Cara Untuk Kuat Ingatan

By | May 28, 2014

Cara Untuk Kuat Ingatan

Adakah anda seorang yang mempunyai kuat ingatan ? Pernahkah anda alami situasi seperti berikut :

  • Baru keluar pintu kereta, patah balik untuk periksa samada sudah kunci atau tidak kereta anda
  • Lupa di mana anda letakkan kunci rumah atau kunci kereta
  • Sukar untuk ingat jalan walaupun berkali-kali melalui laluan yang sama untuk ke sesuatu lokasi

Situasi pertama itu selalu saya alami. Malah situasi saya lebih teruk semasa di universiti dahulu. Hampir setiap hari saya lupa untuk membawa telefon bimbit dan dompet ke kampus sehingga diperli oleh senior saya untuk meletakkan sensor pada 2 barang tersebut. Almaklum saya dulu membuat projek sensor. Memang kena batang hidung sendiri. Sedikit sebanyak sifat pelupa saya itu semakin dapat dipulihkan dengan beberapa panduan yang saya amalkan sendiri.

Tips Untuk Kuat Ingatan

(1) Tetapkan lokasi barang anda di dalam rumah.
Contohnya, anda boleh letak semua barang yang penting di laluan untuk anda keluar dari rumah seperti di tepi kabinet. Jika kunci, anda boleh gantung di tempat betul-betul bersebelahan pintu rumah anda. Pastikan apabila anda masuk ke rumah, terus letak barang tersebut di tempat yang telah anda tetapkan. Selalunya mata kita akan sepintas lalu melihat ke kawasan sekitar pintu rumah. Ini membantu untuk otak mengingat dengan lebih kuat.

(2) Makanan untuk otak kuat ingatan
Amalkan mengambil kismis setiap hari. Selain itu, elakkan untuk minum minuman yang telah dimasuki semut.

(3) Kenali landmark
Untuk mengingati jalan ke sesuatu destinasi, pastikan anda mempunyai landmark anda sendiri. Saya selalunya mempunyai landmark untuk memudahkan saya mengingat lorong atau jalan yang perlu dilalui. Lebih mudah untuk anda menggunakan navigasi atau GPS. Cuma adakala GPS pun sesat juga, jadi bila anda tahu landmark berhampiran kawasan tersebut, anda tidak akan bergantung kepada GPS 100%

(4) Pengamalan supplement untuk meningkatkan sel saraf
Amalkan supplement yang mengandungi kolina kerana kolina akan membantu sel otak untuk menghantar impuls saraf bagi pembentukan memori. Kolina sangat disarankan untuk kuat ingatan.

Vitamin Untuk Kuat Ingatan

Vitamin Untuk Kuat Ingatan

Vitamin Untuk Kuat Ingatan

Lecithin Shaklee adalah produk yang mengandungi KOLINA dan INOSOTOL yang membantu untuk kuat ingatan. Pengambilan lecithin secara konsisten akan menguatkan memori kita. Jika anda sering lupa atau kerap mengalami masalah short memory, pastikan anda mengambil lecithin dalam diet harian anda. Lecithin sangat digalakkan untuk diambil oleh pelajar kerana mereka perlu banyak menghafal dan mempunyai kuat ingatan (memori).

Selain daripada untuk kuat ingatan, lecithin juga penting dalam penguraian lemak di dalam badan serta menurunkan paras kolestrol.

Hubungi saya di 012 738 3040 (Tuty) untuk mendapatkan vitamin untuk kuat ingatan anda. 

2 thoughts on “Cara Untuk Kuat Ingatan

  1. Yana

    bagus ni… maklumlah umur dah makin byk kan.. memory space pun dah makin padat byk benda nak kene igt. hihihi… kdg2 benda yang byk kali dok remind pun boleh lupa.. 😀
    Yana recently posted…12 Tips Kawal Tekanan DarahMy Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge