Jom latih Anak Kecil Berpuasa dengan Shaklee

By | July 24, 2012

Masa berlalu memang sangat pantas. Tengok-tengok dah separuh tahun 2012 ditinggalkan dan bertemu sekali lagi dengan bulan Ramadhan yang penuh barakah. Ramai juga ibu-bapa yang mula melatih anak mereka untuk berpuasa. Saya kagum dengan anak-anak kecil sekarang yang mula berpuasa seawal usia 5-6 tahun sedangkan saya dahulu mula berpuasa pada usia 8 tahun.

Seingat saya, abah hanya pastikan saya wajib ambil kurma semasa sahur dan juga berbuka. Tiada istilah pancing duit raya dalam keluarga kami. Namun mungkin kerana trend yang semakin moden, ramai yang mula menjanjikan hadiah duit raya mengikut jumlah hari yang si kecil berpuasa. Walaupun niatnya mungkin sudah lari, tidak salah pada saya kerana kanak-kanak memang sukakan habuan.
Salah satu inisiatif lain untuk kita menyokong latihan berpuasa si kecil adalah dengan menyediakan juadah berbuka serta sahur yang menjadi kegemaran mereka. Para ibu juga semestinya sibuk di dapur untuk menepati janji pada si kecil. Selain itu, apa kata kita bantu proses puasa si kecil dengan memberikan product yang berkhasiat atau bahasa mudahnya minuman bertenaga semasa sahur terutamanya.
Saya tersenyum sambil menulih entry ini kerana teringatkan sepupu saya yang merengek-rengek minta untuk berbuka puasa daripada mama nya kerana kehausan yang amat. Tambahan pula bila bulan Ramadhan ini, iklan-iklan makanan banyak pula ditayangkan di kaca televisyen. Lagilah menggugat keimanan si kecil walaupun iklan yang sama sering di lihat selain pada bulan puasa. Bila perut sudah berbunyi dan tekak berasa dahaga, iklan coklat kitkat di TV pun kelihatan sedap sangat.
Para ibu-ibu dan bapa-bapa, jom sokong usaha anak untuk berpuasa dengan memberikan mereka segelas mealshake dan performance drinkketika sahur dan berbuka. RASA LAPAR dan DAHAGA sudah semestinya akan tetap dirasai cuma ianya insya Allah mampu membantu anak-anak kita untuk rileks sepanjang hari.
Jom baca pengalaman Puan Mai melatih anak sulungnya untuk berpuasa. Terima kasih untuk perkongsian menarik ini.

“ Salam GBS, saya nak kongsi pengalaman anak saya yang baru 6 tahun belajar berpuasa. Makan sahur dan berbuka mcm biasa makan nasi dan lauk yang saya masak.cuma saya beri makanan tambahan freshmilk+mealshake+kurma (blended) ketika berbuka, PD+Mealshakes masa sahur. Alhamdulillah dapat puasa penuh dan dia nampak cool je puasa..tak merengek cakap lapar or dahaga. Sepanjang puasa semalam siap aktif menyakat adik dan main2x kat halaman rumah..bukannya tidur sepanjang hari.Syabas anakku! Semoga dapat teruskan puasa penuh tahun ini. InsyaALLAH”

Apa yang anda perlu tahu mengenai Shaklee Mealshake dan Performance Drink??

Menyediakan nutrisi lengkap dengan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu termasuk asid amino. Nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian dan diperbuat daripada bahan semulajadi – buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin(sejenis susu) dan lain-lain.
Membantu tumbesaran anak dengan mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses tumbesaran. Rasanya yang lazat berperisa vanilla yang sungguh yummy sesuai diambil bersama dengan fruktos semulajadi. Tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan.
Dilengkapi dengan rumusan optiCarb yang sudah dipatenkan. Ujian klinikal membuktikan ianya dapat meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, memberikan tenaga dan memelihara sirkulasi bendalir dalam tubuh.
Selain itu, PD membantu mencegah penyahhidratan bagi mengurangkan rasa haus serta melembapkan kulit. Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat bagi menggantikan air yang hilang sewaktu aktiviti fizikal.
Sangat disarankan untuk mereka yang tinggal di kawasan tropika dan yang aktif dalam kerja harian.
Sumber : Buku Panduan Nutrisi

Jom dapatkan product ini daripada mychibibox untuk si kecil anda menjalani ibadah puasa. Tentu seronok tengok anak kita berpuasa dengan cergas dan tidaklah melepek di atas sofa menjelang waktu asar.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge