Rabun Mata Dan Silau Mata Semakin Kurang

By | May 27, 2014

Rabun Mata Dan Silau Mata Semakin Kurang

Rabun mata bukan lagi menjadi masalah untuk orang dewasa sahaja. Saya sendiri pernah berjumpa dengan kanak-kanak seawal usia 4 tahun sudah memakai kacamata kerana masalah rabun mata. Saya juga tidak terkecuali sudah mengalami rabun mata pada usia 7 tahun. Pada masa kini, memiliki telefon sendiri bukanlah satu perkara yang asing. Malah ianya telah bertukar menjadi satu keperluan asas bagi setiap orang. Untuk kanak-kanak kecil, para ibu bapa juga sudah mula cenderung membelikan anak mereka tablet.

Mari kita perhatikan kehidupan seharian kita sekarang. Apakah punca kepada masalah rabun mata ini ?

Di pejabat, kebanyakan kita menggunakan komputer untuk bekerja.
Di rumah pula, kita menonton televisyen untuk masa santai
Trend masa kini pula, bangun tidur tengok skrin telefon, semasa makan tengok skrin telefon, asal ada masa terluang tengok skrin telefon.Malah ada yang membaca berita secara online atau mendapatkan info terkini secara online sahaja melalui skrin telefon kita.

Akibatnya mata kita menjadi semakin tidak sihat atau mudahnya adalah rabun. Ada juga antara kita yang tidak mempunyai masalah rabun mata tetapi mengalami masalah silau mata. Pendedahan mata kepada skrin cerah dalam masa yang panjang menyebabkan masalah silau mata. Saya kongsikan beberapa tips untuk memiliki mata yang sihat.

Tips Untuk Masalah Rabun Mata Dan Silau

 1. Berdiri di satu posisi dan lihat kepada pokok yang hijau dalam tempoh 10 minit setiap pagi. Fokus pada titik tersebut.
 2. Rehatkan mata anda setelah melihat skrin komputer lebih daripada 30 minit. Pejam dan celik mata berulangkali untuk meregangkan otot mata.
 3. Titiskan 2-3 titik madu ke dalam mata. Petua ini saya perolehi daripada buku Rasulullah is My Doctor.
 4. Elakkan untuk membaca buku atau melihat skrin telefon dalam suasana cahaya yang samar.
 5. Amalkan untuk minum jus lobak merah tanpa gula dan ais. Banyakkan makan makanan daripada sumber Vitamin A.
 6. Anda boleh amalkan supplement Vitamin A untuk membantu kesihatan mata.

Untuk orang dewasa, masalah rabun mata tidak boleh diselesaikan dalam sekelip mata. Ianya memerlukan kesabaran. Bagi anda yang mahu fast track, anda boleh mencuba produk Shaklee Vitamin A atau nama glemer adalah carotomax. Saya kongsikan beberapa testimoni menarik untuk mereka yang konsisten mengambil shaklee vitamin A.

Testimoni 1 : Power Spec Turun Dengan Carotomax

Rabun Mata Dan Silau Mata Semakin Kurang

Testimoni : Rabun Mata Semakin Kurang

Testimoni 2 : Silau Mata Kurang Setelah Sebulan ( Pn Yana)

Rabun Mata Dan Silau Mata Semakin Kurang

Testimoni Silau Mata Semakin Kurang

 

Sebagaimana kita maklum, Vitamin A adalah nutrisi yang penting untuk mata sihat. Pengambilan Vitamin A secara konsisten dapat mengurangkan masalah rabun mata dan silau mata. Malah mata kita akan bertambah lebih sihat. Untuk mengurangkan aktiviti melihat skrin telefon atau komputer mungkin semakin sukar pada zaman sekarang. Namun , shaklee carotomax sedikit sebanyak dapat membantu anda dalam menjaga mata.

Istimewanya Shaklee Carotomax ( Vitamin A)

Rabun Mata Dan Silau Mata Semakin Kurang

Shaklee Carotomax ( Vitamin A )

 Saintis shaklee telah mengembara ke 11 buah negara untuk mengumpul 6 jenis carotenoid yang terbaik bagi menghasilkan shaklee carotomax. Dengan piawaian kualiti shaklee yang ketat, bahan mentah yang tidak menepati gred ditetapkan akan ditolak dan proses perlu dilakukan daripada awal semula. Carotomax sering menjadi rebutan kerana kuantitinya yang sangat terhad buat masa kini. Bagi mereka yang mahu mendapatkan shaklee vitamin A ini, anda boleh hubungi saya di 0127383040 melalui telefon atau whatsApp sementara stok masih ada.

Jangan tunggu sehingga rabun mata dan silau mata semakin teruk untuk mula bertindak. Mata adalah organ yang tiada gantinya di dunia ini.

8 thoughts on “Rabun Mata Dan Silau Mata Semakin Kurang

  1. mychibibox Post author

   silau memang bahaya terutama untuk yang rabun malam..orang tak pakai spec pun ada silau juga..so memang kena berhati-hati bila memandu.

   Reply
 1. norasirah

  Saya mengalami silau yang amat teruk dalam usia yang sgat muda..sya risau keadaan mata sya..

  Reply
 2. Elena

  Adakah rabun silau sangat membahayakan sehingga boleh menjadi buta apabila power mencecah kanan 400 & kiri 550?

  Reply
 3. ezah

  Assalammualaikum..sy berumur 24 tahun..tp purata silau sy sgt tinggu..mencecah 500 untuk kanan dan 450 tok kiri..ap kah sy patut menmbah power cermin mata?? Ad jlan lain x untuk mengurang kan silau tersebut..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge