Category Archives: Puasa (Fasting)

Atasi Masalah Susu Merudum Ketika Puasa

Atasi Masalah Susu Merudum Ketika Puasa – Tahun ini sekali lagi saya berpeluang untuk menyusukan anak kecil saya, Afiq usia 4 bulan dalam keadaan berpuasa. Berdasarkan pengalaman lalu, berpuasa sebagai seorang  IBU MENYUSU adalah lebih MENCABAR berbanding berpuasa sebagai ibu hamil. Apatah lagi jika anda hamil dan menyusukan anak anda. Semasa tahun 2011 juga saya mengharungi… Read More »

Pantang Larang Ketika Sahur

Pantang Larang Ketika Sahur – Berbanding dengan waktu berbuka, kebanyakan orang menjadi kurang nafsu untuk makan menjadikan mereka mengambil langkah mudah ketika bersahur. Namun, terdapat beberapa pantang larang yang perlu diketahui untuk memastikan sahur yang kita ambil membantu memberikan tenaga di siang hari ketika berpuasa. PANTANG LARANG (1) Jangan mengambil gula / manisan Gula merupakan sejenis sukrosa, karbohidrat… Read More »

Jatuh Cinta dengan ESP**

Anda sudah cuba Shaklee ESP??? Jika belum, alangkah ruginya sebab saya boleh katakan yang ESP adalah hot seller product di kalangan pengguna Shaklee. Ada yang seolah-olah “addicted” kepada ESP. Setiap hari mesti mahu ambil ESP walaupun secawan seolah-olah tidak lengkap aktiviti harian tanpa ESP. Salah seorang pencinta ESP adalah cik Zura yang sekarang sudah masuk… Read More »

Tips untuk ibu menyusu elak susu merudum di bulan puasa

Hampir separuh bulan perjalanan Ramadhan tahun ini. Macamana dengan puasa kita tahun ini? Adakah sekadar menahan dahaga dan lapar?Atau dilakukan seiring dengan amalan-amalan seperti sedekah, solat terawikh dan sebagainya.Semoga amalan-amalan yang kita lakukan ini akan menjadi berganda-ganda dalam bentuk saham akhirat dan juga rezeki. Bagi ibu menyusu, bulan puasa adalah salah satu lagi cabaran yang… Read More »

Jom latih Anak Kecil Berpuasa dengan Shaklee

Masa berlalu memang sangat pantas. Tengok-tengok dah separuh tahun 2012 ditinggalkan dan bertemu sekali lagi dengan bulan Ramadhan yang penuh barakah. Ramai juga ibu-bapa yang mula melatih anak mereka untuk berpuasa. Saya kagum dengan anak-anak kecil sekarang yang mula berpuasa seawal usia 5-6 tahun sedangkan saya dahulu mula berpuasa pada usia 8 tahun. Seingat saya,… Read More »

Tips berpuasa : Sahur Ekspress tapi masih bertenaga

Semalam saya lihat post di facebook penuh dengan peringatan atau tazkirah berkenaan Malam Nisfu Syaaban..Belek semula calendar rupanya dah 15 Syaaban. Maknanya tinggal 2 minggu sahaja lagi sebelum Ramadhan. Alamak, saya ada 2 hari lagi puasa ganti yang saya hutang untuk Ramadhan lepas. Saya yakin ramai juga yang berpuasa hari ini sempena puasa sunat nisfu… Read More »

Membuat STOK EBM dengan Set Tripple M – Persedian Berpuasa

Satu perkara yang pasti terlintas dalam fikiran ibu menyusu : Bolehkah nak berpuasa ini? Susu macamana nanti?? Tak drop ke susu nanti??? Bagi anda, anda dan anda..Ya, ANDA yang risau dengan masalah di atas, jom bersedia dengan membuat stok EBM sebelum mulanya bulan Ramadhan. Bila dah bersedia daripada awal, hati pun lebih lapang dan kurang… Read More »

Supplement untuk berpuasa seisi keluarga– bertenaga sepanjang hari

Sudah masuk bulan syaaban dan bermakna bulan Ramadhan pun sudah semakin hampir. Rasanya ramai yang sudah mula sibuk untuk berpuasa menggantikan puasa tahun lepas. Yang pasti tahun ini adalah tahun kedua saya lalui sebagai breastfeeding mommy. Amni pun sudah melangkah usia 15 bulan.Kejapnya dah besar anak mama ni. Semakin dekat debaran Ramadhan, semakin kuat jugalah… Read More »

Saya menyusukan anak, bolehkah berpuasa?? Susu berkurang tak??

Kurang daripada 100 hari lagi kita akan menyambut bulan Ramadhan untuk tahun Islam 1433. Saya rasa mungkin ramai yang sudah mula berpuasa untuk menggantikan puasa yang di’hutang’ pada tahun lepas termasuklah saya. Bagi mereka yang baru memulakan penyusuan anak, jangan risau dan takut yang puasa akan membuat susu badan anda sedikit. Ianya tidak benar sama… Read More »