Jamu atau Vitamin pilihan anda untuk berpantang

By | February 10, 2012
Di Malaysia, pengambilan Jamu semasa berpantang sudah menjadi kebiasaaan kerana itu adalah amalan sejak zaman berzaman. Jika kita pergi ke kedai yang menjual produk herba, terdapat pelbagai jenama sehingga kita tidak tahu yang mana satu untuk dipilih. Saya juga melalui situasi yang sama. Selain bertanya dengan rakan-rakan untuk meminta pendapat tentang set berpantang mana yang harus dipilih, saya juga mencari info sendiri melalui internet.
Sehinggalah saya bertemu dengan Shaklee dan mengetahui bahawa ade alternatif lain untuk berpantang selain menggunakan jamu iaitu Vitamin. Punyalah excited sebab saya ada masalah untuk menelan makanan pahit. Jamu itu kan pahit. Alhamdulillah, saya membuat pilihan  yang betul dengan memilih Vitamin untuk kesihatan dalaman selepas bersalin.
Persoalan menarik yang ingin saya utarakan pada hari ini adalah apakah perbezaan di antara jamu dan vitamin??
(1) Bahan kandungan
Vitamin : Setiap bahan di dalam vitamin dipantau serta melalui ujian klinikal untuk mengetahui kesan kepada manusia. Malah, ianya perlu mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia
Jamu : Ada di antara bahan di dalam jamu tidak diketahui sumbernya terutama jamu kampung malah kesan untuk jangka panjang juga tidak pasti.
(2) Khasiat dan penyerapan oleh badan
Vitamin : Vitamin merupakan macronutrient dan micronutrient yang dalam bentuk paling ringkas dan dikenali oleh badan untuk penyerapan khasiat yang lebih cepat.Contohnya, di antara buah limau dan pil Vitamin C, badan akan menyerap pil Vitamin C lebih cepat berbanding Vitamin C di dalam buah limau
Jamu :  Jamu juga mempunyai khasiat namun bentuknya yang komplikasi memerlukan badan untuk mengurai bahan jamu kepada bentuk yang boleh diserap oleh badan terlebih dahulu dan mengambil masa untuk badan menyerap khasiat.
(3) Kesan kepada bayi
Vitamin : Vitamin mengandungi bahan yang tidak membahayakan bayi malahan membantu tumbesaran bayi yang sihat dengan penyaluran segala nutrient melalui penyusuan bayi. Ibu masih boleh mengambil Vitamin walaupun anak mengalami penyakit kuning atau nama glemernya JAUNDICE
Jamu : Secara asasnya, jamu adalah bahan makanan yang panas dan ibu perlu memantau keadaan bayi samada mengalami cirit birit atau tidak. Malahan kebanyakan jamu boleh meningkatkan risiko JAUNDICE kepada bayi.
(4) Waktu pengambilan selepas bersalin
Vitamin : Pengambilan vitamin boleh diambil seawal hari pertama bersalin samada ibu itu bersalin secara normal atau caesarian (bedah)
Jamu : Ibu yang bersalin secara caesarian tidak digalakkan untuk ambil jamu malahan ibu bersalin normal pun diminta untuk mengambil jamu 2 minggu selepas bersalin
Walauapapun pilihan anda, harap anda berpuas hati dengan pilihan anda. Saya kongsikan testimony terbaru pelanggan yang menggunakan Euphoria Confinement Set. Fresh from the oven.

“salam..juz nk share ttg Shaklee set berpantang..honestly mmg superb!sgt berbeza ngan kelahiran pertama sy dulu thn 2010.b4 this, sy tlalu fobia nk bsalin 2nd bb kali neh coz wkt anak 1st, sembelit trok, jahitan lmbt baik, susu bdn amek masa berminggu nr nak ade. Tp tu pon lepas berurut.n yg plg xbesh, bdn sgt lesu  lemah x btenaga.
So, bsalin kali neh decide amek set trial bpantang Shaklee lepas bbulan survey testimony org n bc info kt blog Azlin Mohd Atan. Alhamdulillah sy slamat bsalin 3feb2012 br neh. Hari ni genap 6hari sy bpantang n 6hari gak sy da mule mkn set bpantang shklee + alin suggest mkn osteomatrix cegah sembelit. Syukur Alhamdulillah, segalanye dipermudahkan. Sy x sembelit lgsg wat mase skg, jahitan xrase sakit sgt n luka nmpk cpt sembuh dr dulu. n yg plg besh, hari ke-3 susu da ade n cik b pond a mule mbengkak walo tanpa berurut.family pon perasan sy nmpk btenaga kali neh xmcm dulu.MMG X RUGI LA TRY SET NEH =)”

Sedikit pencerahan daripada saya yang diharapkan dapat memberi idea kepada ibu-ibu comel yang sedang mengandung. Hubungi saya untuk mendapatkan keterangan lanjut yea …Konsultasi PERCUMA sahaja. Jika berjumpa dengan peguam, kena bayar walaupun sekadar untuk bertanya.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!
Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge