Penyusuan susu ibu dan masalah kitaran haid tidak teratur

By | May 12, 2012
Rasanya apakah perasaan seorang ibu menyusu mengenai kitaran haid nya??
Mungkin ada yang seronok kerana jika anda menyusukan anak secara eksklusif ( tiada campur air kosong ataupun susu formula) pada 6 bulan pertama, ianya boleh menjadi pelan perancang keluarga secara semulajadi. Ini kebanyakannya yea..Namun ada juga yang sebaik habis darah nifas, terus datang uzur syar’ie ni.
Ramai ibu menyusu yang datang semula darah haid lambat. Ada yang lebih daripada setahun. Tapi jangan disangka yang anda menyusu dan tidak datang haid bererti anda tidak akan mengandung yea..Ada kes yang “tereksiden” mengandung walaupun menyusukan anak sepenuhnya.
MCB Testimoni:
Saya pula?? Saya termasuk kategori yang kitaran haid jadi tidak menentu selepas bersalin dan sepanjang penyusuan. Kitaran haid kita ini semuanya berkaitrapat dengan hormon. Saya datang bulan pertama kali semasa Amni berusia 4 bulan. Kemudian umur 9 bulan. Antara tempoh tu memang susah hati sebab takut “termengandung” kan. Memandangkan feedback daripada rakan-rakan mengenai GLA complex sangat best untuk masalah period tidak teratur ini, maka saya mula ambil pada bulan 10 tahun lepas. Alhamdulillah, period mula datang setiap bulan. Masuk botol kedua, saya mula makan secara tidak konsisten. Darah haid masih datang setiap bulan tapi cycle menjadi panjang dan adakala pendek.
Dijadikan cerita, saya susah hati sebab bulan April lepas period saya tidak datang dan sudah lewat 5 minggu tambahan pula saya mula sakit pinggang yang amat. Dalam hati memang berdebar-debar yea. Masa saya mengandungkan Amni, saya selalu sakit pinggang masa 1st trimester.Jadinya, saya mula makan GLA complex setiap hari without fail bermula 1 Mei dan wallauuuu, semalam 10 Mei darah haid saya datang. Alhamdulillah. Rasa nak melompat-lompat kegembiraan Oh, bukan saya tidak suka kalau ada rezeki Amni Jr tapi saya plan hujung tahun ini. Insya Allah..
Pengalaman saya ini memang buat saya yakin dengan kehebatan product GLA complex ini. Teori saya, penyusuan juga sedikit sebanyak akan mengganggu keseimbangan paras hormon terutamanya estrogen dan progesterone. Nampak gaya GLA complex akan jadi kawan baik saya la lepas ini. Supplement yang wajib saya amik setiap hari.
Bila kitaran haid tetap dan teratur, mudah untuk merancang keluarga secara semulajadi.Ahakss. Bahasa mudahnya, kita boleh jangka bila waktu subur dan langkah berjaga-jaga boleh dilaksanakan.
Kaitan penyusuan dan kitaran haid
Sedikit info yang saya perolehi di laman web livestrong.com

Prolactin is a hormone that helps regulate the menstrual cycle and produce breast milk. While some women with PMS do have elevated levels of this hormone, most do not; however, if a woman does not have enough prostaglandin E1, she may be unable to balance the effects of prolactin. Prostaglandin E1 is made from an essential fatty acid called gamma linolenic acid.

Berdasarkan info di atas, sebagaimana yang kita sedia maklum penyusuan susu ibu akan meningkatkan kadar hormon prolaktin dalam tubuh wanita itu.Apabila paras hormon prolaktin dan hormon prostaglandin tidak seimbang, maka wanita tersebut akan mengalami masalah kitaran haid tidak teratur. Tambahan pula GLA (gamma linolenic acid) merupakan bahan yang dipelukan untuk menghasilkan prostaglandin E1. Ini sedikit sebanyak menjawab persoalan kenapa kitaran haid saya kembali tidak teratur selepas tidak displin mengambil GLA complex untuk botol kedua. 
Kepada ibu-ibu menyusu yang risau dengan kitaran haid yang kucar kacir itu, jom cuba Shaklee GLA complex..Selamat untuk penyusuan dan jangan risau kerana susu anda tidak akan merudum.
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!
Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge