Category Archives: Vitamin Semulajadi

Betulkah supplement ini memudaratkan kesihatan dan merbahaya?

Tajuk yang pasti membuatkan anda terdiam sebentar. Eh, mychibibox kanpenjual supplement.  Kenapa mahu menulis sesuatu yang boleh menurunkan jualan. Pada saya, ini adalah peluang cerah untuk saya kerana saya dapat berkongsi dengan lebih lanjut tentang supplement serta apa yang perlu anda tahu tentang supplement. “SUPPLEMENT” adalah satu tema yang luas dan perlu dilihat daripada banyak… Read More »

Semak tahap kesihatan anda jika anda tidak perlukan supplement

“Saya sihat je dan tidak perlukan pemakanan tambahan ( supplement )” “Eh, nenek saya sudah umur 80 tahun.Sihat je.Saya tengok nenek tiada amik sebarang supplement pun” “Buat apa nak ambil supplement. Supplement ni untuk orang sakit je” “Setiap hari saya ambil pemakanan seimbang jadi saya tidak perlukan supplement” Perkara-perkara di atas adalah antara scenario yang… Read More »

Shaklee BUKAN over the counter vitamin

Pernahkah anda lihat SHAKLEE di mana-mana farmasi terkenal di Malaysia ini? Saya jamin jawapan anda adalah TIDAK. SHAKLEE bukanlah sebarang jenama vitamin yang anda boleh dapati di kaunter farmasi. Memang betul, anda boleh beli vitamin dan pilih mana yang berkenan di farmasi. TETAPI, bukan SHAKLEE yea.. Kenapa anda tidak jumpa SHAKLEE di farmasi? Ini adalah… Read More »

Vitamin E punca kanser prostat???

Kenyataan di Berita Harian bertarikh 13 Oct 2011 : NEW YORK: Lelaki yang mengambil vitamin E setiap hari berkemungkinan mendapat barah prostate berbanding mereka yang tidak mengambil makanan tambahan itu, lapor satu kajian yang dijalankan terhadap 35,000 orang di Amerika Utara. Klein dan rakan penyelidiknya TIDAK JELAS bagaimana vitamin E boleh meningkatkan risiko kanser prostate… Read More »

Betul ke vitamin shaklee tiada silica gel??

Saya mengamalkan supplement sebelum bertemu dengan Shaklee. Silica Gel di dalam botol vitamin adalah satu perkara yang normal bagi saya kerana sejak kecil saya lihat sememangnya mana-mana vitamin akan ada sepeket. Oleh itu saya menganggap yang setiap botol vitamin mesti ada silica gel. Ihsan daripada Encik Google  Setahu saya, silica gel diletakkan dalam sesuatu product… Read More »

Ketahui cara untuk optimumkan kesan vitamin dan mineral

Kenapakah kita memerlukan vitamin yang lengkap, terutama multivitamn dan multimineral? Di sini ada jawapannya. Vitamin A menjadi lebih mudah diserap dengan kehadiran vitamin E. Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi, dan menukarkan zat besi kepada bentuk yang paling mudah diserap dalam badan. Vitamin C berinteraksi dengan antioksidan lain, terutamanya vitamin E, selenium, dan beta-karotena. Vitamn C juga memnbantu dalam penyerapan kromium. Vitamin D berfungsi… Read More »

Kenapa Shaklee? Bukankah semua jenama vitamin sama sahaja?

Alhamdulillah, semakin ramai yang sedar tentang kepentingan untuk mengambil vitamin bagi menjaga kesihatan badan. TETAPI, masalah lain pula yang muncul kerana tidak tahu jenama apa yang perlu dipilih. Mungkin ada yang pergi ke farmasi untuk membeli vitamin tapi menjadi terkedu kerana melihat deretan botol yang banyak sampai tidak tahu jenama mana satu yang perlu dipilih.… Read More »

Vitamin Shaklee = Vitamin Semulajadi??

Bila bercakap tentang vitamin, supplement, pil dan sebagainya, ramai yang mempunyai pendapat sendiri. Malah ramai yang berpendapat bahawa kita tidak memerlukan supplement sekiranya pengambilan makanan kita mengikut piramid makanan. Betul dan salah. Betul kerana tiada yang terbaik dari makanan yang kita ambil untuk membekalkan nutrisi harian kepada tubuh. Salah kerana di zaman moden ini terdapat… Read More »

Selamanya perlu makan vitamin kah?

Ramai yang memberikan respons positive tentang vitamin Shaklee. Ada juga yang bertanya, “Bila ambil vitamin Shaklee baru rasa OK, kalau tak, lembik saja. Adakah ini petanda buruk, iaitu saya terpaksa bergantung hidup kepada vitamin?” Vitamin yang memberi tenaga (sebenarnya menukarkan makanan kepada tenaga), iaitu B Complex adalah vitamin larut air. Vitamin jenis ini tidak bertahan… Read More »