>

Promosi Februari 2014

Promosi Februari 2014

Thursday, 26 April 2012

Saya menyusukan anak, bolehkah berpuasa?? Susu berkurang tak??

Kurang daripada 100 hari lagi kita akan menyambut bulan Ramadhan untuk tahun Islam 1433. Saya rasa mungkin ramai yang sudah mula berpuasa untuk menggantikan puasa yang di’hutang’ pada tahun lepas termasuklah saya.

Bagi mereka yang baru memulakan penyusuan anak, jangan risau dan takut yang puasa akan membuat susu badan anda sedikit. Ianya tidak benar sama sekali. Walaupun kita berpuasa di siang hari, susu badan tetap ada. Apa yang perlu ibu-ibu lakukan adalah dengan meneruskan sesi pam yang konsisten seperti pada hari tidak berpuasa. Jika kebiasaannya anda pam sebanyak 3 kali, jangan culas yea..Kekalkan untuk pam 3 kali juga.

Saya beri amaran siap-siap kerana saya sudah laluinya pada bulan puasa tahun lepas. Saya ‘mengelat’ dengan pam 2 kali sahaja untuk 2 hari bekerja ( 3 hari lagi konsisten 3 kali pam). Akibatnya sendiri sedih kerana susu merudum sebulan selepas itu. Pengalaman susah payah untuk naikkan semula kuantiti susu memang saya tidak akan lupakan. Jadi, saya tidak mahu ibu-ibu sekalian juga melakukan kesilapan yang sama.

Oh, lupa pula untuk menjawab tajuk entry kali ini. Jawapannya, BOLEH BERPUASA jika tidak memudaratkan diri.Jangan paksa diri jika tidak larat yea.

Perkongsian kali ini untuk kongsikan cara saya kekalkan kuantiti susu badan yang dipam walaupun saya berpuasa. Nak tahukan?? Yang pastinya saya menggunakan product Shaklee sebagai supporter saya.


Secara asasnya, sumber protein diperlukan untuk memberikan tenaga sepanjang hari serta mengenyangkan dalam tempoh yang lama. Product yang disarankan sudah semestinya adalah Energizing Soy Protein (ESP) yang lengkap dengan 9 asid amino penting. Alternatif lain adalah Mealshake.

Minuman Isotonik pula adalah Shaklee Performance Drink. Pilihan ramai kerana mengandungi kurang gula dan tidak bergas. Yang paling penting kerana fungsinya untuk mengekalkan bendalir di dalam tubuh badan. Apa kaitannya dengan berpuasa? Dalam bahasa mudah, mengelakkan tubuh badan daripada dehidrasi. Masa puasa tidak boleh ambil air di siang hari tawwww tetapi badan kita tetap kehilangan air melalui perkumuhan serta peluh. Pengalaman saya, tekak tidak kering walaupun air tidak diambil pada siang hari.

Alfalfa merupakan sumber galactogogue yang membantu untuk menggalak penghasilan susu. Tidak faham?? Galactogogue atau lebih senang sebagai milk booster.

Bagaimana cara pengambilan bagi ketiga-tiga product ini??? Biarlah rahsia..

Oppsss, itu perlu hubungi saya atau mungkin jika anda rajin, anda boleh jumpa di entry saya sebelum-sebelum ini.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Recommended Product

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads

MyCHibiBox Vitamin StoRe Copyright © 2009 Shopping Bag is Designed by Ipietoon