Hemoglobin kekal tinggi walaupun selepas tumpah darah ( Testimoni Pengguna)**

By | March 19, 2012
Pn Dayah, adik-beradik Shaklee Biz saya telah selamat melahirkan anaknya yang ke 3 yang sudah pastinya adalah Shaklee Baby 100%. Namun ada satu perkara yang menghantuinya berdasarkan pengalaman melahirkan dua org permata hatinya iaitu masalah TUMPAH DARAH SEMASA BERSALIN atau istilah saintifiknya postpartum haerrmohage (pph). Ikuti kisah Pn Dayah yang berjaya mengekalkan paras hemoglobin (hb) walaupun mengalami pph seperti dijangkanan. Menarikkan??
——————————————————————
Hemoglobin kekal tinggi walaupun selepas tumpah darah ( Testimoni Pengguna)**
Apabila sudah melalui pengalaman pph ketika melahirkan anak ke-2, sya cukup takut. Walaupun darah berhenti dan tidak memerlukan penambahan darah, namun ia tetap sesuatu yang bahaya. Tumpah darah ketika bersalin adalah punca utama kematian di Malaysia.
Pendarahan waktu bersalin adalah punca kematian yang utama di Malaysia. Tumpah darah ini berlaku akibat kekenduran otot-otot rahim terutamanya di kalangan wanita yang terlalu kerap mengamdung dan beranak. Begitu juga dengan wanita yang telah lanjut usia ketika melahirkan anak. Jika tumpah darah berlaku di kalangan wanita yang mengalami masalah kurang darah, sudah tentulah ketahanan badannya lemah. Ini boleh menyebabkan maut. Wanita yang tahap darahnya tinggi ataupun normal jika mengalami masalah tumpah darah, masalahnya dapat diatasi tanpa menemui ajal – Kredit Dr Hamid Arsat
Kemungkinan pph berulang untuk anak seterusnya adalah tinggi. Sudah beberapa nurse dan doktor menyatakan kepada saya ketika mengandungkan baby ke-3 ini. Oleh kerana itu, saya memastikan paras hb saya tinggi. Teori saya, bile terjadi lagi sekurang-kurangnya saya punya darah yang banyak walaupun terpaksa kehilangan sebahagian..Huhu.
Seperti yang diramal, kelahiran ke-3, saya mengalami pph jugak dengan kehilangan darah yang lebih banyak berbanding sebelumnya. Misi kata, kalau depa berhenti ‘massage’ perut saya ( procedur untuk uterus mengecut), darah memancut-mancut keluar. Alhamdulillah, uterus saya mengecut dan darah berhenti akhirnya. Seperti sebelum ini, saya tidak ada masalah pening atau nak pitam. Tekanan darah saya juga stabil. Yang bestnya kali ini, saya mendengar perbualan doktor bertugas melaporkan kepada pakar yang hb sebelum saya ialah 13, after blood lost ialah 14. Pakar pun buat muka hairan. Adalah satu kesilapan? Macamana after blood lost boleh jadi tinggi. Tak kisah la yang penting ia berada di lingkungan 12-14. Misi yang ikut doctor merond pun kata pada saya, Muka awak pink saja..tak macam orang hilang darah.
Alhamdulillah, mungkin pada orang lain (atau pakar) kehilangan darah 800cc itu tidak banyak mana, tak akan pening dan sebagainya. tapi bagi saya, ia tetap banyak. Kalau tak, takkan dikategorikan sebagai tumpah darah..Kan..Kan..
Apa yang saya amalkan untuk kekalkan hb pada paras 12-13. Selain memastikan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi. pastinya saya mengambil Shaklee Vitalea with iron Formula ( multivitamin yang dilengkapi formula zat besi). Selain memberi tenaga dan 28 keperluan nutrient yang lain), ia juga membekalkan sumber zat besi. Saya juga mengambil supplement iron yang dibekalkan oleh klinik kesihatan secara percuma. ( Yang ini selalu terbabas, tapi kalau vitalea tak pernah miss sebab memang dok atas meja kat tempat keja)
Vitalea with iron yang menjadi kesukaan saya dan Pn Dayah kerana masalah HB yang kami hadapi.
Supplemen untuk zat besi amat disarankan kerana sukar untuk kita mendapatkan bekalan yang secukupnya daripada pengambilan makanana sahaja. Sila rujuk petikan artikel di bawah.
This is why the amount of iron you need shoots up during pregnancy from 18 to 27 miligrams (mg) per day. Because it’s hard to get enough iron through diet alone, the ACenters for Disease Control and Prevention recommend that pregnant women take a daily supplement of 30 mg of elemental iron as a preventive dose. Manya prenatal supplements contain that amount. – BabyCenter
——————————————————————-
Jika anda juga seperti kami berdua yang perlu menjaga paras Hb semasa mengandung, boleh hubungi saya kerana cara pengambilan iron yang salah akan menyebabkan Hb anda akan terus rendah.
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!
Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge