Saya nak MILK BOOSTER sebab susu merudum ( Drop)

By | March 21, 2012
Apakah yang anda lakukan apabila susu merudum?? Mula mencari milk booster??
Saya akui yang menerima ramai permintaan untuk ibu-ibu yang ingin mendapatkan euphoria breastfeeding set sebagai MILK BOOSTER. Selalunya saya akan berbelah bahagi antara gembira dan susah hati. Gembira kerana ramai yang mencari vitamin Shaklee dan susah hati kerana tidak pasti samada ibu tersebut benar-benar memerlukan MILK BOOSTER atau tidak.
Jujurnya saya tidak akan terus menyarankan vitamin sekian-sekian untuk ibu berkenaan sebaliknya saya akan minta beberapa informasi untuk mengetahui masalah sebenar yang dihadapi sehingga susu badan merudum.
Berikut antara check list yang saya akan soal siasat :
(1) Usia bayi –
Bayi yang sudah mula makan solid food ( 6 bulan ke atas), susu badan ibu akan merudum sedikit kerana bayi mungkin kurang minum secara terus atau berjaga malam.
(2) Jadual pam di pejabat
Kekerapan pam dan jadual yang konsisten memainkan peranan penting dalam memastikan demand sentiasa ada sepanjang tempoh bayi tidak berada dengan anda. Ramai juga ibu yang hanya pam 2 kali dalam tempoh 8jam bekerja sedangkan yang disarankan adalah minimum 3 kali. Jika anda terlampau sibuk, pastikan anda lakukan POWER PUMPING pada malam hari atau subuh untuk counter back sesi yang tertinggal.
Berdasarkan jadual pam ini, saya dapat tahu samada anda memahami konsep asas penyusuan : Semakin kerap breast dikosongkan samada secara direct feeding dengan bayi atau pam, semakin banyak susu di hasilkan.
(3) Kuantiti air kosong diambil ibu dalam sehari
Antara komposisi utama susu ibu adalah air. Apabila kita pam susu badan, badan kita akan kekurangan air dan pengambilan air yang mencukupi perlu untuk penghasilan susu badan serta menggantikan balik air yang telah keluar. Minimum 3 liter air sehari
***Tips minum air kosong akan diberikan khas untuk pelanggan mychibibox. Mudah dan tanpa disedari anda minum lebih daripada 3 liter sehari.
Ini adalah 3 soalan asas yang saya akan tanya selain soalan-soalan lain. Berdasarkan jawapan yang diterima, saya akan memberikan saranan dan adakalanya saya lebih kepada “membebel” agar ibu  lebih paham konsep “supply vs demand”. Saya akui yang setelah mereka lebih jelas dengan konsep asas dan praktikkanya beserta tips-tips penyusuan daripada saya, Alhamdulillah mereka lebih berkeyakinan dan berjaya meningkatkan kembali produktiviti susu badan.
Tidak semestinya perlu ambil MILK BOOSTER kerana pada saya, pengamalan vitamin bukan semata-mata untuk MILK BOOSTER atau sebagai last resort apabila susu merudum, TETAPI lebih kepada penjagaan kesihatan badan ibu itu sendiri kerana segalanya berpunca daripada tubuh badan ibu yang sihat. Badan yang cergas, bertenaga dan sihat adalah antara faktor yang mempengaruhi penghasilan susu badan.
PERCAYALAH..Jika anda bekerja dalam keadaan tertekan ditambah dengan badan yang lemah tidak bermaya, penghasilan susu badan juga akan terbantut. Ini pula berkaitan dengan kaitan antara hormone prolaktin ( hormone hasil susu) dan hormone oksitosin ( hormone ceria) yang perlu berkadar terus sejajar dengan konsep asas penyusuan, supply vs demand.
Oleh itu ibu-ibu, saya lebih suka untuk mendidik ibu-ibu tentang ilmu penyusuan agar tidak kecewa dengan pengambilan sebarang MILK BOOSTER yea..
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!
Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

3 thoughts on “Saya nak MILK BOOSTER sebab susu merudum ( Drop)

  1. fieza

    susu saya pun merundum.. cuma skg ni anak suka minum, hingga b tu rasa sakit dan luka.. huhu. cmne nak buat?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge