>

Promosi Februari 2014

Promosi Februari 2014

Wednesday, 29 February 2012

Herb-Lax tidak sesuai untuk ibu hamil yang sembelit

 Siang hari tadi saya mendapat post di wall FacebookMychibibox yang bertanyakan

Q : Herb-Lax selamat diambil oleh PREGANT lady atau tidak??

A : Jawapan saya sudah tentunya A BIG NO..



Herb-Lax adalah product yang mendapat gelaran JULAP LEMBUT dalam rangkaian product Shaklee. Saya sendiri mengamalkannya di hujung minggu dengan tujuan untuk mencuci usus selain elok untuk proses detox. Herblax diambil sebelum tidur dan keesokan harinya  memang anda akan bertemu terus dengan incik Tandas. Hasilnya anda berasa perut anda telah dicuci sebersih-bersihnya. Serius, anda perlu cuba.Herb-Lax bertindak dalam masa 6jam selepas diambil .Oleh itu pengambilan sebelum waktu tidur sangat digalakkan.

Ibu hamil berkenaan mendapatkannya daripada satu sumber yang mengatakan Herb-Lax selamat untuk ibu hamil yang mengalami masalah SEMBELIT. Jika anda tidak hamil, saya memang syorkan sangat untuk mengambilnya. Saya memang terkejut bila beliau diberitahu yang Herb-Lax boleh untuk ibu hamil sedangkan beliau masih berada di peringkat awal kehamilan . Lebih kurang 5 minggu.

Kenapa Herb-Lax tidak boleh untuk ibu hamil??
Herb-Lax dikategorikan sebagai herba dan pengambilan herba akan meningkatkan suhu badan ibu tersebut. Sekaligus meningkatkan risiko keguguran. Selain herb-lax, alfalfa juga dilarang. Saya telah mendapatkan kepastian daripada pakar nutrisi Shaklee dan beliau mengesahkan ibu hamil dilarang untuk mengambil Herb-Lax

Bagaimana ibu hamil yang mengalami masalah lawas??**
Supplement yang boleh diambil adalah OsteMatrix yang dilengkapi dengan calcium dan magnesium. Pil kalsium semata-mata akan menyebabkan masalah sembelit dan magnesium diperlukan untuk melawaskan proses perkumuhan. Saya memang suka sangat dengan OsteMatrix. Selain itu, pengambilan B-complex juga sangat membantu pada peringkat trimester pertama.Bak kata genkimomma yang sememangnya mengalami masalah sembelit dan sedang sarat mengandung.



"Kalau 1st trimester tue, B-com & OsteMatrix membantu..Kalau dah 2nd above, Omega membantu. Sejak amek Omega nie, almost everyday lah ade gesaan nak membuang..

p/s : Saya mmg jenis jarang membuang. So, masa tak pregnant mmg Alfalfa sgt membantu"

Selain daripada herbb-lax terdapat pelbagai jenis vitamin yang dilarang untuk ibu hamil. Sila baca di sini untuk pencerahan berkenaan supplement yang dibenarkan dan tidak dibenarkan,


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Saturday, 25 February 2012

Saya tidak tahan dengan Morning Sickness. Any tips??

Pengalaman mengandungkan my lil Amni adalah satu perkara yang penuh dengan kegembiraan dan juga kepahitan. Oh, saya katakana kepahitan kerana saya mengalami alahan / morning sickness sehingga kandungan saya 5 bulan. Saya hanya tahu yang saya mengandung apabila saya mula muntah setiap kali selepas makan dan doktor mengesahkan saya sudah hamil selama 7minggu. Bermulalah episode saya yang tidak boleh makan sembarangan. Saya jadi tertekan untuk makan kerana jika salah memilih, alamatnya ke tandas la saya untuk membuang segala isi perut.

Alahan saya bukanlah di waktu pagi sahaja tapi hampir sepanjang hari. Kebanyakan wanita yang mengalami masalah ini akan berhenti alahannya apabila kandungan masuk 2nd trimester.Lebih kurang 4 bulan. Tapi Allah menguji saya sehingga 5 bulan.

Adakah Morning Sickness ini membahayakan?
Mengikut gynae saya, morning sickness adalah satu TANDA POSITIF yang kandungan anda sedang membesar dengan sihat dan bagai juara. Oleh itu, ibu-ibu janganlah rasa marah atau tertekan dengan masalah ini. Anggaplah itu pengorbanan anda untuk permata hati yang bakal lahir.

Cara saya untuk mengurangkan rasa mual :
Saya pastikan untuk membawa minyak yuyi ke mana sahaja saya pergi..Bukanlah untuk disapu tapi untuk dicium baunya. Selain itu, saya pastikan ada sebiji buah limau di bilik tidur dan ruang tamu..Buah ini lah yang saya cium sehingga kering kulit limau itu.
Psss..Masa ini masih tidak berkenalan dengan Shaklee

Imej google
Serba sedikit tips untuk mengatasi Morning Sickness yang dikongsikan oleh  GenkiMomma

· Elakkan tempat panas kerana haba akan meningkatkan rasa mabuk.
· Tidur sebentar di waktu siang (tetapi bukan sejurus selepas makan). Kepenatan menyumbang peratusan yang tinggi terhadap morning sickness.
· Dapatkan tidur yang cukup di waktu malam.
· Bangun tidur dengan perlahan-lahan di waktu pagi. Jangan terus bangun melompat sebab rushing nak mandi atau buat kerja-kerja rumah.
·  Buka tingkap seluasnya/ pasangkan kipas dapur selepas selesai memasak.
·   Masak menggunakan microwave biasanya hasilkan bau yang kurang.
· Halia sangat bagus untuk mengurangkan rasa mual (nausea). Boleh didapati dalam bentuk kapsul 250mg, ataupun dalam bentuk gula-gula keras.
· Mungkin nampak silly, tapi anda boleh bawa saputangan yang telah dititikkan dengan minyak yang 'menggembirakan' hidung anda seperti Minyak Cap Kapak, agar anda boleh bernafas melalui saputangan tersebut apabila ada bau yang kurang menyenangkan anda.
· Cuba makan biskut kosong atau bijirin sebelum bangun dari katil di waktu pagi.
· Elakkan makanan berminyak & pedas kerana ia akan menyebabkan mual dan pedih ulu hati.
·  Makan apa yang anda nak makan, dan apabila anda mahu makan. Tak perlu paksa diri untuk habiskan makanan jika anda sudah rasa kenyang walaupun selepas 3 suapan!
·  Makan snek protin dengan kerap!
·  Makan small meals setiap 2 jam (lebih kurang).
·  Makan sesuatu yang bergaram sebelum mula makan akan bantu anda menghabiskan makanan tersebut dengan lebih tenang.
·  Jangan makan bersulam dengan air.
·  Teh yang tidak berkafein seperti Peppermint dan Halia akan menenangkan rasa mual.
·   Minum air sedikit demi sedikit sepanjang hari untuk elakkan dehidrasi.
·  Cuba jangan skip makan!
· Cuba makan prenatal vitamin di waktu malam atau sebelum tidur malam agar dapat diserap sepenuhnya sepanjang malam.
·  Minum air sejuk/ dingin turut bantu kurangkan rasa mual.

Morning Sickness
 vs Vitamin B6:


Owh, satu lagi tips hebat untuk bantu kurangkan rasa 
Morning Sickness ialah dengan mengamalkan vitamin B6! Vitamin B6 telah dibuktikan secara saintifik dapat membantu mengurangkan Morning Sickness. *Source.

Jika anda mengamalkan Vitamin B-Complex Shaklee, anda bertuah kerana B Kompleks Shaklee lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B, termasuklah B6! (^_-) Kredit : GenkiMomma


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Friday, 24 February 2012

Susu Ibu bertambah dengan Power Pumping

Saya sering menekankan tentang kepentingan untuk membuat POWER PUMPING sejak daripada berpantang lagi walaupun ramai yang melakukannya hanya apabila susu mula merudum. Sebenarnya, meningkatkan semula hasil EBM bukanlah satu perkara yang mudah di saat susu mula merudum. Mustahil ke?? Oh, Tidak. KATA KUNCI : Bulatkan hati dan berusaha dengan bersungguh-sungguh.

Alhamdulillah saya bersyukur sesangat kerana masih mampu untuk menyusukan Amni-chan.Umurnya sudah mencecah 11 bulan. Perjalanan penyusuan saya ada turun naiknya. Semasa Amni-chan berusia 6 bulan ke bawah, susu badan saya memang meriah. Setiap hari saya pulang dengan 18-20oz. 

Saat kemeruduman saya bermula apabila Amni sudah diperkenalkan dengan Solid Food. Memang macam jatuh tangga berdebuk-debuk la. Susu EBM hanya dapat dalam 15oz sahaja. Bersyukur kerana saya masih mempunyai stok EBM kerana Amni minum 6 x 3oz sehari walaupun setelah mula makan. Lama-kelamaan stok EBM saya habis langsung pada usia Amni 9 bulan. Sejak hari itu, bermulalah rutin saya yang pam secara harian. Hasil hari ini untuk esok hari. Saya ada buat Power Pumping tapi masih tidak dapat membuat stok baru kerana Amni memang tidak mahu berenggang apabila di rumah.

Ada kalanya saya hanya bekalkan Amni dengan 10oz susu sahaja dan bergantung pada pemakanan. Saya sudah buntu kerana jika keadaan ini berterusan dan jika saya perlu berkerja di luar kawasan, macamane dengan stok susu Amni?? Saya tekad untuk membeli double pumping electronic pump supaya saya dapat jimatkan masa pam serta melakukan power pumping. Ini ketika Amni berusia 10 bulan.

Saya masih konsisten melakukan 3 sesi pam di pejabat dan menambah sesi Power Pumping semasa pulang daripada tempat kerja. Antara tujuan saya beli pam ini adalah supaya saya dapat pam di dalam kereta. Besar pelaburan saya buat jadi perlulah dapatkan balik pulangan modal tu..

Setelah hampir 3 minggu sesi power pumping di dalam kereta, semalam ketika Amni genap 11 bulan, saya berjaya mendapat 17oz dalam 4 sesi pam pada siang hari. Terasa air mata mahu mengalir kerana penat lelah saya mula menampakkan hasil dan saya mendapat stok EBM pertama saya semula setelah hampir 3 bulan tanpa stok.


Tips Susu Merudum :

(1)   Amalkan Zikir Asma’ul Husna : Ya Matin (Yang Maha Teguh) sepanjang tempoh mengepam. Saya berzikir semasa melakukan power pumping.

Seorang wanita yang tidak mengeluarkan air susu / mengalami kemeruduman susu ibu banyakkanlah baca asma’ ini ( Ya Matin). Payudaranya akan dipenuhi dengan susu. Insya Allah.

(2)   Jika mampu, amalkan pengambilan set Tripple M dengan konsisten. Walaupun saya mengambil supplement lain juga, saya pastikan yang saya mesti ambil vitamin di dalam set Tripple M setiap hari dengan konsisten.(Sebelum ni pernah mengelat juga)

(3)   Pengambilan air kosong yang mencukupi. Rasanya lebih daripada 3 liter sehari saya minum. Botol 1 liter tu akan sentiasa ada bersama saya dan setia menemani saya di tepi katil. Apabila bangun menyusukan Amni-chan, saya akan minum air daripada botol itu juga. Air perlu untuk menggantikan susu badan yang telah dipam atau diberikan kepada anak secara terus.

Untuk ibu-ibu yang mula mengalami saat-saat kemeruduman, jangan gundah gulana. Fokus pada matlamat anda untuk menyusukan anak selama mungkin. Tiada yang mustahil. Ini juga merupakan peringatan untuk diri saya juga. Semoga kita dapat menyusukan si kecil kita.

Sila klik di sini untuk mengetahui bagaimana untuk melakukan Power Pumping.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Thursday, 23 February 2012

Berat badan turun dengan Omega(Fish Oil)??**

Kita sering mendengar yang Omega ( Fish Oil) sangat bagus untuk perkembangan otak kerana mengandungi Omega-3 Fatty Acids yang menjadi sumber DHA dan EPA. Namun apa pula kaitannya antara Omega-3 dengan penurunan berat badan??

LEMAK JAHAT yang terkumpul dalam badan kita memerlukan LEMAK BAIK untuk menguraikannya dan membakarnya. Pengambilan LEMAK BAIK yang dimaksudkan bukanlah daripada sumber seperti mayonis, minyak masak atau lemak haiwan TETAPI daripada sumber pemakanan sihat seperti ikan salmon, sardine, walnut serta flaxseed. Salah satu LEMAK BAIK yang bermanfaat untuk tubuh badan kita adalah Omega-3 Fatty Acids.

Ikuti kisah Puan Norita yang mula menggunakan Shaklee OmegaGuard untuk menurunkan berat badan, Salah seorang pelanggannya mengatakan yang Lecithin lambat kesan kepadanya dan ingin mengambil Omega. Hasilnya sangat mengagumkan. Oh, Lecithin juga berfungsi sebagai pembakar lemak yea..

Berat badan turun dengan Shaklee OmegaGuard (Testimoni Pengguna)**

“Hari pertama saya amik 3 biji selepas lunch....sepanjang petang sehingga malam saya merasa sangat dahaga , hanya ALLAH sahaja yang tahu. Saya tak de rasa lapar tetapi saya rasa sangat dahaga. Air botol 1.5Liter peneman ke mana saya pergi. Dah minum 3 botol, tekak masih dahaga. Malam pun sama. Hmm  memang pelik. Hari pertama lupa makan buah....so tak best ke toilet.

Hari kedua, saya cuba makan pagi pula, unik, sebab tengari saya cuma makan nasi 3 suap dah rasa kenyang tapi saya rasa sangat dahaga. So saya banyak minum air. Saya bancuh ESP, Meal Shake dan PD supaya saya lebih kenyang pada waktu tengahari. Malam memang tak berapa makan sebab dah kenyang dengan air.


Hari ketiga, makan waktu pagi juga dan lebih kurang dengan hari sebelum ini. So saya dapati saya perlukan buah yang banyak supaya tak mudah sembelit ke tandas nanti. Apa yang best, perut senang kenyang.


Berbanding saya amik lecithin dulu, saya mudah rasa lapar bila lambat makan. Mungkin sebab ia bakar lemak jadi badan perlu kalori untuk menggantikan yang telah dibakar. Beza amik Omega, mungkin sebab pengambilan 3 biji sehari buat badan panas, tekak juga beri signal dahaga agar minum lebih air. Bila kenyang air, kita tak berapa nak makan.


Namun saya masih amalkan lecithin sebab ia bagus untuk elakkan bloated....kembung perut atau senak.


Bagi yang takut gemuk kerana air, saya sarankan seminggu atau 2 kali sebulan pergi berurut. Ia sangat membantu selain bersenam setiap hari.Mungkin ada sesetengah orang boleh kurus sebab senam setiap hari dan amalkan cara hidup sihat terutama mereka yang mempunyai metabolisme yang sangat tinggi, tapi bagi saya, saya tetap perlukan ejen pembakar lemak ini iaitu Omega dan Lecithin. Bagi yang serius nak slim, sila dapatkan allfalfa dan herb lax untuk proses detox yang best!


Namun apa pun perlu ingat, nak kurus, slim TAK BOLEH hanya bergantung pada supplement semata-mata , kita perlu amalkan cara hidup yang sihat, makanan yang sihat, serat yang banyak serta air yang mencukupi barulah semuanya seimbang.”  Kredit : AnakkuWiraku

Ok, Kenapa boleh kurus dengan OmegaGuard??
Seperti yang saya nyatakan tadi, omega (fish oil) mengandungi Omega-3 Fatty Acid. 



Omega-3 Fatty Acids mempengaruhi pelbagai jenis hormone yang dihasilkan oleh badan termasuk LEPTIN yang merupakan hormone yang penting dalam pengawalan selera makan dan metabolisme. Ianya dihasilkan daripada lemak di dalam badan. Leptin akan menghantar signal kepada otak untuk mengehadkan rasa lapar. SEMAKIN RENDAH PARAS LEPTIN, SEMAKIN CEPAT ANDA AKAN BERASA LAPAR

Menurut satu kajian di the University of Navarra of Pamplona, Spain, Omega-3 Fatty Acids secara langsung dapat mengurangkan selera makan hasil kesannya terhadap tahap kelaparan seorang manusia. Ianya berkaitrapat dengan PENINGKATAN PARAS LEPTIN di dalam badan. Subjek kajian bagi satu kes kajian yang diterbitkan dalam “Appetite” tahun 2008 telah mengambil diet tinggi dengan Omega-3 Fatty Acids menunjukkan yang mereka kurang berasa lapar semasa dalam proses diet. Mengawal rasa lapar adalah salah satu kunci untuk berjaya dalam diet. Sumber : Livestrong

Saya pun nak mulakan diet dengan OmegaGuard.Selama ni ambil bila demam atau sakit je.Menarik sungguh..Almaklum, ibu menyusu ni selera makan agak tinggi (^-^) 
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Wednesday, 22 February 2012

Bertenaga dengan Shaklee semasa berpantang**

Pn Zetty merupakan salah seorang pelanggan saya yang terawal dan sekarang merupakan Mychibibox Biz Partner. Beliau tidak berjaya menyusukan anak pertamanya dan berazam untuk menyusukan anak keduanya di samping berdiet. She luv Shaklee so much.....

Firstly saya nak ucap terima kasih kerana berkongsi kebaikan shaklee..
Secondly, thanks sudi menjd lactation consultan x bertauliah >_< in my BF journey..

FYI, sy sebenarnya seorg yg sgt susah utk mkn tablet/pil..ms preggy dulu pun..selalu ngelat amik supplement yg dibekalkan..

bile sy dpt shaklee trial set tu..terkejut jugak ble nmpk size nye yg agk 'besar'..tp..demi nak menjayakan exclusive BF ni..sy menguatkan semangat..hr pertama sy makan  5 biji terus slps breakfast..sbb x tgk email jadual pemakanan yg tuty emailkan...hehe..kembung air perut saya ms tu..sbb sy mmg sgt susah mkn pil..tp lps ikut jadual pemakanan tu..ok skit..tp semalam..dpt lechitin tu..susah jgak nk menelannya...tersangkut kat tekak sbb sizenya besar..

semenjak sy amik shaklee..generally..rase bdn lebih bertenaga ..walaupun siang x tido..msh segar untuk berjaga utk BF baby..lg 1..yg sy sms hrtu..HB sy sgt tinggi..smp terkejut nurse yg check tu..sbb ms preggy tu..plg tinggi pun 11.5..rase bdn lbh sihat..dan gembira..**

ok..mengenai penyusuan pulak..sy btul2 praktik kan demand vs supply..so saya kerap mengepam..saya gune avent manual..letih skit la mengepam..(tp ade gak niat ngecek encik hubby nak beli elektrik pump utk persediaan naik keje)..skrg ni both breast dpt 2-3 oz setiap sesi..tp saya msh belum puas hati..kalo bce blog mommy2 laen..boleh dpt lebih dr tu kan..so saya msh dlm usaha yntk stimulate breast untk supply lbh bnyak..so KENE TINGKATKAN DEMAND lah..tgk la lg seminggu..mudah2han akan lebih byk..cume kekadang penyakit M**** utk bangun mengepam pukul 3 pg..kekadang terskip..hehe..lgpun baby pun kerap direct BF waktu mlm..cume ade skit nk tnye..kalo kite pump breast tu..normalke..kdg2 keluar 2,3 titik..pastu kdg2 angin je..kdg2 memancut2 dgn byknye shingga tersenyum lebar smp ke telinga..mmg mcm tu eh..lg satu..ape let down reflex tu?ade care ke nk stimulate let down reflex?..

ok..last but not least.. saye nk order full pack set B ok.. nnti saya bankin..total tmasuk pastage bpe? lg satu..ttg jadual pemakanan bulan  puase nnti mcmane eh?

tq..

Zetty
29/July/2011"

Lama sungguh saya simpan testimony ini..Beliau mengambil Shaklee semasa berpantang dan sangat memahami konsep asas penyusuan : SUPPLY VS DEMAND..Seperti katanya, yang saya ini merupakan lactation consultant TAK bertauliah bagi her breastfeeding journey. Insya Allah, saya bukan sekadar penjual barang tapi saya mahu pelanggan saya tahu apa yang diambilnya serta berusaha bagi memenuhi syarat-syarat yang diperlukan untuk mendapat keputusan paling optimum.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Tuesday, 21 February 2012

4 Set Penyusuan paling POPULAR

Saya sangat seronok kerana sudah semakin ramai yang berusaha untuk menyusukan bayi mereka sendiri. Sebagai panduan kepada para ibu dan bapa yang baru dalam dunia susu ibu ini, saya perkenalkan 4 jenis set penyusuan yang mempunyai permintaan yang sangat tinggi. Saya sentiasa perlu ada ready-stock untuk mengelakkan kelewatan penghantaran perasan.
 Set Penyusuan Tripple M- Lengkap dengan vitamin asas serta kalsium dan protein untuk kesihatan menyeluruh bagi ibu menyusu - Highly recommended!!!
Empat set itu ialah :
1. Set B ( Vitamin Asas penyusuan DENGAN alfalfa)
·   Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Alfalfa
·   Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan
·   Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nurisi dalam susu ibu
·   Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
·   Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
·   Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema,  set ini dapat membantu
·   Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa. 

2. Set Eu Four Pack ( Set Asas Penyusuan TANPA alfafa)
·   Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Kalsium
·   Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
·   Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
·   Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
·   Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
·   Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf, pembentukan tulang dan gigi.

3. Set E ( Set Penyusuan DENGAN Alfalfa dan Kalsium)
·   Mengandungi  Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
·   Set ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya.

4. Set Tripple M ( Set Penyusuan B lengkap dengan Kalsium dan ESP )
·   Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
·   Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.
·   Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
·   Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak
·   Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat
·   Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha. 

Perjalanan penyusuan dua tahun ini menuntut ibu menyusu secara kerap atau pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat. 
Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat? Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Supplement sangat membantu mengisi ruang kosong dalam tubuh ibu terutama bagi yang mempunyai kekangan untuk amalkan pemakanan mengikut piramid makanan yang disarankan.
Buat renungan bersama....

“Syarikat susu formula saling berlumba untuk menghasilkan susu yang kaya dengan pelbagai formula namun sedarkah kita ianya tidak mampu untuk menandingi susuibu, anugerah terbaik buat si manja? Tidakkah kita juga mahu berikan yang terbaik buat si manja kita?”

Kredit :AnakkuWiraku

PERINGATAN : Set penyusuan ini adalah set yang dipakej khas oleh rangkaian kumpulan saya, Euphoria. Anda perlu mencatit jenis vitamin yang terdapat di dalam setiap set jika mahu membelinya sendiri di mana-mana cawangan shaklee berdekatan. Untuk memudahkan urusan anda, hubungi sahaja kami seperti di bawah yea..

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Saturday, 18 February 2012

Saya sudah mahu bersalin kah??Apa tandanya???


Setiap kelahiran sangat dinanti-nantikan setelah hampir 9 bulan berada di dalam perut si ibu. Walaupun selalunya doktor akan memberikan jangkaan tarikh kelahiran namun ianya hanyalah sebagai panduan. Ada yang bersalin lebih awal daripada EDD (Expected Delivery Date) dan ada juga yang lewatßSayalah tu salah seorangnya. Simptom bagi setiap wanita adalah berbeza dan sukar untuk menentukan bila sebenarnya masa yang sebenarnya untuk anda bersalin.


Imej google

Jika anda memang benar-benar mahu bersalin salah satu tanda di bawah akan berlaku :

  • Serviks anda akan menjadi nipis dan lebih lembut (pemendekkan) dan mengembang sehingga 10sm. 
  • Kontraksi berlaku pada jarak waktu yang lebih pendek dan kerap, dan menjadi lebih lama dan lebih sakit

  • Anda mungkin akan mengalami sakit di sebelah bawah belakang dan kekejangan seperti kekejangan prahaid.

  • Anda boleh lihat sedikit darah (lelehan mukus berwarna kecoklatan atau bercampur dengan darah). Jika ia melepasi penyekat mukus yang menyekat serviks, anda berada di ambang pelahiran atau mungkin dalam masa beberapa hari lagi. Walau bagaimanapun, ia adalah tanda yang anda menuju ke arah itu.
  • Air ketuban anda pecah tetapi hanya jika diikuti dengan kontraksi.



Masih tidak faham??? Mari kita lihat penjelasan yang lebih terperinci. Terima kasih kepada Puan Yati Napi untuk informasi menarik ini.

(1) Bayi Turun Ke Bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut
(2) Keluar Lendir Pekat/Berdarah
Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula terbuka. Lendir yang kadangkala bercampur dengan darah. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

(3) Sakit Belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi. Anda juga boleh mengurangkannya denganbanyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda semasa anda berbaring mengiring.

(4) Pecah Air Ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Dan ia selalunya tidak menyakitkan. Segera ke hospital. Terdapat 2 situasi pecah air ketuban yang biasanya terjadi :
  • Pecah dan keluar air dengan banyaknya pada satu masa. Macam air paip bocor..:) Memang lencunlah. Selalunya bila keadaan ini terjadi, segeralah ke hospital tanpa berlengah lagi. Itu tandanya kepala bayi anda sudah menolak "ke bawah" dan mengoyakkan selaput yang melindungi bayi & cecair amnion. Anda sudah bersedia untuk melahirkan pada bila-bila masa sahaja.
  • Air turun sedikit demi sedikit. Kadangkala ada ibu-ibu yang tidak perasan bahawa air yang keluar itu adalah air ketuban. Keadaan ini agak berbahaya kerana sekiranya air ketuban sudah berkurangan, ini boleh mengakibatkan bayi anda berisiko utk "lemas" dan menyebabkankecacatan selepas kelahiran. Nauzubillah.
Sumber : Rahsia Vitamin

Saya sendiri telah 5 hari terlewat daripada tarikh asal. Doktor memberikan saya tempoh 10 hari dan jika masih tidak bersalin, saya akan “dipaksa”=induce untuk bersalin. Alhamdulillah saya dapat bersalin sebelum tarikh induce.

Tips untuk mempercepatkan kelahiran

(1) Banyakkan berjalan kaki samada di dalam tempat kerja mahupun lakukan senaman jalan kaki di waktu petang.

(2) Bersama-sama dengan suami kerana itu adalah pembuka jalan semulajadi Air mani suami merupakan pelincir terbaik bagi memudahkan proses bersalin.Oppsss, bukan 18SX yea..

(3) Gunakan tangga untuk menaiki rumah atau menuruni rumah. Senaman kaki akan menguatkan otot di bahagian peha dan dapat membantu proses kelahiran.

Saya juga ada mengamalkan 2 perkara sejak kandungan saya 7  bulan. Anda boleh lihat di sini untuk amalan saya bagi mempermudahkan bersalin. Mudahnya saya bersalin sehingga saya meneran dan tidak sedar my lil Amni sudah lahir. Saya hanya sedar setelah mendengar suaranya menangis. Apa pun itu adalah kehendak Yang Maha Esa.

Jangan lupa untuk melihat Euphoria Set Berpantang juga yea!!!!


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

Friday, 17 February 2012

Masalah penglihatan semakin jelas dengan Shaklee VIVIX ( Testimoni Pengguna)**

Di Malaysia, warga emas yang semakin meningkat usia boleh dikatakan juga sering mengalami pelbagai masalah kesihatan berbanding dengan warga emas di negara matahari terbit, jepun yang tetap gagah bekerja walaupun pada usia 60-70 tahun. Malahan saya pernah berjumpa dengan seorang nenek yang berusia dalam 90 tahun sedang bersiar-siar di taman pada waktu pagi untuk menjaga kesihatan diri.

Emak saya juga tidak terkecuali. Disahkan menghidap diabetes dan perlu mengambil pil yang banyak sangat. Serius saya risau tengok emak saya ambil pelbagai pil. Takut bukan semakin pulih tapi memudaratkan diri serta merosakkan buah pinggang. Saya ada membelikan Shaklee product untuk diabetic program tapi memandangkan jumlah product berserta dengan pil hospital tu, akhirnya saya berpeluang membelikan emak saya sebotol VIVIX sebagai hadiah.

Kenapa saya hadiahkan VIVIX untuk emak saya?
Warga emas agak sukar untuk mengambil pelbagai jenis pil pada satu masa ditambah dengan pengambilan air kosong yang mungkin kurang juga. Dengan VIVIX, emak saya hanya perlu ambil SATU SUDU TEH sekali sehari sahaja. Jadinya di samping pil hospital yang banyak itu, tambahan VIVIX tidaklah menjadi beban sangat pada emak saya.

Eh, saya tidak hentikan pengambilan ubat hospital emak saya yea sbb saya bukannya doctor. Saya berharap dengan VIVIX maka dos pengambilan ubat emak saya akan berkurang. Tubuh yang sudah biasa dengan ubat hospital tidak boleh dihentikan serta merta kerana akan membahayakn diri TETAPI dosnya boleh dikurangkan atas nasihat doctor.

Oh, saya dalam proses penghantaran VIVIX kepada emak saya. Jadi belum ada testimony yang saya dapat kongsikan tentang VIVIX dan penyakit diabetes emak saya.


Ikuti kisah warga emas yang penglihatan semakin jelas selepas menggunakan Shaklee VIVIX hampir sebulan.**

“Yati sblm lupa sy nk bgtau awk...smlm mak saya ckp2 dgn ayah sy psl mata. mak sy kata skrg boley nmpk dgn jelas tau..mcm jam kat kereta tu kan kecik je number die kan pastu mak saya nmpk mcm pecah2 je sblm ni tp skrg nmpk jelas dah siket tau..x dek pecah2 dah number tu..berbelit x ayat saya??harap awk faham la ayat sy nih...haaaa...mmg mcm tu ke kesan vivix tu??sbb sblm ni mak sy nk pg operatemata tau sbb x tahan silau la,rimas la kat mata.pastu badan pon mcm segar siket kalau lps buat aktiviti luar tu.x dek lenguh2 mcm selalu.

Alhamdulilah sgt2 yati kesan positif tu nmpk sgt..syukur sgt sy. sy la anak yg paling best sbb dah bg mak sy rasa best! Kredit : Rahsia Vitamin

Syukur sangat kerana sebagai anak, itu adalah nikmat yang paling besar. Pemberian yang nampak kecil tapi berbaloi untuk kesihatan ibu dan ayah tersayang.

Apa kata anda pula hadiahkan Shaklee VIVIX untuk yang tersayang?? Barang boleh sentiasa dibeli tapi KESIHATAN adalah mahal harganya. Apatah lagi jika sudah jatuh sakit.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan??
Hubungi kami di  mychibibox[a]gmail.com atau SMS 012-7383040 ( Tuty) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKE FaceBook MyChibiBox untuk mendapatkan TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Recommended Product

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads

MyCHibiBox Vitamin StoRe Copyright © 2009 Shopping Bag is Designed by Ipietoon