Motivasi : Pramugari yang menyusukan anaknya.

By   April 20, 2012

Adakah anda seorang ibu yang bekerjaya?
Adakah anda menjadikan suasana kerja yang sibuk menyebabkan jadual pam anda tidak konsisten?
Adakah anda merasakan anda tidak mampu menyusukan anak anda kerana pekerjaan anda yang memerlukan anda berada di luar pejabat?
Jika anda tergolong dalam salah satu di atas, saya kongsikan kisah Pn Aini yang berkerja sebagai pramugari serta cekal untuk menyusukan anaknya. Beliau sentiasa perlu terbang ke sana sini. Diharapkan perkongsian ini akan memberikan anda semangat serta kesedaran bahawa segalanya terletak pada diri kita.
“Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih”
Keluarkan diri daripada zon selesa dan berusahalah untuk anak anda.Terima kasih rin dan Aini untuk kisah yang hebat ini.

————————————————————–
Saya selalu kagum dengan ibu-ibu yang berjauhan dengan anak mereka, tapi masih berjaya menyusukan anak-anak mereka. Sering saya berdoa semoga diketemukan dengan salah seorang ibu yang berjiwa cekal ini. Kenapa saya katakan cekal?Sebab ia bukan mudah. Even myself yang mengadap anak tiap-tiap hari ada masanya pun  rasa nak ‘give up’.Alhamdulillah, doa saya diperkenankan Allah.
Inilah ibu cekal tu. Aini Wardiah namanya, Seorang pramugari. Kerja sebagai pramugari tak semudah yang disangka tau. Ya, saya pun rasa macam mudah je keje ni. Berpeluang berjumpa face to face dengan Aini tahun lepas menyedarkan saya bahawa kerja sebagai pramugari tak semudah yang disangka. Lebih-lebih lagi bagi pramugari yang menyusukan anaknya!

testi Aini steward 1 225x300 Motivasi : Pramugari yang menyusukan anaknya.

Semasa bertemu dengan Aini, saya ajukan soalan ” Dalam flight pump kat mana?” Aini jawab ” Dalam toilet..tu pun kena tunggu turn takut ramai orang. Or kadang-kadang tak dapat pump sebab toilet kotor.” Cerita Aini lagi, kadang-kadang jika terlalu busy (yes it’s not easy tau jadi pramugari..bukan kena lawa-lawa je), dia tak sempat pump sehingga berjam-jam. Sampai bengkak! Penat? Memang penat… Dan saya berfikir, Aini sanggup mengepam di dalam toilet demi anaknya, tapi saya walaupun ada tempat yang agak selesa pun kadang-kadang rasa malas.
Tapi itu bukan penghalang untuk Aini tetap mengepam susu untuk si hensem Areef. Well done my dear.Lebih mengharukan bila Aini bagitau yang Areef dijaga oleh neneknya. Meaning walaupun Aini off day jika off day nya cuma 1-2 hari dia still tak dapat jumpa Areef. Cekal? Yes this is cekal….
Saya tanyakan lagi kepada Aini, “Kenapa nak bf..keja mcm u ni susah skit” 
 Jawab Aini “This is the best i can give to my son”  Y
You are right my dear. Aini cerita lagi walaupun Areef lama tak jumpa, tapi bila Aini balik dia tau itu ammi nya… Hm…baby susu ibu memang rapat dengan ibu kan? Macam mana pun dia tau, itu ibunya.. Sungguh indah dan ajaib ciptaan Allah.Subhanallah…
Cara Aini packing susu nak bawak balik kampung untuk lil Areef:)
testi Aini steward 2 Motivasi : Pramugari yang menyusukan anaknya.

Agaknya masa scan orang tu tanya eh apa benda ni? Hehehe…

testi Aini steward 3 Motivasi : Pramugari yang menyusukan anaknya.

Kerja sebagai pramugari macam yang saya katakan (setelah Aini explain bagaimana), memang memenatkan. Dengar cerita Aini, kerja Aini lagi penat dari kerja saya di hotel..Hahhah…So untuk terus bertenaga, cantek (mestila cantek dah namanya pramugari kan) dan yang paling penting terus dapat membekalkan susu kepada lil Areef, Anis consume Euphoria Set B.
Kata Aini lagi, “Pump mesti konsisten..Tapi vitamin helps me a lot. Sebab terus bertenaga. Baru dapat buat stok. Bila rasa susu drop kena buat power pumping”. Mendengar cerita Aini membuatkan saya ‘malu’. Yelah, kadang-kadang saya pun skip pump. Malas buat power pumping walaupun mempunyai kesempatan untuk buat.
Ini stok Areef untuk setengah bulan je tau. Sometimes saya rasa kelakar bila chat dengan Aini bila dia bagitau yang dia tengah mengepam susu di hotel Kota Kinabalu..Bila chat lagi pada malam harinya, dia tengah pam susu di hotel Manila! Wah, terbang sana sini ebm Areef ye
testi Aini steward 5 300x225 Motivasi : Pramugari yang menyusukan anaknya.

testi Aini steward 4 300x225 Motivasi : Pramugari yang menyusukan anaknya.


So mommies out there, jika anda rasa down untuk meneruskan penyusuan bayi anda, fikirkan tentang Aini. Bagaimana cekalnya dia demi Areef.  icon smile Motivasi : Pramugari yang menyusukan anaknya.

Jom follow  our proud  Stewardess who breastfeed her Areef here. Im so proud of you babe.. Semoga perjalanan menyusukan Areef dipermudahkan Allah.  Amin..

Credit : dazzlingmoms.com

——————————————————–

Jika rakan-rakan mula rasa “malas mengepam”, fikirkan tentang ibu lain yang sanggup bersusah payah untuk anak mereka tanpa menjadikan perkerjaan sebagai alasan. Yakin boleh pada diri sendiri. 

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge