perut, di bawah perut atau di bahagian pinggang
(2)   Masalah pendarahan sama ada pada waktu haid atau di luar waktu haid seperti haid yang banyak atau berpanjangan
Fakta menarik antara kehamilan dan endometriosis
Hamil boleh mengawal atau menghapuskan sama sekali penyakit endometriosis. Dalam lain perkataan, kehamilan merawat endometriosis daripada merebak.
Antara rawatan untuk penyakit ini adalah dengan melakukan pembedahan untuk membuang “chocolate cyst” dan bagi kes yang teruk, pembedahan buang rahim terpaksa dilakukan.
Sumber : Majalah iSihat Januari 2012
Adakah supplement yang dapat membantu masalah endometriosis?
Terdapat 4 jenis supplement iaitu B-complex, Vitamin C, Vitamin E dan GLA complex yang berkemungkinan dapat membantu dalam merawati masalah ini. Namun harus diingat yang supplement hanyalah satu usaha dan saya tidak memberi jaminan yang anda akan SEMBUH 100% dengan pengambilan vitamin ini.
B-complex : bertindak sebagai anti-stress untuk menenangkan perasan wanita yang mengalami tekanan jiwa. Stress dikatakan merupakan antara punca masalah endometriosis
Vitamin E : Antioksidan untuk menghalang pertumbuhan semula abnormal sel
Vitamin C : Merupakan antioksidan yang berfungsi untuk melindungi antioksidan lain. Meningkatkan tahap imunisasi badan individu.
GLA complex : Bertindak untuk mengawal ketidakcelaruan hormon di dalam badan wanita terutamanya berkaitan dengan masalah wanita seperti menopause, PMS simptom atau kitaran haid.
Ikuti pengalaman Pn Lia dalam mengubati penyakit endometriosis yang dialaminya.
“Katanya kalau saya taknak go for surgery, beliau suggest saya get married..(hahahaha..) masa tu saya tak kenal lagi dengan suami saya ni..kenapa kena kahwin is the best solution? Beliau kata, kalau kahwin, kita akan pregnant, bila pregnant that cyst takkan dapat supply hormone yang every month dia dapat untuk growing..(masa tu cyst saya dah 3cm in diameter)..that’s why wanita yang dah kahwin and every year wanita tu pregnant, wanita tu takkan dapat sakit camni..owwwhhhh..barulah faham..
So, sekarang ni dah kahwin, masa preggy Irfan, check the cyst whether it’s growing bigger or not, but the O&G the cyst is NO MORE THERE..! sebab saya dah pregnant and cyst tu dah tak dapat supply hormon tu..and sekarang ni dah ade Irfan..AlhamduLILLAH, takde rasa senggugut tu dah..AlhamduLILLAH dah cuba Shaklee 6 bulan ni..dan saya dah tak rasa sakit lagi, malah saya bertambah sihat dan rasa seperti ‘orang baru’..ahaks..!
Untuk mereka yang mengalami cyst ni, boleh ambil ape yang saya makan, iaitu, ESP, Vitamin E, Bcomplex, Vitamin C dan GLA Complex.. GLA ni memang terbaekkk..! Ianya menstabilkan hormon dan menjadikan period saya regular..saya dah tak rasa sakit langsung setiap kali ‘ia’ datang (itu salah satu indicator yg cyst tiada disitu.ni O&G yg cakap yea…) dan bukan itu sahaja, kulit saya jadi mulus, bersih, berseri dan menawan..tambah pulak dengan Vitamin E..memang kawan baik saya 2 vitamin ni”
Boleh baca kisah penuhnya di SINI . Seperti yang saya katakan di atas, supplement hanyalah usaha dan kesan pada setiap INDIVIDU adalah berbeza. TAPI, tidak salah untuk mencubakan.??
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!
Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge