>

Promosi Februari 2014

Promosi Februari 2014

Tuesday, 31 January 2012

Kaitan Hormon Oksitosin dan Penyusuan

Sepanjang tempoh saya menyusukan Amni, antara tips penyusuan yang saya dapat adalah :

(1) Jangan STRESS / tertekan
(2) Semasa pam tu sentiasa tenangkan fikiran
(3) Lihat gambar anak atau video berkaitan anak
(4) Membaca Al-Quran dan berzikir

Semua tips-tips inu bertujuan untuk memastikan ibu sentiasa berada di dalam keadaan HAPPY, RIANG RIA serta GEMBIRA.

Apa yang menentukan METER kegembiraan seseorang itu samada lelaki mahupun wanita adalah HORMON OKSITOSIN. Semakin banyak hormone oksitosin dirembeskan, semakin tinggi METER HAPPY anda.

Tahukah anda yang Oksitosin yang membuatkan serorang wanita itu bersifat penyayang.Ibu yang mempunyai paras oksitosin yang tinggi semasa mengandung dan juga selepas bersalin, akan mempunyai ikatan yang istimewa dengan bayinya. Lebih banyak hormone oksitosin dalam badan, maka lebih penyayang seorang ibu itu serta lebih memberi perhatian kepada bayinya.

Hormon oksitosin akan membuat sesorang ibu itu tenang, merendahkan tekanan darah serta menjadikan seseorang itu mesra dan mudah didekatio.

Bagaimana untuk meningkatkan hormone oksitosin?
Oksitosin tidak dapat ditingkat dengan pengambilan pil hormone. Badan perlu bekerja untuk meningkatkannya.TETAPI, otak kita mudah untuk menghasilkan hormone ini dan boleh ditingkatkan paras oksitosin setiap hari.

Caranya mudah dan ringkas serta menyeronokkan :
Lakukan aktiviti yang menyenangkan hati ibu-ibu serpeti menyentuh / memeluk orang tersayang, memeluk serta mencium anak, menyanyi, bermain dengan anak. Sebrarang aktiviti yang membuatkan anda gembira akan meningkatkan hormone oksitosin anda.

Cuba bandingkan dengan tips penyusuan di atas. Kebanyakan berkaitan perasaan untuk menggembirakan hati kan???

Apa kaitan hormon oksitosin dan penyusuan ( breastfeeding )?
Paras hormon oksitosin dan hormon prolaktin (hormon yang menghasilkan susu) adalah sangat penting dalam menjayakan penyusuan.

(1) Jika hormon oksitosin TINGGI, hormon prolaktin RENDAH atau sebaliknya
  ==> SUSU MERUDUM

(2) Jika hormon oksitosin TINGGI, hormon prolaktin TINGGI 
===> SUSU BANYAK

Paras hormon prolaktin dapat ditinggikan dengan meningkatkan permintaan ( demand ).

Jadinya saya berharap agar ibu-ibu sentiasa ceria selalu. B-complex adalah vitamin yang dicadangkan untuk diambil seawal pagi supaya ibu akan lebih tenang dan ceria kerana B-complex bersifat anti-stress. Apabila badan kita sihat, kita akan gembira serta tidak letih. Vitamin C memainkan peranan untuk melindungi sel-sel daripada rosak serta meningkatkan antibodi badan.

Oleh itu, janganlah hanya mementingkan pengambilan MILK BOOSTER sahaja tapi pentingkan juga kesihatan diri ibu sendiri kerana itu juga kunci kejayaan penyusuuan.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Monday, 30 January 2012

Persediaan untuk penyusuan bayi semasa hamil

Di dalam dunia yang semakin maju dan segala maklumat mampu diperolehi di hujung jari melalui internet, penyusuan bayi ( breastfeeding ) menjadi lebih mudah untuk ibu-ibu yang sedang hamil. Ramai kalangan ibu-ibu yang mula sedar tentang kepentingan susu badan untuk bayi mereka dan mula berusaha ke arah itu. Jika 2-3 orang anak sebelum ini tidak berjaya, namun untuk cahaya mata yang bakal lahir ini si ibu tekad untuk menyusukan anaknya secara eksklusif.

Namun ibu-ibu harus ingat yang PENYUSUAN tidak akan berjaya jika sekadar melahirkan dengan kata-kata sahaja. Saya kongsikan beberapa perkara yang ibu-ibu perlu lakukan sedari hamil lagi.

(1) Kenali payudara anda
Perkara ini nampak remeh tapi sangat memberikan impak yang besar. Ibu-ibu boleh memeriksa keadaan payudara anda samada anda mempunyai puting tenggelam ( inverted nipple) atau normal. Bukanlah bermaksud untuk lihat samada payudara anda bersaiz kecil atau besar kerana saiz tidak menjanjikan kejayaan dalam penyusuan.


Pinch Test - Image Googled
Cara pemeriksaan yang mudah adalah ketika waktu mandi. Cuba tekan puting payudara dengan tapak tangan selama 2 minit dan lepaskan. Jika puting kembali seperti biasa, bermakna payudara anda normal. Jika hamper seminit puting payudara masih ke dalam, itu bermakna anda mempunyai masalah puting tenggelam atau inverted nipple.

(2) Ilmu penyusuan
Digalakkan untuk mencari ilmu sebanyak yang mungkin supaya anda lebih jelas dengan konsep asas penyusuan iaitu “SUPPLY VS DEMAND”. Hadiri kelas-kelas penyusuan dan jika boleh, datanglah bersama-sama dengan suami supaya suami juga mempunyai kesedaran tentang kebaikan susu ibu dan menjadi tulang belakang si ibu.

Rujuklah kepada rakan-rakan yang berpengalaman dan boleh juga melalui pembacaan. Saya mula menanam niat untuk menyusukan anak saya apabila sering mengikuti pekembangan rakan-rakan saya yang menyusukan anak mereka.

(3) Persedian alat-alat penyusuan
Saya menggalakkan ibu-ibu untuk membeli pam payudara sebelum bersalin lagi. Anda boleh memilih pam payudara yang sesuai dengan suasana perkejaan dan untuk membeli pam yang bergred hospital, sudah banyak online shop yang menyediakan system kutu untuk pembelian pam.

Selain itu, NURSING BRA dan juga BREAST PAD juga penting kerana di awal kelahiran  selalunya susu akan banyak sehingga baju boleh basah lencun. Bekas untuk penyimpanan susu perahan (EBM) juga perlu ada. Ada juga yang mencadangkan pembelian COOLER BAG kerana kita tidak dapat menjangka apa yang berlaku selepas kelahiran bayi. Mungkin ada yang terpaksa duduk di hospital kerana bayi dimasukkan NICU yang memerlukan ibu untuk mengepam dan menghantar susu perahan ke hospital.

Persediaan mental dan fizikal sangat penting sejak ibu hamil lagi. Jika anda mengetahui yang anda mempunyai masalah payudara, anda sudah boleh mencari alternative atau jalan penyelesaian sejak daripada awal dan bersedia dengan segala kemungkinan yang ada.

Pembelian pam payudara yang agak mahal janganlah dianggap sebagai pembaziran kerana jika anda mengira kos untuk membeli susu formula dengan kos membeli pam payudara, masih berbaloi kerana barang berkualiti mampu anda pakia sehingga bertahun-tahun lamanya. Malahan, ianya boleh dijadikan pendorong untuk anda lebih bersemangat untuk menyusukan anak.

Jika anda menhadapi masalah, jadikanlahnya sebagai PEMANGKIN / PEMBERI semangat dan bukannya PEMBUNUH semagat.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Friday, 27 January 2012

Fish Oil mengurangkan risiko Postpartum Depression ( Meroyan)

Pernah tak rakan-rakan dengar perkataan berikut :

Baby blues, Postpartum Depression (PPD), Gila Meroyan

Semua perkara di atas adalah masalah dalam kategori yang sama dan dihadapi oleh wanita selepas bersalin. Ianya boleh berlarutan sehingga hampir setahun atau berlaku dalam tempoh beberapa hari.

“Baby blues” adalah sebahagian daripada PPD tetapi hanya untuk jangka pendek yang merupakan perasaan tertekan setelah mengalami pengalaman bersalin yang  beremosi. Postpartum Depression (PPD) adalah lebih teruk dan berlarutan dalam jangka masa panjang.

Antara symptom yang dihadapi adalah :

(1) Berada di dalam keadaan sedih atau menangis secara tiba-tiba
(2) Tidak berasa gembira dengan perkara yang selalunya menggembirakan anda
(3) Perubahan tingkah laku dan insomnia
(4) Kurang daya tumpu
(5) Perasaan rendah diri
(6) Berfikir / bertindak membahayakan diri sendiri atau bayi
(7) Keletihan

Wanita yang menghadapi masalah ini memerlukan perhatian dan sokongan daripada suami serta keluarga setiap hari. Mereka mudah tersinggung dan setiap perbuatan serta perkataan yang dikeluarkan perlu menjaga perasaan mereka.

Tips untuk mengelakkan masalah PPD
(1)   Dapatkan bantuan daripada Suami, keluarga serta rakan untuk menjaga bayi semasa di rumah
(2)   Jangan pendamkan perasaan. Kongsikan bersama orang terdekat
(3)   Jangan lakukan perubahan besar semasa mengandung atau sejurus selepas bersalin
(4)   Jangan cuba lakukan terlalu banyak perkara atau cuba menjadi perfectionist
(5)   Luangkan masa untuk keluar melawat rakan-rakan atau masa sendiri bersama Suami
(6)   Rehat seboleh mungkin. Tidur semasa bayi tidur.
(7)   Berbual dengan ibu-ibu lain atau menyertai kumpulan sokongan.

Pengalaman MCB :
Alhamdulillah saya tidak mengalami masalah PPD selepas bersalin. Saya tidak nafikan yang menjaga bayi semasa dalam keadaan diri belum pulih sepenuhnya selepas bersalin adalah satu pengalaman yang sangat memenatkan namun berharga. Diri sendiri pun masih lemah dan perlu berjaga malam setiap hari kerana menjaga serta menyusukan amni.

Saya bersyukur kerana dijaga oleh Ibu saya serta Ibu Mertua sepanjang tempoh berpantang. Terima kasih juga kepada si kecil Amni yang tidak banyak meragam dan hanya bangun untuk minum susu sahaja. Saya berpuashati kerana telah mengambil langkah yang betul dengan berpantang menggunakan Euphoria Confinement Set. Badan saya memang segar walaupun tidur hanya beberapa jam sahaja.

Saya ingin kongsikan fakta menarik mengenai supplement yang dapat membantu mengelakkan masalah PPD dan perlu diambil sejak mengandung lagi

Omega-3 & Postpartum Depression (PPD)
Anda boleh mengurangkan risiko PPD dengan mengambil supplement OMEGA-3 secara aktif semasa HAMIL. Kekurangan omega-3 bukan sahaja akan mengosongkan Neuroprotective, malah mengganggu stamina untuk melawan kemurungan di awal kelahiran bayi. Ianya juga akan membantutkan perkembangan otak bayi.

Pengambilan Omega-3 selepas bersalin menjadi lebih penting. Penyusuan juga dapat memberikan perlindungan daripada masalah PPD. *Sumber : NVB

Saya memang mengamalkan Shaklee OmegaGuard yang mengandungi sumber Omega-3 sedari kandungan mencecah 7 bulan walaupun saya tidak mengetahui mengenai fakta di atas. Tujuan saya ambil adalah untuk menyalurkan DHA bagi membantu perkembangan otak bayi. Saya sangat galakkan rakan-rakan untuk mengambil Shaklee OmegaGuard ( Fish Oil) apabila masuk Trimester ke 2.


 Jangan risau kerana baunya tidaklah hanyir seperti yang disangkakan pun sebab saya dulu memang fobia dengan Fish Oil. Malah kanak-kanak yang diajar makan sejak usia 1-2 tahun mengambil OmegaGuard umpama makan gula-gula.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Thursday, 26 January 2012

Nursing In Public (NIP) - Banggalah ibu-ibu sekelian


Apa yang anda rasa dan fikirkan apabila melihat situasi ini :

Seorang ibu menyusukan anaknya di bangku yang terletak di koridor sebuah shopping complex. Orang ramai sedang lalu lalang dan memerhatikan sahaja perbuatan ibu itu.

Mungkin ada yang merasakan tindakan itu tidak wajar dengan alasan “MALU” atau ‘TIDAK SOPAN”

Namun pada saya, saya sangat berbangga dengan ibu itu yang tanpa segan silu menyusukan anaknya walau di mana jua berada. Seorang ibu tidak akan sanggup  membiarkan anaknya kehausan semata-mata untuk mencari NURSING ROOM yang selalunya penuh dan hanya disediakan dalan 2-3 bilik sahaja,

Terma yang digunakan untuk perbuatan ibu itu adalah NURSING IN PUBLIC (NIP). Saya sendiri adalah ibu yang susukan my lil Amni di khalayak ramai. Eh, bukanlah selak je terus macam tu tapi saya menggunakan NURSING COVER untuk memberi keselesaan kepada Amni untuk menyusu serta dapat menutup aurat juga. Amni adalah seorang bayi yang mudah tertarik pada bunyi dan orang ramai. Ini akan mengganggu penyusuaannya.

Penyusuan sekarang lebih mudah kerana terdapat banyak peralatan sebagai pemudahcara. Selain nursing cover, ada juga ibu yang menggunakan poncho atau shawl.

Saya sentiasa pastikan untuk membawa nursing cover walau ke mana saya pergi bersama my lil Amni. Saya telah mengalaminya di mana menunggu nursing room kosong hampir setengah jam dan hampir terlupa tentang nursing cover yang saya bawa. Masa itu pertama kali saya membawa Amni berjalan di Shopping Mall jadinya perasaan segan itu masih ada.

Setelah Amni merengek-rengek dan saya pun tidak larat untuk menunggu lagi, maka saya terus sarung nursing cover dan susukan Amni. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar malahan ada seorang makcik yang duduk di sebelah saya kagum dengan orang yang mereka nursing cover. “A brilliant Idea,” kata makcik itu. Saya akuinya kerana banyak sangat berjasa untuk saya.

Saya dan my lil Amni ( dalam nursing cover)
 Oleh itu untuk ibu-ibu menyusu, NIP bukanlah satu perbuatan tidak bermoral sedangkan ibu-ibu yang sebaya dengan ibu kita telah lama mengamalkannya cuma kita sahaja yang perlu memartabatkannya kembali.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Wednesday, 25 January 2012

Carotomax untuk masalah penglihatan ( rabun)

“Jangan tengok TV tu dekat sangat, duduk jauh sikit”
‘Buka lampu masa membaca, nanti mata rosak”

Ini adalah antara bebelan saya kepada sepupu-sepupu saya. Saya tidak mahu mereka mengalami pengalaman saya yang perlu memakai KACA MATA SEAWAL USIA 7 TAHUN dek kerana tabiat seperti yang saya nyatakan di atas. Tinggi taw Power Kaca Mata saya untuk orang pertama kali memakai kaca mata. Jika tidak silap saya, lebih kurang 400++.

Saya akui yang saya memang ulat buku yang memang berulit dengan buku ketika usia 6 tahun lagi. Jika ke perpustakaan, saya akan pinjam dalam 10-12 jenis buku dengan menggunakan kad perpustakaan seisi keluarga. Apabila sudah mendapat buku, saya mahu menghabiskan secepat mungkin menyebabkan saya membaca dalam cahaya samar-samar di waktu malam ( Light off kan)

Kalau melihat rancangan televisyen pula, memang saya berada pada jarak yang sangat dekat cuma tidaklah sampai hendak masuk ke dalam televisyen itu. Mungkin di kala itu mata saya sudah mulai rosak yang memerlukan saya duduk dekat dengan televisyen.

Sekarang saya melangkah ke usia 3* tahun dan masih berkaca mata. Silau juga agak tinggi yang adakala menyukarkan pemanduan di waktu malam. Jujurnya saya tidak dapat membaca tulisan yang kecil pada satu jarak tertentu. Jika tanpa kaca mata, saya tidak dapat melihat dengan nyata walaupun pada jarak sejengkal. Memang sudah teruk sehingga terfikir juga ingin membuat pembedahan Lasik.

Kini hampir setahun saya menggunakan supplement Shaklee namun ada satu supplement yang saya masih belum mencubanya. Ianya kecil sahaja dan antara vitamin yang termahal dalam rangkaian produk Shaklee. Apakah dia? Tidak lain adalah Carotomax. Dahulunya dikenali dengan nama Beta Carotene.

Mesti anda pelik kenapa saya hendak mencuba Carotomax dan apa kaitannya dengan masalah rabun saya. Carotomax merupakan supplement Vitamin A dan kita mengetahui yang vitamin A adalah sangat bagus untuk kesihatan mata. Jika tidak, masakan kita sering disuruh untuk makan sayur lobak merah, bayam yang kaya dengan Vitamin A.

Saya mula mengambil Carotomax 3 kali seminggu bermula minggu lepas. Saya rasa perlunya untuk melakukan sesuatu bagi kesihatan mata memandangkan pekerjaan saya yang boleh dikatakan 8 jam sehari di hadapan computer. Di tambah pula saya sering melayari internet menggunakan mobile telephone. Diharapnya pengambilan Carotomax secara konsisten dapat memperbaiki mutu penglihatan mata saya. Walaupun mengambil masa yang lama kerana saya sudah rabun sejak 23 tahun yang lalu, namun lebih baik berusaha daripada sekarang sebelum terlambat, Power spec saya sekarang sudah mencecah 900.

Inilah rupa carotomax yang kecil tapi gagah.


Perlindungan Sel-Sel dari Dalam*
Perlindungan antioksida dapat ditingkatkan dengan pengambilan CarotoMax Shaklee. Shaklee mengambil perlindungan anti oksida yang terdapat pada buah-buahan, sayur-sayuran dan tanaman lain melalui cara pengasingan, penyaluran dan pembentukkan kerotin secara semulajadi. *
Karotenoid yang paling berkhasiat
  • Purata pengambilan karotenoid, lutein, lycopena dan beta-karotena adalah 8 mg setiap hari manakala CarotoMax pula dapat membekalkan lebih 13 mg daripada karotenoid yang paling berkhasiat.
  • Membantu mengekalkan kesihatan badan secara umumnya dalam jangkamasa panjang serta kesihatan mata*
  • Biasanya disimpan dalam organ-organ tubuh kerana ia bersifat larut dalam lemak.
  • Mengandungi ekstrak yang unik daripada tomato, ekstrak biji benih anggur, ekstrak brocoli bertunas, minyak jagung, minyak palma dan marigold.
Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid menyamai dengan
  • Beta Karotena Sama dengan 102 porsi Pisang
  • Lycopena sama dengan 714 porsi Aprikot
  • Lutein dan Zeaxanthin sama dengan 285 porsi pink grapefruitAlpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi
  • Alpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi

Nota penting :
Vitamin A terdapat dalam 2 bentuk iaitu Preformed Vitamin A dikenali sebagai Retinol dan Pro-Vitamin A yang dikenali sebagai Carotene. Beta Carotene merupakan bentuk vitamin A yang SELAMAT kerana tidak memberikan kesan toksik jika diambil berlebihan seperti Retinol. Tambahan pula ianya menunjukkan potensi untuk mencegah beberapa jenis kanser, membantu merendahkan tahap kolestrol, berkesan dalam meningkatkan system imunisasi badan dengan meningkatkan bilangan infection-fighting T lymphocytes ( T-cells)  serta dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.** Source : NVB

Testimoni rakan-rakan yang telah mencuba Carotomax yang membuatkan saya juga ingin mencubanya.

 'Adik saya ( husband Norwina) dah kurang power mata..padahal kami semua 7 beradik memang rabun jauh sejak kecil sekolah rendah lagi :)"

 " Adha ambil juga carotomax ni tapi kurang konsisten...yang pasti masih memakai cermin mata..hehe..satu perkara yang adha perasan, adha dah kurang silau..kalau dulu langsung tak boleh memandu malam, tapi kini dah boleh..silau lampu kereta dah makin berkurang"

Ini pula pesanan daripada Optometrist yea..

"Kalau powernya tinggi sangat, jangan beri harapan yang tinggi ya..Power ni datang dari beberapa faktor..Jadi, tak semua mampu untuk diturunkan..Cuma apa yang pasti ialah, bila mengamalkan supplement, kita memberi sel-sel mata tu keadaan yang lebih baik. Dan juga dapat mengurangkan risiko dari berlakunya ARMD atau MS dsb. Dan supplemen sebagai awet muda"

 Insya Allah saya akan cuba konsisten dan kongsikan mengenai kesihatan mata saya dengan pengambilan Carotomax. Psss...Ambil Carotomax ni kulit jadi cantik dan awet muda tauuuu..Ya lah, Vitamin A kan antioksidan untuk melawan radikal bebas. Bila digabungkan dengan Vitamin E, Vitamin C dan ESP, lagi la mantopppp...

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Saturday, 21 January 2012

Tips Persediaan Kembali Bekerja semasa cuti bersalin


Memandangkan cuti bersalin sekarang dipanjangkan ke 90 hari bagi kakitangan kerajaan ( saya cuma dapat 60 hari kerana syarikat swasta), maka ada yang mula risau apabila cuti bersalin sudah sampai ke penghujungnya. Berdasarkan pengalaman saya, persediaan kembali bekerja ini perlu dilakukan bermula bulan kedua kelahiran bayi.

Bila waktu yang sesuai untuk membuat EBM stok?
Seperti saya nyatakan di atas, pada bulan kedua. Pada bulan pertama, tidak digalakkan untuk kerap pam kecuali dengan tujuan untuk mengosongkan pam bagi melegakan rasa bengkak. Bukanlah saya kata TIDAK BOLEH. Harus diingat yang badan kita masih belum mendapat rhythm penghasilan susu badan. Disebabkan konsep asas penyusuan adalah supply vs demand, penambahan sesi pam selain direct feeding pada bulan pertama akan memberikan signal yang badan perlu menghasilkan banyak susu seolah-olah anda mempunyai kembar 3..

Baguskah jika oversupply berlaku? Pada satu perspektif nampak bagus kerana kita dapat hasilkan susu yang banyak. TAPI pada perspektif lain, ianya akan meningkatkan risiko badan mengalami masalah duktus tersumbat (clog duct) atau  bengkak susu ( engorgement).

Saya tahu yang ibu-ibu akan mengalami keadaan berikut kerana saya pun telah alaminya.

Saya pam tapi dapat sedikit je?
Untuk peringkat permulaan pam, normal jika anda mendapat sedikit kerana anda telah menyusukan anak secara terus dan badan sudah mula menghasilkan susu berdasarkan permintaan susu anak anda. Pertambahan sesi pam selain sesi direct feeding adalah satu langkah untuk memberikan signal baru kepada badan untuk menghasilkan lebih susu.

Jadinya, janganlah gundah gulana ya jika hanya mampu dapat kurang daripada 1oz selepas lama pam.

Apa yang perlu anda lakukan adalah untuk buat satu jadual pam menyerupai jadual pam yang bakal anda gunakan semasa waktu bekerja. Pam pada waktu yang sama setiap hari adalah satu perkara penting.

Dah sejam saya pam, tapi PAM ANGIN je
Situasi ini pun normal..Saya la juga yang pernah alaminya. Ibu-ibu, rileks yea..Jangan gelabah..Anggap tindakan anda ini sebagai pelaburan untuk masa depan.

Contohnya anda bercadang untuk pam pada pukul 10 pagi di pejabat. Tindakan anda mengepam pada pukul 10 pagi setiap hari sejak waktu berpantang sebenarnya satu taktik memanipulasi badan kita yang bayi sedang menyusu pada waktu itu.

PAM ANGIN pun, nasihat saya teruskan sahaja.

Kenapa saya pam dapat 1oz, tapi orang lain pam dapat 4oz kekadang 10oz?
Ini semua berbalik kepada konsep asas. Jika anda baru sahaja memulakan sesi pam, ianya adalah normal. Tidak boleh bandingkan diri anda yang baru melahirkan anak dengan ibu yang telah berkerja mungkin 3-4 bulan lamanya.

Semasa bersama dengan bayi, kita tidak tahu berapa banyak yang bayi minum dan pam hanya bertujuan untuk mengosongkan lagi payudara. Oleh itu, kuantiti yang anda dapat memang sedikit. Mungkin bayi anda baru minum dan anda pam, sudah tentulah dapat sedikit. Berbanding dengan ibu berkerja yang tiada bayi bersama.

Selain itu pemakanan ibu juga memainkan peranan. Jika kita mengambil cukup khasiat seperti protein, kalsium serta pengambilan air dalam 3 liter, Insya Allah anda akan dapat lihat keajaiban kuantiti susu yang semakin meningkat.

Bagaimana jadual pam yang perlu saya susun?
Kebiasaannya ibu akan berpisah dengan bayi lebih kurang 10 jam sepanjang waktu siang hari. Saya sendiri ada sediakan jadual pam semasa berpantang tapi jika my lil amni mahu menyusu ketika itu, saya akan skip sesi berikut. Jangan terlampau “rigid” untuk elakkan diri anda daripada tertekan=stress..

Secara asasnya, 3 kali sepanjang waktu bekerja. Anda boleh ubahsuai jadual pam mengikut keperluaan bayi dan jadual kerja. Seperti saya cakap, “be flexible”.

(1)   Jika bayi anda menyusu 2 jam sekali, mungkin anda perlu pam dengan lebih kerap atau panjangkan waktu sesi pam anda. 4 kali sepanjang masa berkerja boleh membantu.
(2)   Jika anda tidak dapat mengepam lama atau kurang daripada 3 kali, tambahkan sesi pam di rumah selepas bayi di tidur di waktu malam atau waktu pagi ( subuh). – Pengorbanan itu perlu dalam breastfeeding

Berapa lama saya nak pam?
Secara asas, konsepnya adalah pam sehingga payudara kosong. Jika anda ingin boost-up produktiviti susu, tambahkan beberapa minit selepas tiada lagi susu keluar. Secara purata, anda boleh pam selama 15minit. Pertambahan masa pam selepas susu berhenti boleh meningkatkan permintaan susu anda.

Tips daripada mychibibox
Lakukan Power Pumping sekali sehari sepanjang cuti bersalin. Ya, saya telah lakukannya dan sangat suka bila mula berkerja. Teruja dengan kuantiti yang saya perolehi pada hari pertama berkerja.

Jika ada sebarang pertanyaan yang tidak jelas, boleh hubungi saya yea..Insya Allah saya akan membantu termasuk bagi masalah pengurusan EBM. (EBM handling)

Artikel ini diubahsuai oleh mychibibox daripada sumber workandpump




** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Friday, 20 January 2012

Shaklee Fish Oil, OmegaGuard untuk ibu hamil dan kanak-kanak

Semasa saya membuat persediaan matrikulasi di AAJ, Universiti Malaya, abah belikan saya sebotol supplement Fish Oil..Kalau tak silap jenama Sco*tt Em**sion.Saya menolak pada awalnya kerana saya tidak tahan dengan bau ikan yang hanyir walaupun saya adalah seorang penggemar ikan. Abah belikan fish oil dalam bentuk capsul sebab kalau cecair, saya berani jamin saya akan biarkan sahaja. Saya telan juga setiap hari dalam keterpaksaan. Saya pastikan air sudah tersedia di tangan di saat saya mengeluarkan 1 capsul fish oil supaya saya dapat telan terus sambil menahan hidung. Saya tidakkan akan sentuh capsul tersebut dengan jari. Cukup sekadar keluarkan daripada botol dengan mengetuk botol.

Terukkan bunyinya..

Akhirnya, sebotol fish oil saya tu selamat dimakan oleh monyet-monyet yang pecah masuk ke bilik saya. Lawak juga sebab dalam banyak-banyak makanan yang ada, fish oil itu yang dipilih si monyet. Nampak sangat monyet pun tahu fish oil bagus untuk perkembangan otak. ( ^_^ ) Selepas kejadian itu, saya memang tidak sentuh lagi supplement fish oil sehinggalah saya mengandungkan my lil amni.

Melalui pembacaan, saya mengetahui kepentingan fish oil untuk perkembangan otak bayi di dalam kandungan. Malahan pengambilan fish oil secara konsisten dapat mengurangkan risiko kelahiran awal ( pre-mature delivery). Namun saya tidak tahu jenama apa yang perlu dibeli kerana doctor tidak menyarankan sebarang supplement fish oil.

Saya berjumpa dengan produk Shaklee untuk masalah HB low dan tertarik untuk mengambil Shaklee Fish Oil iaitu OmegaGuard. Oh, saya baru tahu yang fish oil digalakkan ambil bermula trimester ke 2 & 3. Saya mula makan OmegaGuard ketika kandungan berusia 7 bulan.

Mula-mulanya saya ragu-ragu juga sebab sejarah awal dengan fish oil seperti saya cerita di atas tu. Apa yang saya boleh katakan, OmegaGuard TIDAK HANYIR seperti supplement fish oil yang saya ambil sebelum ini. Saya boleh hidu botol OmegaGuard tanpa rasa mual. Sekarang siap berlengah-lengah lagi dan boleh ambil dengan jari. Tanda saya makin dewasakah??

Saya teruskan pengambilan OmegaGuard sehingga sekarang walaupun tidak setiap hari seperti semasa mengandung. Mungkin perasaan saya sahaja tapi Amni memang cerdik. Walaupun di botol menyarankan 3 biji kapsul sehari tapi saya ambil sebiji sahaja. Saya akan tingkatkan dos pengambilan semasa demam atau Amni demam kerana OmegaGuard dapat memanaskan dada serta mencairkan kahak.

Kenapa saya mahu mengambil OmegaGuard semasa mengandung?

OmegaGuard mengandungi asid lemak omega-3 yang merupakan Essential Fatty Acid ( EFA) yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. “Essential” bermaksud perlu untuk badan dan hanya boleh diperolehi daripada pemakanan atau supplement.



Sekilas fakta kaitan pengambilan fish oil semasa mengandung :
  • Cognitive development.  Some studies show that infants fed formulas enriched with the omega-3 fatty acid DHA show improvements in hand-eye coordination, attention span, social skills, and intelligence test scores. Studies have shown that children born to mothers who took supplements of omega-3s (DHA and EPA) during pregnancy and the during the first months of breastfeeding scored higher on cognitive tests at 4 years of age compared to children whose mothers did not take supplements of DHA and EPA.
  • Asthma risk. A 2008 study found that the teenage children of women who took fish oil during pregnancy were less likely to have developed asthma.
  • Growth. There’s some evidence that when omega-3s are added to formula, it promotes growth and brain development in premature infants.
  • Preterm labor. A 2003 study found that women who ate eggs enriched with omega-3s were less likely to go into premature labor than women who ate standard eggs.      
  • Sumber : Webmd.com

Walaupun tiada bukti kukuh namun kajian-kajian yang dilakukan boleh dijadikan rujukan serta merupakan satu faktor yang bagus mengapa kita perlukan fish oil semasa mengandung.

Jika kita perhatikan, syarikat-syarikat yang membuat susu formula sangat menekankan butiran KANDUNGAN DHA yang tinggi untuk perkembangan otak kanak-kanak dalam penjualan susu formula. Cuba anda perhatikan iklan di television atau pun label pada mana-mana susu formula.

Saya sangat menggalakkan ibu-ibu hamil untuk mengambil Shaklee Fish Oil, OmegaGuard apabila memasuki trimester ke 2 & 3. Tidak rugi untuk pelaburan masa depan anak anda.

Oh ya, OmegaGuard boleh diambil oleh kanak-kanak seawal usia 1 tahun yea..



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Wednesday, 18 January 2012

Breast cepat penuh dengan Shaklee ESP


Energizing Soy Protein (ESP) merupaka produk yang menjadi HOT SELLER sepanjang tahun 2011.  Ianya sangat glemer di kalangan ibu menyusu kerana sangaatttt membantu mereka untuk menjayakan penyusuan. Malah ada yang tetap mengambilnya walaupun telah berhenti menyusukan anak mereka kerana “side effects” yang mereka nikmati.



Antara “side effects” yang akan anda dapati adalah :
(1)  Kulit lebih cantik, mulus dan bersinar kerana protein adalah bahan utama untuk menghasilkan KOLAGEN. Parut jerawat di muka juga akan hilang.
(2)   Payudara menjadi anjal
(3) Mengawal selera makan berlebihan kerana protein memberikan tenaga yang berkekalan dan memberi rasa kenyang pada jangka masa yang lebih lama berbanding karbohidrat.
(4)   Meningkatkan metabolisme badan kerana protein penting untuk memelihara otot yang berfungsi untuk membakar lemak. Bukanlah sampai badan jadi ahli bina badan tapi badan akan jadi lebih “firm”

Ini testimony terbaru daripada mychibibox loyal customer, Pn Nani yang sudah jatuh cinta dengan ESP. Tujuan pengambilan adalah untuk membantu breastfeeding journey beliau.


Mari senaraikan benefit yang Puan Nani perolehi :
(1)   Ada peningkatan susu
(2)   Breast rasa penuh dengan cepat. Sebelum ini tiada bengkak susu.
(3)   Bayi lebih kenyang dan tidur lebih lena
(4)   Susu menjadi lebih pekat.

Itu baru dalam 2-3 hari pengambilan yea..Pengambilan ESP yang konsisten akan memberikan anda “side effects” seperti yang saya sarankan di atas terutamanya kecantikan kulit wajah.

Kenapa ESP dapat menjadikan breast menjadi penuh dengan cepat?

Untuk lebih mudah paham, saya petik daripada website workandpump.com


FEED YOUR MILK-MAKING MACHINE

Your body will make milk pretty much no matter what you eat. But - to make milk efficiently, there are a few tricks that can help. There are THREE PRIMARY INGREDIENTS IN BREASTMILK –WATER, PROTEIN and FAT. Be sure your body has enough of these to make milk. The fat is pretty efficiently moved from your butt, belly and thighs into the milk even if you don’t have much in your diet (hooray for biology!), but protein and water are different. YOU NEED A PRETTY HIGH DAILY INTAKE OF PROTEIN AND WATER TO KEEP MILK PRODUCTION UP. Try keeping peanuts in your desk, or bringing hard-boiled eggs with your lunch. And BE SURE YOU HAVE A BIG WATER CUP OR BOTTLE THAT SITS ON YOUR DESK AT THE READY ALL DAY.

Petikan ini dapat menerangkan dengan jelas dan nyata mengapa Pn Nani merasa payudaranya penuh dengan cepat selepas pengambilan ESP. Ingin merasa apa yang Pn Nani rasai?? Dapatkan segera soy protein anda kerana sekali mencuba, anda akan jatuh cinta dengannya.



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Monday, 16 January 2012

[ Tips Kecantikan ] Protein untuk kulit yang sihat, bersinar dan anjal


Baru-baru ini saya berjumpa rakan-rakan. Satu perkara yang memeranjatkan saya adalah kerana “Saya dikatakan mempunyai KULIT YANG CANTIK”..Aik, biar betul..

Almaklumlah seperti yang pernah saya katakan, hampir SETAHUN SETENGAH saya tidak mencuci muka langsung sepanjang tempoh mengandung sehinggalah My lil Amni berusia 10 bulan.Alhamdulillah kulit muka saya tidak bermasalah seperti naik jerawat dan sebagainya sepanjang tempoh tersebut. Apa yang boleh saya katakan, sejak daripada kandungan saya 7 bulan, saya konsisten mengambil supplement serta SOY PROTEIN.

Hasil kajian yang saya lakukan mendapati PROTEIN adalah penting untuk kulit yang sihat, bersinar serta anjal.

Kenapa Protein penting?
Protein terdiri daripada rantaian asid amino. Apabila kita mengambil protein dalam diet harian, protein akan dicernakan menjadi asid amino dan diangkut melalui darah ke seluruh badan. Sel akan memilih asid amino yang diperlukan untuk membina tisu baru, antibody, hormone, enzim dan sel darah merah.

Protein penting untuk pembaikpulih tisu serta membina tisu baru. Setiap sel memerlukan protein untuk menentukan jangkahayatnya. Protein adalah bahan untama untuk menggantikan sel yang rosak atau mati

  • Kebanyakan sel darah putih digantik setiap 10 hari
  • SEL KULIT DIGANTI SETIAP 24 HARI
  • Lebih daripada 98% molekul badan diganti sepenuhnya setiap tahun!!
Tahukah anda yang otot, rambut, kuku, kulit dan mata diperbuat daripada protein. Begitu juga dengan sel yang membuat hati, buah pinggang, jantung, paru-paru, otak, saraf serta kelenjar seks.

Ketahui tanda-tanda kekurangan protein

  • Mata sembab terutamanya waktu pagi
  • Bengkak air. Secara umumnya di keliling mata begitu juga buku lali yang bengkak, muka dan juga tangan.
  • KUKU DIPERBUAT DARIPADA PROTEIN bukannya kalsium. Kekurangan protein akan menyebabkan kuku pecah dan lambat tumbuh.
  • Struktru folikel rambut adalah protein.

Fakta Penting Protein
Badan memerlukan 9 jenis ASID AMINO PERLU yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan perlu diambil daripada diet harian ataupun supplement. 9 asid amino perlu ini akan membentuk 13 jenis asis amino tidak perlu.

Bagaimana protein mencantikkan kulit?
Kulit menjadi anjal disebabkan kehadiran kolagen yang bertindak seperti simen yang kuat menggabungkan di antara satu sel dengan sel yang lain. Kolagen adalah tisu berstruktur dan proses penggantiannya sangat perlahan. KOLAGEN DIPERBUAT DARIPAPA PROTEIN BERSERAT. Hakikatnya, 30% daripada keseluruhan protein dalam badan adalah kolagen. Fiber putihnya yang kuat itu adalah lebih kuat daripada wayar logam yang sama saiznya serta mempunyai rangkaian elastic kuning yang dipanggil ELASTIN, membentuk jambatan tisu yang memegang badan kita.

Kolagen menguatkan kulit, salur darah, tulang dan gigi. Kolagen adalah satu di antara PROTEIN YANG BERNILAI di dalam badan manusia. Otot-otot di bahagian kaki dan tangan akan mula menggeleber bagi orang sakit atau yang mengamalkan protein rendah diet sebagai tanda mereka sudah kehilangan kolagen.

Huraian di atas sudah cukup jelas menerangkan tentang kondisi kulit saya yang cantik walaupun saya tidak mencuci muka dalam tempoh yang panjang. 

Mychibibox menggalakkan pengambilan Energizing Soy Protein (ESP) bersama-sama dengan skin care set kerana Protein diperlukan untuk membentuk kolagen serta membaikpulih sel yang rosak dan Vitamin E, Vitamin C di dalam skin care set kulit pula bertindak sebagai pendinding kepada radikal bebas yang merosakkan kolagen.


Perisai kulit memang perlu namun kita tidak dapat nafikan kerosakan sel kulit tetap berlaku dan sel kulit diganti setiap 24hari. Oleh itu, protein la yang sangat-sangat diperlukan kulit sebagai doctor sel rosak/ sel mati.

Kita adalah SEL dan SEL memerlukan PROTEIN.!!!

[Beauty Tips] 
Amalkan pengambilan ESP sebanyak 3 sudu besar sehari selama 3 bulan untuk mendapatkan kulit yang cantik, bebas jerawat serta BEKAS jerawat. PARUT di muka juga insya Allah akan hilang.
 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Saturday, 14 January 2012

Ibu hamil anak ke 4 – Lebih bertenaga dengan Shaklee

Mengandung sambil menguruskan keluarga adalah satu perkara yang mencabar. Apatah lagi di kala sudah mempunyai anak lebih daripada seorang. Begitu juga dengan pelanggan saya, kak ct ain yang sedang mengandung anak ke empatnya. Pada masa yang sama perlu menjaga 3 orang anaknya yang masih kecil dan sedang lasak.

Perhatikan tarikh bagi setiap post di facebook yea..


24 November 2011 :
Pening n sakit kpl..susah nak tido mlm..ade sesape ade care mcm ne nak hlgkan semua ni? x leh thn la..

Tidak lama kemudian, Kak Ct Ain telah menghubungi saya untuk mendapatkan product Shaklee dan saya sarankan vitamin yang sesuai untuk ibu hamil.


12 December 2011 :
Alhamdulillah since mkn vit Shaklee yg Tuty Rahiza suggest kan sume mslh tu ilang..walaupun bru 2 mgu mkn tp sy lbh bertenaga n xde lg skit kpl..alhamdulillah

Ini komen terbaru Kak Ct Ain




6 January 2012
da almost 2mnth try vitalea n ostematrix n Alhamdulillah mslh sakit kpl n lutut hmpir hilang..tq Tuty Rahiza for ur recommendation..bdn pun lbh sihat n lbh xtiv berbanding sblm ni..pas ni nak try set after bersalin lak..

Saya memang mengagumi Kak Ct Ain yang gigih membawa diri yang sarat mengandung serta menjalankan tugas sebagai ibu kepada 3 orang anak serta isteri kepada suaminya. Semoga Kak Ct Ain akan lebih cergas dan cekal. Oh ya, nampaknya beliau juga berhasrat untuk mencuba Euphoria Set Berpantang.Kebanyakan pelanggan kami yang berpuas hati memang akan mula mencuba sedikit demi sedikit produk shaklee yang lain..Senang kata "Sudah mula Jatuh Cinta dengan Shaklee"..Kak Ct Ain menghadiahkan set G (ASAHE) untuk masalah resdung suaminya

Kak Ct Ain membeli sendiri produk berkenaan di Shaklee HQ Empire Subang Gallery dan sudah tentulah beliau mendapatkan ID saya dahulu supaya dapat membeli dengan harga ahli. Jika anda berdekatan dengan mana-mana cawangan Shaklee, bolehlah SMS/PM saya untuk mendapatkan ID saya.


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Recommended Product

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads

MyCHibiBox Vitamin StoRe Copyright © 2009 Shopping Bag is Designed by Ipietoon