Tips berpuasa : Sahur Ekspress tapi masih bertenaga

Semalam saya lihat post di facebook penuh dengan peringatan atau tazkirah berkenaan Malam Nisfu Syaaban..Belek semula calendar rupanya dah 15 Syaaban. Maknanya tinggal 2 minggu sahaja lagi sebelum Ramadhan. Alamak, saya ada 2 hari lagi puasa ganti yang saya hutang untuk Ramadhan lepas.

Saya yakin ramai juga yang berpuasa hari ini sempena puasa sunat nisfu syaaban. Atau mungkin ada yang sedang marathon puasa yang tertunggak itu seperti saya ini.Apa yang penting supaya kita semua mendapat manfaat daripada ibadah puasa ini. Insya Allah.
Sejak masuk bulan Julai ini, hari-hari saya mendapat pertanyaan berkenaan supplement untuk bulan Puasa terutamanya ibu menyusu. Saya sendiri akan melalui tahun kedua berpuasa sebagai seorang ibu menyusu. Semoga segalanya akan dipermudahkan oleh-Nya.
Tunggu dulu!!!! Mungkin ada yang mengatakan , “ Sayakan ibu menyusu so tak perlulah puasa” .Oh, tidak semudah itu yea..Jika anda rasakan diri anda jadi tidak sihat, penyusuan terjejas atau mengganggu tumbesaran si kecil anda, barulah boleh mendapat ruksah puasa. Untuk lebih confident tentang ruksah puasa, sila dapatkan pandangan daripada yang Arif yea..
Ibadah puasa ini bukanlah satu beban kepada umar Islam sebaliknya membantu untuk kesihatan dalaman kita. Bayangkan organ dalam badan kita adalah mesin yang bekerja 24 jam / 7 hari selama 365 hari tanpa henti?? Puasa adalah satu jangka masa seolah-olah untuk baikpulih organ badan kita. Mesin pun perlukan maintenance kan??? Saya selalu terangkan beginilah pada rakan-rakan Jepun semasa belajar dahulu. Mereka nampak kepayahan sahaja sedangkan setiap satu suruhan Allah itu ada makna yang besar disebaliknya.
Sudah melalut pula yea..
Saya nak share sedikit kisah saya dan sahur pagi tadi. Bila saya sedar jam dah pukul 540 pagi lagi 5 minit je nak habis waktu imsak. Jadi cepat-cepat saya ke dapur dan bancuh segelas susu dengan 1 sudu ESP dan juga Performance Drink. Kemudian saya ambil kurma juga. Quick sahur dalam beberapa minit sahaja. Oh, air kosong saya dah ambil sepanjang tempoh malam harinya daripada selepas maghrib. Bila Amni bangun menyusu pun saya minum air kosong lagi.
Tips : Jangan minum air kosong yang banyak semasa bersahur kerana pundi kencing akan cepat penuh. Akibatnya anda akan cepat terkucil serta air keluar daripada badan dengan cepat.
Alhamdulillah sekarang menjelang Asar saya masih segar. Bukanlah saya maksudkan TIDAK LAPAR langsung tetapi saya rasa bertenaga untuk bekerja dan tekak juga kurang berasa haus.Syukur pada-Nya. Yang paling penting, kuantiti susu yang dipam masih seperti hari-hari biasa.

Puasa Shaklee 300x212 Tips berpuasa : Sahur Ekspress tapi masih bertenaga
Inilah supplement yang saya sebut-sebut tadi. Quick n Easy Sahur terutama bila tinggal 5 minit sahaja lagi. Boleh dibancuh pada malam hari dan simpan dalam peti ais.Jika ingin dapatkan product ini pada harga istimewa, boleh email pada kami atau SMS | whatsApp dengan 
Tajuk : PUASA dengan M3G. 
Insya Allah servis terbaik untuk anda.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.comatau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Berminat untuk mendapatkan shaklee??
Sila hubungi saya (Tuty) di mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040. Jika sudah pasti dengan produk pilihan anda, klik Borang Pesanan . Anda juga dipersilakan untuk menggunakan ID saya 837665 (Tuty), phone no:012-7383040 di mana-mana cawangan Shaklee untuk mendapatkan harga ahli.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge